Πιέσεις ιδιωτικοποίησης κομματιών του Υμηττού

Πιέσεις ιδιωτικοποίησης κομματιών του Υμηττού

Επιστολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέστειλε ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κοντοπεύκου – Παραδείσου – Πευκακίων για την προστασία του Υμηττού. Με την επιστολή τονίζει τη σημασία «το Συμβούλιο της Επικρατείας να αντέξει τις πιέσεις που θα δεχτεί από την κυβέρνηση, τους Δήμους και τα ιδιωτικά συμφέροντα που επιζητούν την ιδιωτικοποίηση μέρους της προστατευόμενης έκτασης του Υμηττού».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Η συμβολή στην δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου προστασίας του Υμηττού την αυθαίρετη δόμηση που δημιουργήθηκε εξ αιτίας επιλογών ή παραλείψεων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, από τις καταχρηστικές απαιτήσεις των όμορων Δήμων και της επιχειρηματικής κοινότητας, αποτελεί στοιχειώδες καθήκον ενός περιβαλλοντικού και πολιτιστικού Συλλόγου.

Τις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε να εξελίσσεται μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του δημόσιου χώρου στον Υμηττό και να τον υπερασπίζονται Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι, απλοί πολίτες και το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ ). Η τελευταία σχετική πράξη του ΣΤΕ, η 146/2022 προσπαθεί να αποκρούσει την νέα προσπάθεια νομιμοποίησης αυθαιρέτων – και όχι μόνο – στην ζώνη προστασίας του Υμηττού.

Η γνωμοδότηση του ΣΤΕ αντιμετωπίζει καλώς και δικαίως με ελαστικότητα την κάλυψη των αναγκών των όμορων δήμων για κοιμητήρια και για σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), για δραστηριότητες δηλαδή, που δεν μπορούν να εγκατασταθούν μέσα στον οικιστικό ιστό των δήμων που βρίσκονται στις παρυφές του Υμηττού.

«Πιέσεις για ιδιωτικοποίηση προστατευόμενης έκτασης του Υμηττού»

Η γνωμοδότηση επίσης, δεν επιτρέπει – δικαίως – την επέκταση των εκπαιδευτηρίων που πρότεινε το υπουργείο με το σχέδιο ΠΔ παρά μόνο -και κακώς γίνεται- για τον Δημόκριτο.  Το Συμβούλιο της Επικρατείας ελπίζουμε να αντέξει τις πιέσεις που θα δεχτεί από την κυβέρνηση, τους Δήμους και τα ιδιωτικά συμφέροντα που επιζητούν την ιδιωτικοποίηση μέρους της προστατευόμενης έκτασης του Υμηττού.

Κυρίες και κύριοι,
Με την επιστολή αυτή ζητάμε εκ μέρους των μελών μας και των κατοίκων που εκπροσωπούμε να μεριμνήσετε για την απόλυτη προστασία του Δημόσιου χώρου και Δημόσιου πλούτου που λέγεται Υμηττός».