«Ας ξεκινήσουμε χτες», το μήνυμα του υποψηφίου Δημάρχου Νέας Ιωνίας Παναγιώτη Μανούρη σχετικά με την αναγκαία παρέμβαση της αυτοδιοίκησης και την υιοθέτηση ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του «εγκλήματος κατά της φύσης», όπως αναφέρει.
Ο επικεφαλής της Δημιουργίας – Αλληλεγγύη με σχετική του ανάρτηση επισημαίνει τους τρεις βασικούς συντελεστές των μεγάλων πυρκαγιών κάθε χρόνο, ενώ στη συνέχεια αναλύει τις δυνατότητες που έχουν οι Δήμοι ώστε να παρέμβουν και να διαμορφωθεί μια ισχυρή και αποτελεσματική Πολιτική Προστασία.
Ο Π. Μανούρης αναφέρει αναλυτικά:
Δυστυχώς και αυτό το καλοκαίρι το έγκλημα κατά της φύσης με τις πυρκαγιές ήταν μια από τα ίδια. Με την παραβατικότητα στο ζενίθ και την ατιμωρησία στο ναδίρ. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι υπάρχουν τρεις συντελεστές στο συγκεκριμένο έγκλημα και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα και στις τρεις αυτές αιτίες .
α) Είναι το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Λύσεις. Περιβαλλοντική συνείδηση από τις μικρές ηλικίες με σωστή διαπαιδαγώγηση .
Πρόληψη και αγώνας κατά των ανεξέλεγκτων Οικονομικών συμφερόντων που δεν δίνουν καμιά σημασία στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
β) Στην Ελλάδα ή παραβατικότητα σε υψηλότατα επίπεδα. Μένει ατιμώρητη.
Διακυβεύονται πολλά συμφέροντα τα οποία πρέπει να χτυπηθούν με πολιτικές και νόμους. Άμεσα και αποτελεσματικά .
γ) Τέλος υπάρχουν και οι ανεγκέφαλοι που συμπεριφέρονται με παραβατικότητα από άγνοια . Αυτοί θέλουν εκπαιδευση με υπομονή.
Ταυτόχρονα χρειάζεται επικαιροποίηση και αυτοματοποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας.
Μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή ένα σχέδιο αντίδρασης στα προβλήματα τα οποία διαφαίνεται ότι θα επαναλαμβάνονται. Το θέμα πρέπει να απασχολήσει και την αυτοδιοίκηση.
Τα μηνύματα είναι σαφή και δεν μπορούμε να περιμένουμε το κεντρικό κράτος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, που ακόμη δεν έχει λάβει.
Η αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να παρέμβει.
Το οφείλουμε στους πολίτες. Είναι το αίσθημα ασφάλειας, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει στις οργανωμένες κοινωνίες, για να διασφαλίζει την δημιουργικότητα και ψυχική υγεία των πολιτών.
Με προτάσεις, συζήτηση, διάλογο, σοβαρότητα και ανεκτικότητα στην διαφορετική άποψη, οι Δήμοι πρέπει να συνθέτουν. Οι Δήμοι πρέπει να συνεργάζονται και να εκπονούν αποτελεσματικά σχέδια Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα επίπεδα.
Η Πολιτική Προστασία δεν είναι δυο λέξεις που αφορούν σε έναν σεισμό ή μία πιθανή φωτιά και το που θα μαζευτεί ο κόσμος, δηλαδή σχέδια που μένουν στα χαρτιά και απλώς επιδεικνύονται ως δικαιολογία για την απραξία μας .
Η Πολιτική Προστασία έχει να κάνει με την εκπαίδευση των πολιτών να αντιμετωπίζουν προβλήματα και πάνω από όλα έχει να κάνει με την πρόληψη. Το κράτος είναι αυτό που θα επιβάλει τιμωρίες για την αποτροπή, αλλά η Πολιτεία, τόσο σε κεντρικό επίπεδο Κ.Ε.Δ.Ε όσο και οι Δήμοι, πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι με τους πολίτες μας ενημερωμένους. Ας ξεκινήσουμε χτες .