Γράφει ο δημοσιογράφος Χάρης Κουγιουμτζοπουλος
Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ είναι ο λαϊκισμός που συνεχίζει να μολύνει τον δημόσιο διάλογο με όλο και μεγαλύτερη ένταση.
Ο Πρωθυπουργός τολμάει να παίρνει 9 δις πρωτογενές πλεόνασμα το 2025 (4,67 το πρώτο εξάμηνο) και να επιστρέφει το 1,7 ενώ τα δύο τελευταία δύο χρόνια εισέπραξε: πρωτογενές πλεόνασμα 4,01 δισ. € το 2023 και 11,4 δισ. € το 2024 και επέστρεψε 0.
Τολμάει να επιβάλει φόρο 900 ευρώ σε ανθρώπους χωρίς εισόδημα.
Τολμάει να μειώνει τους άμεσους φόρους και να αρνείται να μειώσει τους έμμεσους από τους οποίους λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας δημιουργούνται και τα υπερπλεονάσματα και το 1,7 θα το πάρει πίσω μέσα στους τρεις πρώτους μήνες του 2026.
Και όλα αυτά επειδή η Ν.Δ. χρωστάει στις τράπεζες 431 εκατομμύρια και οι τράπεζες χρειάζονται εθνικά υπερπλεονάσματα για να δανειστούν φτηνότερα, να ανεβάσουν την πιστοληπτική τους άδεια και να ανεβάσουν τα κέρδη τους.
Και όλα αυτά τολμάει και τα λέει με χαμόγελο πάντα και περηφάνεια.
Και τολμάει να μιλάει και για ανάπτυξη 2,3% όταν βάζει στο ΑΕΠ 75 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ και 4,88 δις από δανεισμό.
Και τολμάει και μιλάει για ανάταξη των οικονομικών, όταν το 2019 παρέλαβε 331 δισ. € δημόσιο χρέος και το ανέβασε στα 364,9 δισ. €
Πόσο λαϊκισμό χωράει ακόμη ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα;
Θα έλεγα ότι έχει υπερβεί τα όρια, αλλά όπως φαίνεται δεν υπάρχουν όρια.
Και ξαναγυρίζω στο ίδιο ερώτημα: Τι στο διάολο έχει μέσα στο κεφάλι του αυτός ο λαός να δέχεται έναν τέτοιο δημόσιο διάλογο και ποιά μπορεί να είναι η τύχη του;
720.000 επιχειρήσεις έκλεισαν από το 2012 μέχρι το 2015. Η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 27%.
Άνθρωποι αυτοκτόνησαν, σπίτια και κόποι μιας ζωής βγήκαν στο σφυρί σε μια νύχτα.
Κανένας δεν κατάλαβε τίποτα. Πάμε για 24ωρο εργασίας με πληρωμή σε ρεπό να τελειώνουμε.