Πάνος Σκουρολιάκος: Κατάθεση Ερώτησης για τη διακοπή ρεύματος από την ΔΕΗ στους κατοίκους του οικισμού “ΚΑΠΟΤΑ” στο Δήμο Αχαρνών

|||

|||

           Από το γραφείο του βουλευτή Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρολιάκου, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

          Ο Πάνος Σκουρολιάκος, βουλευτής Ανατολικής Αττικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ “ΚΑΠΟΤΑ” ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΧΑΡΝΩΝ».

 

          Σκοπό έχει να πληροφορηθούν οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του οικισμού ποιες είναι οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να λυθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στον οικισμό Καποτά του Δήμου Αχαρνών με κοινωνική μέριμνα.

 

        Η ερώτηση έγινε με αφορμή επιστολή διαμαρτυρίας που λάβαμε από τους κατοίκους του στρατοπέδου Καποτά στο Δήμο Αχαρνών της Ανατολικής Αττικής για το σοβαρότατο πρόβλημα ρεύματος που υφίστανται οι κάτοικοι του εν λόγω οικισμού.

 

        Εδώ και πάρα πολλά χρόνια πηγαίνουν οι κάτοικοι στην ΔΕΗ και ζητούν την αλλαγή της παροχής ρεύματος στο δικό τους όνομα, ώστε να αποπληρώνουν την κατανάλωση που έχουν κάνει οι ίδιοι. Η ΔΕΗ αρνείται να το πράξει και τους ζητάει τις οφειλές και του προηγουμένου κατοίκου που έφυγε και άφησε απλήρωτο το λογαριασμό του ρεύματος. Δεν στέλνει το λογαριασμό της οφειλής του παλαιότερου κατοίκου του ακινήτου στη νέα του διεύθυνση.

 

       Στο αίτημα για διακανονισμό ούτως ώστε να αποπληρωθούν οι οφειλές προς την ΔΕΗ, όσον αφορά τους υπέρογκους λογαριασμούς που έστελνε στους κατοίκους, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

 

       Έκτοτε η ΔΕΗ ερχόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και αφαιρούσε τους μετρητές των οικίσκων, ακόμη και σε άτομα με αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας. Αποτέλεσμα να έχουμε 5 νεκρούς από πυρκαγιά και άλλους από έλλειψη οξυγόνου κλπ.

 

        Αναλυτικά, η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής:

 

       Τις προηγούμενες μέρες λάβαμε επιστολή διαμαρτυρίας από τους κατοίκους του στρατοπέδου Καποτά στο Δήμο Αχαρνών της Ανατολικής Αττικής για το σοβαρότατο πρόβλημα ρεύματος που υφίστανται οι κάτοικοι του εν λόγω οικισμού.

 

       Εδώ και πάρα πολλά χρόνια πηγαίνουν οι κάτοικοι στην ΔΕΗ και ζητούν την αλλαγή της παροχής ρεύματος στο δικό τους όνομα, ώστε να αποπληρώνουν την κατανάλωση που έχουν κάνει οι ίδιοι. Η ΔΕΗ αρνείται να το πράξει και τους ζητάει τις οφειλές και του προηγουμένου κατοίκου που έφυγε και άφησε απλήρωτο το λογαριασμό του ρεύματος. Δεν στέλνει το λογαριασμό της οφειλής του παλαιότερου κατοίκου του ακινήτου στη νέα του διεύθυνση.

 

       Στο αίτημα για διακανονισμό ούτως ώστε να αποπληρωθούν οι οφειλές προς την ΔΕΗ, όσον αφορά τους υπέρογκους λογαριασμούς που έστελνε στους κατοίκους, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Οι λογαριασμοί ήταν υπέρογκοι τους καλοκαιρινούς μήνες, διότι όπως είχε παρατηρηθεί δεν γινόταν καταμέτρηση.

 

      Για παράδειγμα: Σε νοικοκυριό αποτελούμενο από μία άνεργη γυναίκα, το 2013, όπου έως τότε πληρώνονταν κανονικά οι λογαριασμοί, ήρθε ο πρώτος παραφουσκωμένος λογαριασμός 6.024 ευρώ, για 24 τ.μ. και για τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο 2013. Έγινε δημοσιοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ. Έκτοτε, όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν αδύνατον να αποπληρωθούν αυτά τα ποσά ακόμη και για έναν βιομήχανο, όχι για μια άνεργη γυναίκα που το μοναδικό της εισόδημα είναι 200 ευρώ μηνιαίως του επιδόματος ΚΕΑ. Το έτος 2014, ήρθε στην ίδια παροχή 7.200 ευρώ, ενώ το έτος 2015 άλλα 7.000 ευρώ. Όταν, παρόλα αυτά, επιχείρησε να κάνει διακανονισμό, της ζήτησαν να καταβάλει το μισό ποσό της οφειλής και 740 ευρώ μηνιαίως η κάθε δόση. Στη συνέχεια ζήτησε από την ΔΕΗ να αφαιρεθούν τα μεγάλα ποσά, εφόσον αυτά δεν αντιστοιχούν στην παροχή του οικίσκου των 24 τ.μ. και στο ποσό που πράγματι έχει καταναλωθεί να γίνει διακανονισμός, ώστε να πάρει τα χρήματά της και η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ωστόσο όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά έβαλε και τους δικηγόρους της να επικοινωνούν και να απειλούν.
Περίπου η ίδια κατάσταση ίσχυε για τους περισσοτέρους κατοίκους του οικισμού. Ήταν αδύνατον να αποπληρώσουν τις οφειλές τους λόγω οικονομικής αδυναμίας, αφού οι περισσότεροι είναι άνεργοι.

 

      Έκτοτε η ΔΕΗ, για τους λόγους που αναφέρουμε, ερχόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα και αφαιρούσε τους μετρητές των οικίσκων, ακόμη και σε άτομα με αναπνευστικά και άλλα προβλήματα υγείας. Αποτέλεσμα να έχουμε 5 νεκρούς από πυρκαγιά και άλλους από έλλειψη οξυγόνου κλπ.
Μη έχοντας άλλη διέξοδο, εφόσον η ΔΕΗ δεν επιθυμούσε να τους κάνει κάποιες διευκολύνσεις ώστε να πάρει τα χρήματά της, οι περισσότεροι κατέφυγαν στην ρευματοκλοπή διότι δεν μπορούσαν να αφήσουν τα παιδιά τους στο σκοτάδι, να μην μπορούν να διαβάσουν τα μαθήματά τους, στο κρύο ή στην ζέστη, χωρίς φαγητό ή ένα μπάνιο.

 

      Με βάση τα παραπάνω,

 

      Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

      Ποιες είναι οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να λυθεί το πρόβλημα ηλεκτροδότησης στον οικισμό Καποτά του Δήμου Αχαρνών με κοινωνική μέριμνα;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)