ΟΧΙ στο ΠΕΣΔΑ της καύσης και του περιβαλλοντικού ρατσισμού, σε βάρος των λαϊκών περιοχών της Αττικής

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 10:11 | Περιφέρεια Αττικής
ΟΧΙ στο ΠΕΣΔΑ της καύσης και του περιβαλλοντικού ρατσισμού, σε βάρος των λαϊκών περιοχών της Αττικής
|||

   Ανακοίνωση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και κάλεσμα για διοργάνωση δυναμικής κινητοποίησης την ημέρα που θα συνεδριάσει το ΠΕ.ΣΥ. Αττικής για να επικυρώσει τον νέο ΠΕΣΔΑ

 

   Από το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

   Στις 5/10/21 η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, για άλλη μια φορά, συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να εγκρίνει την 3η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Αττικής και η απόφασή της δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Το ίδιο είχε συμβεί και στις 31/5/2021, όταν η ΕΕ παρέλαβε τη μελέτη για την 3η Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και δεν την δημοσιοποίησε ποτέ.

 

    Υπενθυμίζουμε πως στις 30/6/2021, ο κ. Ο Πατούλης έστειλε επιστολή στους βουλευτές, στους δημάρχους, στους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, με την οποία τους ζητούσε να στείλουν τις προτάσεις τους στο προσωπικό του ταχυδρομείο, μέχρι τις 31/7, χωρίς να τους κοινοποιήσει το σχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ. Ο κ. Ο Πατούλης απέκρυψε από τους παραλήπτες της επιστολής τη μελέτη του ΠΕΣΔΑ και, όπως ήταν απολύτως λογικό και αναμενόμενο, η προσπάθεια του κ. Πατούλη να παρουσιάσει μια κατ 'επίφαση διαβούλευσης για το ΠΕΣΔΑ κατέλαβε σε ένα τεράστιο φιάσκο, διότι κανείς από τους δημάρχους της Αττικής δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του.

 

    Δείτε κι αυτό: Θανάσης Πετράκος: Αν δεν ληφθουν άμεσα μέτρα θα παγώσουμε το χειμώνα

 

    Ο κ. Πατούλης και η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ έχουν σοβαρούς λόγους να μη δημοσιοποιούν τη μελέτη και το τελικό κείμενο για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ. Γνωρίζουν πως, με το νέο ΠΕΣΔΑ, η Δυτική Αττική, η Δυτική Αθήνα και ο Δυτικός Πειραιάς θα συνεχίσουν - «με τη βούλα» - να κάνουν, για πολλά χρόνια ακόμη, το μεγαλύτερο σκουπιδότοπο της Ευρώπης και το μοναδικό για την Αττική και θέλουν να αποφύγουν τις αντιδράσεις. Το νέο ΠΕΣΔΑ δεν αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Φτιάχτηκε για να εξυπηρετήσει τα σχέδια των μεγάλων εργολαβικών συμφερόντων, που -με την εισαγωγή της καύσης ως βασικής μεθόδου διαχείρισης αποβλήτων- αναμένεται να κάνει χρυσές δουλειές.

 

    Στο νέο ΠΕΣΔΑ κάνουν λόγο για την καύση -εκτός των δευτερογενών καυσίμων- και των υπολειμμάτων της διαδικασίας της ανακύκλωσης και της επεξεργασίας των σύμμεικτων σκουπιδιών.Τώρα, ομολογείται ότι οι υπερβολικοί φιλόδοξοι στόχοι -για 65% ανακύκλωση και περιορισμός της τάξης στο 10% ως το 2030- δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τη δημιουργία μονάδων ενεργειακής αξιολόγησης (καύσης) δευτερογενών καυσίμων, αλλά και του συνόλου των υπολειμμάτων. Μόνο που αποκρύπτουν έντεχνα ότι αυτό το μοντέλο απαιτεί και νέους χώρους υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), για τα στερεά κατάλοιπα της καύσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός, ότι στις κοινοπραξίες που εκδηλώθηκαν ενδιαφέρον για τις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (στη Φυλή και στο Σχιστό) συμμετέχουν για πρώτη φορά τσιμεντοβιομηχανίες και πιο συγκεκριμένα η ΤΙΤΑΝ ΑΕ.

 

    Σχεδιάζουν τα -ψευδεπίγραφα και κατ 'ευφημισμό- «πάρκα κυκλικής οικονομίας», με θηριώδεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, τους διαγωνισμούς των οποίων «τρέχουν», πριν ακόμα δημοσιοποιηθεί η πρόταση για την 3η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.

 

      Δείτε κι αυτό:  Σ.Ε.Π.Ε. "Γ.Σεφέρης": Ούτε να το σκέφτεστε για συγχωνεύσεις τμημάτων!

 

    Αυτό το ΠΕΣΔΑ δεν πρέπει να περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο της Αττικής. Ό, τι και να κάνουν ο κ. Πατούλης και οι άνθρωποι του ΕΔΣΝΑ, τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν οι κάτοικοι της Αττικής και όχι τα εργολαβικά συμφέροντα που αυτοί υπηρετούν. Κάθε προσπάθεια αιφνιδιασμού θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και οι πραγματικές επιθέσεις του «ιερατείου» της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ θα αποκαλυφθούν.

 

   Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, όπως και το 2016, θα δώσει τη μάθηση της ενημέρωσης και της οργάνωσης της αντίστασης σε σχεδιασμούς που ναρκοθετούν, σε βάθος χρόνου, τη ζωή των κατοίκων και της Δυτικής πλευράς του λεκανοπεδίου της Αττικής και παραδίδουν στα εργοστασιακά συμφέροντα τον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.

 

   Σε αυτό το πλαίσιο, καταθέτει την πρόταση για μια μαζική κινητοποίηση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής που θα αποφασίσει για το σχέδιο του νέου ΠΕΣΔΑ, όποτε κι αν γίνει. Για την καλύτερη προετοιμασία της θα υποστηρίξει κάθε σχετική πρωτοβουλία συντονισμού φορέων, συλλογικοτήτων, αυτοδιοικητικών σχημάτων και πολιτών της Αττικής.

 

   Δείτε κι αυτό: Ο αγώνας για το πάρκο Δρακόπουλου συνεχίζεται

 

 

Συνεντεύξεις

Γιώργος Ανεμογιάννης: θα κάνουμε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να σταματήσει ο δήθεν διαγωνισμός
Γιώργος Ανεμογιάννης: θα κάνουμε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να σταματήσει ο δήθεν διαγωνισμός
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Δελτία ειδήσεων

Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δελτίο Ειδήσεων 17.09.2021
Δείτε όλα τα δελτία ειδήσεων

Εκδηλώσεις

Πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΕΜΙΠΟ με τίτλο: Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821
Πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα η παρουσίαση του βιβλίου του ΚΕΜΙΠΟ με τίτλο: Η συμμετοχή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του 1821
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Ο ψαράς προειδοποιούσε για το μόλο,ο πρωθυπουργός γελούσε και τον καλούσε να στοιχηματίσει...ο μόλος διαλύθηκε! (βίντεο)
Δείτε το παρασκήνιο