Πετροχημικά, οι καθεδρικές της ερήμου 

Με μια αγωνιστική οικολογική ταινία σε σκηνοθεσία  του Στάθη Κατσαρού και του Γιώργου Σηφιανού θα συνεχιστούν οι προβολές της κινηματογραφικής λέσχης της Εναλλακτικής Δράσης. Πρόκειται για την ταινία «Πετροχημικά, οι καθεδρικές της ερήμου». Το θέμα της είναι ο διετής αγώνας (1979-1981), των κατοίκων του Νεοχωρίου, ενός χωριού στις εκβολές του Αχελώου,  εναντίον της εγκατάστασης   ενός εργοστασίου Πετροχημικών, (επεξεργασία υποπροϊόντων του πετρελαίου, πλαστικά κλπ),  που θα μόλυνε και θα κατέστρεφε όλο τον φυσικό πλούτο της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Οι κάτοικοι του Νεοχωρίου και της γύρω περιοχής δεν πείσθηκαν ότι δεν από τα επιχειρήματα της τότε κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ρύπανση  και έτσι ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις. Ξήλωσαν και έκαψαν τα γεωτρύπανα τα οποία είχε εγκαταστήσει στην τοποθεσία Μπούκα η εταιρεία που θα κατασκεύαζε το εργοστάσιο

Η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις, ήταν αποφασισμένη να προχωρήσει. Αλλά το κίνημα των κατοίκων που είχε συμπαράσταση από πολλές περιοχές της χώρας κατάφερε τόσο με δικαστικές προσφυγές όσο και με δυναμικές κινητοποιήσεις να κερδίσει και το έργο ακυρώθηκε Έτσι έκλεισε οριστικά ο φάκελος “Πετροχημικά”, για την γύρω από τον Αχελώο περιοχή στη Δυτική Ελλάδα.

Η ταινία που ήταν μια πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων   κέρδισε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το Α’ βραβείο, Καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους.

Η προβολή θα γίνει την Παρασκευή  16/12,  στις 7.30μμ, στο χώρο μας, Τζωρτζ 12 πλατεία Κάνιγγος και θα ακολουθήσει συζήτηση με την παρουσία του σκηνοθέτη Στάθη Κατσαρού. 

Κινηματογραφική λέσχη της Εναλλακτικής Δράσης