Παράνομη η χρήση του αετού στις εκδηλώσεις των αγώνων της ΠΑΕ ΑΕΚ, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου

Παράνομη έκρινε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών την χρήση του αετού στις εκδηλώσεις των αγώνων της ΠΑΕ ΑΕΚ, μετά από προσφυγή οικολογικών και φιλοζωικών οργανώσεων.

Το σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αποτελεί κόλαφο κατά των πρωταγωνιστών αυτής της -πρόδηλα παράνομης- διαδικασίας που ταλάνισε τον οικολογικό και φιλοζωικό κόσμο, αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον έτσι ώστε να μην επαναληφθούν άλλα θλιβερά φαινόμενα εκδηλώσεων με χρήση ζώων, τονίζει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου της Οικολογικής Συμμαχίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με την απόφαση 2467/ 2023 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ανακηρύσσει ΑΚΥΡΩΤΕΑ τη διαδικασία έγκρισης των εναρκτήριων εκδηλώσεων με χρήση αετού στους ποδοσφαιρικούς αγώνες της ΠΑΕ ΑΕΚ, με ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Φιλαδέφειας – Ν. Χαλκηδόνας και, ως εκ τούτου, πιστοποιεί ως ΠΑΡΑΝΟΜΟ το σύνολο των εκδηλώσεων που ακολούθησαν.

Το σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αποτελεί κόλαφο κατά των πρωταγωνιστών αυτής της -πρόδηλα παράνομης- διαδικασίας που ταλάνισε τον οικολογικό και φιλοζωικό κόσμο, αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον έτσι ώστε να μην επαναληφθούν άλλα θλιβερά φαινόμενα εκδηλώσεων με χρήση ζώων. Σύμφωνα με το σκεπτικό του Εφετείου η διαδικασία έγκρισης των εν λόγω εναρκτήριων εκδηλώσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο Ν.Φιλαδέφειας-Ν.Χαλκηδόνας αγνόησε τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση τους που είναι η ύπαρξη πλαισίου λαϊκών ή τοπικών παραδόσεων που να το απαιτούν, ενώ ο ισχυρισμός της ΠΑΕ ΑΕΚ ότι έχει ως σύμβολο τον βυζαντινό δικέφαλο αετό από την ίδρυση της, δεν συνεπάγεται ότι έχει ασκηθεί ποτέ ως έθιμο εκδήλωση με χρήση αετού στους αγώνες ή στις άλλες δραστηριότητες της ομάδας.

Σημειωτέο ότι στο πλαίσιο του αγώνα για το οριστικό τέλος των παράνομων εκδηλώσεων – σοβαρά επιζήμιων για την ευζωία του χρησιμοποιούμενου αετού – η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ είχε προχωρήσει στην κατάθεση προ ημερησίας εισήγησης στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής της 11ης Απριλίου 2022, με την οποία καλούσε – ΜΑΤΑΙΑ – την Περιφερειακή Διοίκηση να παρέμβει άμεσα για την ακύρωση αυτής της ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ εκδήλωσης στο χώρο της Περιφέρειας Αττικής https://oikosymmaxia.blogspot.com/2022/04/dura-lex-sed-lex.html 

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αποτελεί συνέχεια της ένδικης αίτησης ακύρωσης των παράνομων παραστάσεων, με αριθμό καταχώρησης ΑΚ 1549/20-9-2022 της 20-9-2022, την οποία συνέταξαν και συνυπέγραψαν :

1) H Ομοσπονδία Φιλοζωικών Σωματείων με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ – Π.Φ.Ο.»

2) Το Σωματείο με την επωνυμία «Δράση για την Άγρια Ζωή – Σωματείο για τη Μελέτη, Περίθαλψη και Επανένταξη της Άγριας Ζωής και την Διατήρηση της Βιοποικιλότητας»,

3) Το σωματείο με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ – ΑΛΚΥΟΝΗ».

4) Η Ένωση Προσώπων, κατ’ άρθρο 107 του Α.Κ., με την επωνυμία «Save Wild – Δίκτυο για την Προστασία της Άγριας Φύσης».

5) Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «ΝΕΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΝΕΟΙ PRASINOI».

6) Το σωματείο με την επωνυμία «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΝΑΞΟΥ».

7) Το μη κερδοσκοπικό σωματείο με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

8) Ο Γεώργιος Δημητρίου του Γαβριήλ, περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής, ο οποίος εκπροσωπεί στο περιφερειακό συμβούλιο την παράταξη «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ».

Πληρεξούσιος δικηγόρος των αιτούντων σε αυτή, όπως και σε άλλες νομικές ενέργειες στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των ζώων, ήταν ο Δημήτρης Μπελαντής.

Πιστεύουμε ότι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση θα πρέπει να εμπεδώσουν ότι ένας από τους βασικούς στόχους του οικολογικού και φιλοζωικού κινήματος και της κοινωνικής και κινηματικής του δράσης αποτελεί η δημιουργία μιας κοινωνίας που θα σέβεται τα ζώα ως συναισθανόμενα όντα και όχι ως αντικείμενα για χρήσεις κατά το δοκούν. Η βάση αυτής της πολιτικής οπτικής οριοθετείται στην οικοκεντρική πεποίθηση της ζωής ως ενιαίας, της ισότιμης αξίας της ζωής όλων των έμβιων όντων, των ίσων δικαιωμάτων στη ζωή και στον σεβασμό της ύπαρξης. Θεωρούμε ότι αυτοί αποτελούν απαράβατους όρους για την αρμονική συνύπαρξη των ειδών, για την οικοσυστημική ισορροπία και, τέλος, για την υγεία του πλανήτη. Κάθε έμβιο όν έχει το δικαίωμα ζωής στο φυσικό του χώρο, το δικαίωμα αναπαραγωγής σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους και το απόλυτο δικαίωμα φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο. Καθολικά δικαιώματα, δίχως σύνορα και δίχως εξαιρέσεις, ανεξάρτητα από το πολιτιστικό περιβάλλον και την κουλτούρα, τη θρησκευτική συνείδηση ή και την παράδοση, πόσο μάλλον όταν αυτή παρουσιάζεται ως κάλυψη για την οργάνωση θεαμάτων με τη χρήση ζώων σε χώρους που ομολογουμένως δεν τηρούν καμία προϋπόθεση για την ευζωία τους, δεν προσομοιάζουν καν στο φυσικό τους ενδιαίτημα και καμία σχέση δεν έχουν με έθιμα και παραδόσεις, όπως είναι τα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Ευχόμαστε ειλικρινά να μην χρειαστεί στο μέλλον να κινηθούμε νομικά ενάντια σε αντίστοιχες παράνομες, αντιαισθητικές και παράλογες πρωτοβουλίες που έτυχε να λάβουν έγκριση από  μεμονωμένους αιρετούς εκπροσώπους του κοινωνικού συνόλου, χωρίς να ληφθεί καμία μέριμνα ως προς την τήρηση της νομοθεσίας και της ηθικής. Ωστόσο, εάν υπάρξει ανάλογο συμβάν πάλι θα μας βρουν απέναντι τους.

Καλή Χρονιά σε όλες και όλους !