Πανελλαδική κινητοποίηση: Καμιά εξόρυξη στην Ήπειρο!

Greenpeace Greece activists and members of the climbing team, in collaboration with the Ioannina Climbing Club, send a message to the government and the oil companies against oil exploration and drilling in the pristine area of Epirus, Greece. The activists climbed at a rock 80 meters high above the iconic Kokkori stone bridge, on the river Voidomatis, in the area of Zagori, Epirus, Greece and opened a banner that read “No Oil – it’s not an investment if it destroys Epirus”. The action was also part of the

Αύριο Σάββατο 17 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι στα Γιάννενα η πανελλαδική κινητοποίηση κατά της εξόρυξης στην Ήπειρο.

Πανελλαδική κινητοποίηση διοργανώνεται αύριο, Σάββατο 17 Ιουνίου, στα Γιάννενα, από φορείς, συλλογικότητες, επιτροπές και πολίτες της Ηπείρου, ενάντια στην επερχόμενη έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης για ανεύρεση υδρογοναθράκων, στην περιοχή Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας.

Είχε προηγηθεί, στα τέλη Μάρτη, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας όπου, με μια οριακή πλειοψηφία και με ψήφους 14-12 και παρά τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας, δόθηκε το «πράσινο φως» στην Energean να ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή και ενώ επίκειται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας φάσης των εργασιών.

Το ραντεβού των διαδηλωτών έχει δοθεί για τις 12 το μεσημέρι έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Αγωνιζόμαστε για να σταματήσουμε την επίθεση στα νερά μας, στα δάση μας, στον αέρα μας, στον τρόπο που ζούμε, στον πολιτισμό μας. Δεν θα επιτρέψουμε η Ήπειρος να γίνει βρώμικο εξορυκτικό πεδίο, είναι μεγάλη προσβολή για αυτόν εδώ τον τόπο!» τονίζει στο κάλεσμά της η Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην Ενεργειακή Λεηλασία και τονίζει ότι «όπου εκτάσεις γης παραχωρούνται σε εταιρείες για εξόρυξη, οι τοπικές κοινωνίες δεν ευημερούν, ούτε απολαμβάνουν φτηνότερη πρόσβαση στην ενέργεια. Αντιθέτως, λούζονται τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία τους και την στρατιωτικοποίηση και τον πλήρη έλεγχο από κρατικούς και ιδιωτικούς στρατούς που διαφυλάσσουν τα κέρδη των εταιρειών, καθώς γίνονται το επίκεντρο γεωπολιτικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων».

«Ζητάμε σαν κάτοικοι της Ηπείρου, σαν άνθρωποι που ζούμε και βιοποριζόμαστε εδώ, να συμπορευτούμε και να δυναμώσουμε τις φωνές μας κατά της λεηλασίας που δέχονται οι τόποι μας και οι ζωές μας» σημειώνεται στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας «Σώστε την Ήπειρο», στην οποία συμμετέχουν κοινότητες, συλλογικότητες και φορείς.

Στην κινητοποίηση θα μετάσχει και η Greenpeace. Ομαδική μετάβαση στα Γιάννενα για συμμετοχή στην κινητοποίηση διοργανώνει το Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια.

Πηγή: Kosmodromio.gr