Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα μείωσης σπατάλης τροφίμων του Δήμου Χαλανδρίου

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon FoodRus, το πρόγραμμα μείωσης σπατάλης τροφίμων του Δήμου Χαλανδρίου. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου, το πρόγραμμα είχε θετικό αντίκτυπο και προξένησε το ενδιαφέρον των παρεβρισκομένων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Χαλανδρίου έχει ως εξής:

Ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο προκάλεσε ο Δήμος Χαλανδρίου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, στην τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 FoodRUs, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με τη «Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων» που έχει συστήσει και τα έως τώρα αποτελέσματα, από τον, σχεδόν, ένα χρόνο λειτουργίας της.

Μάλιστα, ο Δήμος Χαλανδρίου, προκάλεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο της αξιωματούχου της ΕΕ Christina Lisetchi που ίδρυσε τον κόμβο για τη Μείωση Απωλειών Σπατάλης Τροφίμων, όσο και του εκπροσώπου του Δήμου Άμστερνταμ, για ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Ο Δήμος Χαλανδρίου αποτελεί ακόλουθη περιοχή του FoodRUs με υποχρέωση την παρακολούθηση των εξελίξεων στις πιλοτικές περιοχές του προγράμματος και την υιοθέτηση των κατάλληλων ανεπτυγμένων λύσεων που είναι προσβάσιμες στην εικονική βιβλιοθήκη του προγράμματος (www.foodrus.eu/virtual-library/ και https://foodrus.geonardo.com)

Η τελική εκδήλωση μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο στο κανάλι YouTube του FoodRUs και οι διαφάνειες των παρουσιάσεων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.foodrus.eu.

Ο Δήμος Χαλανδρίου υλοποίησε μια από τις ελάχιστες, που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, μετρήσεις απωλειών τροφίμων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, έγινε καταγραφή απωλειών τροφίμων στους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης, καθώς εκεί προετοιμάζονται όχι μόνο τα γεύματα για τα παιδιά, αλλά και το καθημερινό συσσίτιο για τους άπορους συμπολίτες μας. Καταγραφή έγινε ακόμη και σε σημαντικό αριθμό καταστημάτων εστίασης και λιανικής πώλησης της πόλης αλλά απο πολλούς συμπολίτες μας που, σε συνεργασία με τον Δήμο, πραγματοποίησαν εθελοντικά τις μετρήσεις στα νοικοκυριά τους.

Τα έως τώρα πεπραγμένα του προγράμματος, θα παρουσιαστούν από τον Δήμο Χαλανδρίου στην ειδική εκδήλωση κλεισίματος του προγράμματος FoodRUs, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στις 11 το πρωί, στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου (Δαναΐδων & Αντιγόνης), απο τον επιστημονικό υπεύθυνο της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων, εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για την κυκλική οικονομία, την αποτροπή απωλειών τροφών και την ανακύκλωση, καθ. Γεράσιμο Λυμπεράτο.