Δεν κόβει τη ρωσική ενέργεια ο Όρμπαν και το είπε ευθέως και στον Τραμπ, όπως δηλώνει ο ίδιος.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία ότι η οικονομία της χώρας του θα καταρρεύσει σχεδόν ακαριαία εάν σταματήσει να λαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η Βουδαπέστη συνεχίζει να αντιστέκεται στις αυξανόμενες πιέσεις από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον να τερματίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, επικαλούμενη γεωγραφικούς και υποδομικούς περιορισμούς, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας.
«Εάν η Ουγγαρία αποκοπεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αμέσως, μέσα σε ένα λεπτό, η οικονομική επίδοση της Ουγγαρίας θα μειωθεί κατά 4%», δήλωσε ο Όρμπαν στην τακτική του συνέντευξη την Παρασκευή. «Αυτό σημαίνει ότι η ουγγρική οικονομία θα γονατίσει».
Ερωτηθείς αν ο Τραμπ αποδέχτηκε τα επιχειρήματά του κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας την Πέμπτη, ο Όρμπαν απάντησε: «Η Αμερική έχει τα επιχειρήματά της και τα συμφέροντά της, η Ουγγαρία έχει τα δικά της. Το καθήκον μας είναι να τα εκφράσουμε και να τα εκπροσωπήσουμε με σαφήνεια. Αν είμαστε φίλοι, ακούμε ο ένας τον άλλον – και μετά ο καθένας κάνει αυτό που θεωρεί σωστό».
Ο Τραμπ φάνηκε να αναγνωρίζει τις ανησυχίες του Όρμπαν, περιγράφοντάς τον ως «εξαιρετικό άνθρωπο» και «εξαιρετικό φίλο μου».
«Η Ουγγαρία, ξέρετε, είναι περίκλειστη. Και δεν έχει έναν ωραίο ωκεανό όπου μπορούν να πλεύσουν πλοία από όλο τον κόσμο. Ξέρετε, έχουν έναν αγωγό», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη. Αναφερόταν στον αγωγό πετρελαίου Ντρούζμπα (Φιλίας), ο οποίος πρόσφατα έγινε στόχος της Ουκρανίας, διακόπτοντας τον εφοδιασμό προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
«Και η Σλοβακία επίσης. Είναι κατά κάποιο τρόπο παντρεμένοι με έναν αγωγό. Οπότε απλά δεν θέλω να τους κατηγορεί ο κόσμος», πρόσθεσε ο Τραμπ.