Πληθωρισμός Οκτωβρίου: Νέα αύξηση στην Ελλάδα, πτώση στην ευρωζώνη

“Σκαρφαλώνει” ο πληθωρισμός στην Ελλάδα την ώρα που η υπόλοιπη Ευρωζώνη βλέπει αξιοσημείωτη πτώση για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Οι επιπτώσεις της κυβερνητικής δημοσιονομικής πολιτικής αντανακλούν το 3,9% που “έγραψε” ο πίνακας του πληθωρισμού τον Οκτώβριο του 2023, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από το 2,4% του Σεπτεμβρίου

Την ίδια στιγμή, ευχάριστα είναι τα νέα για την οικονομία της Ευρωζώνης όπου ο πληθωρισμός κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 2,9% από 4,3% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.

Τα δεδομένα αυτά πλήττουν το κυβερνητικό αφήγημα ότι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια είναι διεθνές φαινόμενο που έρχεται “από έξω”, με την κυβέρνηση ΝΔ να “τα ρίχνει” σε “αντικειμενικούς εξωγενείς παράγοντες”.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζουν και προβλέψεις για τις ανατιμήσεις στις αγορές τροφίμων των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Για τη χώρα μας ο εναρμονισμένος δείκτης των τιμών καταναλωτή προβλέπει ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα θα κυμανθεί περίπου στο 8%, ενώ προβλέπεται αντίστοιχη διευκρινιστική ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου.

Το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2023

Η Εurostat δημοσίευσε επίσης και τα πρώτα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2023, τα οποία δείχνουν μια επιβράδυνση της οικονομίας.

Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,1% στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2023 και σε σχέση με το δεύτερο.

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ αλλά και άλλων χωρών.