Περιπατητικό εργαστήρι από το «Στέκι της Αναξαγόρα» στην Αγ. Παρασκευή

Το «Στέκι της Αναξαγόρα» στην Αγία Παρασκευή διοργανώνει το «Περιπατητικό εργαστήριο #3: Χαρτογραφώντας τον τόπο μου» την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, 11:30-14:00, στον χώρο του στεκιού (Αναξαγόρα 21). Δηλώσεις συμμετοχής ΕΔΩ.

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "Iola i-tip ta To Στέκι ΤοΣτέκιτηςΑναξαγόρα της Αναξαγόρα Περιπατητικό εργαστήριο #3 χαρτογραφώντας τον τόπο μου Πώς αντιλαμβανόμαστε την μορφή ενός τόπου; Πώς ένας τόπος χαρτογραφείται και αποτυπώνεται σε χαρτί; Κυριακή 26 Νοεμβρίου, 11:30 14:00 Αφετηρία στο Στέκι της Αναξαγόρα (Αναξαγόρα 21) περιπατητική διαδρομή στο Κοντόπευκο Δήλωση συμμετοχής: 6947079305 6942202989"

Σχετικά με το εργαστήριο το «Στέκι της Αναξαγόρα» αναφέρει: «Γιατί η πόλη είναι καμωμένη από σχέσεις ανάμεσα στα μέτρα του χώρου της και τα γεγονότα του παρελθόντος της… Αλλά η πόλη δε μιλάει για το παρελθόν της, το περιέχει σαν τις γραμμές ενός χεριού, γραμμένο σε γωνιές δρόμων, σε γρίλιες παραθύρων, σε κουπαστές από σκάλες, σε αλεξικέραυνα, σε ιστούς σημαιών…» Ίταλο Καλβίνο «Οι αόρατες πόλεις»

Πώς αντιλαμβανόμαστε την μορφή ενός τόπου; Πώς ένας τόπος χαρτογραφείται; Πώς αποτυπώνεται σε χαρτί;

Στα πλαίσια του περιπατητικού εργαστηρίου #3 θα πραγματοποιηθεί μια συλλογική προσπάθεια κατανόησης της διάρθρωσης και συγκρότησης του υπαίθριου δημόσιου χώρου στο «Κοντόπευκο» Αγ. Παρασκευής που, όπως κάθε τόπος, είναι αποτέλεσμα εξέλιξης φυσικών δεδομένων και συνεχών μετασχηματισμών, συσχετισμένων με ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους.

Σας καλούμε, λοιπόν, να βιώσουμε μαζί το δημόσιο χώρο, να σταθούμε κριτικά απέναντι στις σύγχρονες διαχειριστικές λογικές του αστικού ιστού, να ξανασκεφτούμε την πόλη ως πεδίο στρατηγικών εξουσίας αλλά και αντίστασης, ως πολιτισμική και ιστορική δημιουργία, ως χώρο της ανθρώπινης καθημερινής εμπειρίας και συλλογικής μνήμης. Μα πάνω από όλα, σας καλούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μόνιμοι ή εφήμεροι κάτοικοι και πολίτες που μοιράζονται έναν κοινό φαντασιακό τόπο, παρόμοια συναισθήματα και προβλήματα σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλέον περιβάλλον.

Βάλια Καραπιδάκη – Ευθαλία Θλιβερού

Ταυτότητα Εργαστηρίου

Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 26 Νοεμβρίου, 11:30-14:00

Αφετηρία: Στέκι της Αναξαγόρα (Αναξαγόρα 21, Αγία Παρασκευή)

*θα ακολουθήσει περιπατητική δράση στη γειτονιά του Κοντόπευκου

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων/ουσών: 12

Ηλικία συμμετεχόντων/ουσών: παιδιά και ενήλικες

Απαραίτητα υλικά: μολύβια, πολύχρωμα μαρκαδοράκια , φωτογραφική μηχανή (κινητό).»