Παρουσιάστηκε η σειρά γραμματοσήμων με τίτλο: «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί»

||||

||||

..

..

..

 

 

Σε μια λιτή εκδήλωση και μέσα σε κλίμα συγκίνησης από την αναδρομή στο προσφυγικό δράμα των ξεριζωμένων της Μικράς Ασίας, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της επετείου της Καταστροφής, στην εμβληματική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής που έχει συνδεθεί με αυτά τα ιστορικά γεγονότα, η Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων με θέμα τη δημιουργία των τεσσάρων πρώτων, αστικών προσφυγικών συνοικισμών της χώρας:

 

Βύρωνα, Καισαριανής, Νέας Κοκκινιάς και Νέας Ιωνίας.

 

Στην εκδήλωση που θεματικά εντάσσεται στις εκδηλώσεις μνήμης, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή συμμετείχαν και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι δήμαρχοι των παραπάνω δήμων: Βύρωνα, κ. Γρηγόρης Κατωπόδης, Καισαριανής, κ. Χρήστος Βοσκόπουλος, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, Νέας Ιωνίας, κα Δέσποινα Θωμαΐδου και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των Ελληνικών Ταχυδρομείων κ. Πολυχρόνης Γριβέας.

 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γριβέας είναι η πρώτη φορά που τα ΕΛ.ΤΑ. εκδίδουν γραμματόσημα που αφορούν τη Μικρασιατική Καταστροφή, καταδεικνύοντας έτσι και την ιστορική σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, υπογράμμισε στον χαιρετισμό του:

 

«Η εκδήλωση αυτή δεν μπορεί παρά να αποτελέσει ένα συνδετικό κρίκο, που εκτείνεται μέσα στο χρόνο για να συνδέσει το 1922 με το 2022.

 

Η αγορά του Βύρωνα, που αποτελεί το θέμα του «δικού μας» γραμματοσήμου, στέκει σε μεγάλο βαθμό ακόμα στο κέντρο της πόλης μας, φέρνοντας στο νου το τότε και μαζί και τη σκέψη των ανθρώπων που έκτοτε φτιάχνουν τις ζωές τους γύρω της.

 

Αυτή η σειρά γραμματοσήμων είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση της ζωής και της ιστορίας και ειλικρινά πιστεύω ότι θα γίνει συλλεκτική». (επισυνάπτεται ολόκληρος ο χαιρετισμός). 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οργανοπαίκτης που αποτυπώνεται στο γραμματόσημο του Βύρωνα είναι ο Κωνσταντινουπολίτης Γρηγόρης Ασίκης, ένας μεγάλος ρεμπέτης του Μεσοπολέμου που έζησε στην πόλη μας, όπως και πολλοί άλλοι σπουδαίοι μουσικοί από την αρχή της δημιουργίας του συνοικισμού.

 

Για τις συνθήκες δημιουργίας των προσφυγικών συνοικισμών μίλησε ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Ν. Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας.

 

Η διαδικασία δημιουργίας των γραμματοσήμων παρουσιάστηκε από τον κ. Μενέλαο Χαραλαμπίδη, Δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και την χαράκτρια-
ζωγράφο κα Μυρσίνη Βαρδοπούλου. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Μαριλένα Κατσίμη.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Άννα Καραμανλή, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Μπαλάφας, και Χρήστος Κατσώτης.

 

Παραβρέθηκαν επίσης: η Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Πολιτισμού Δήμων Βύρωνα & Δάφνης-Υμηττού και Περιφερειακή Σύμβουλος με την παράταξη «Δύναμη Ζωής» Ελένη Βασιλοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχάλης Καραγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Δημήτρης Κόκκαλης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Χρήστος Σπυρόπουλος, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Βύρωνα» Ευάγγελος Γείτονας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Πάνος Τριγάζης και Ορέστης Καππάτος.

 

Η έκδοση γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ αποτελεί μικρό φόρο τιμής και μνήμης σε ένα από τα κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

 

Παράλληλα αποτελεί μια ιστορική στιγμή για τους τέσσερις προσφυγικούς δήμους που αποτυπώνονται σε αυτά, καθώς μέσα από τα τέσσερα αυτά γραμματόσημα ένα σημαντικό κομμάτι της προσφυγικής τους ταυτότητας, θα ταξιδεύσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *