..
..
..
Το Δημοτικό Συμβούλιο το Δήμου Ν. Φιλαδελφειας – Ν. Χαλκηδόνας συντάχθηκε ομόφωνα με τις απόψεις των πολιτών αποφασίζοντας προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του σχεδιαζόμενου έργου στον Κηφισό. Σημαντική ήταν η παρουσία των κατοίκων και του Συλλόγου Υπέρ των Ρεμάτων “ΡΟΗ”, οι οποίοι εξέφρασαν τις σοβαρές ανησυχίες τους πως ο ποταμός θα μετατραπεί σε έναν οχετό ομβρίων υδάτων ενώ τόνισαν ότι τα αντιπλημμυρικά έργα θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, μετά από πρόταση της Δύναμης Πολιτών και συνδιαμόρφωση με τις υπόλοιπες παρατάξεις, το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας αποφάσισε τα παρακάτω:
1. Δεν συμφωνεί με τον εγκιβωτισμό του ποταμού που θα έχει ως συνέπεια την οχετοποίηση του και την καταστροφή της βιοποικιλότητας.
2. Άμεση συγκρότηση επιτροπής που θα αποτελείται από την πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του συλλόγου “Ροή”, εκπρόσωπο των κατοίκων δύο μέλη της διοίκησης και της αντιπολίτευσης, τα οποία θα συντάξουν ψήφισμα κατά της Μελέτης που ψηφίστηκε στο Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής
3. Προσφυγή στο ΣτΕ μετά την υπογραφή και δημοσιοποίηση της ΑΕΠΟ (Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων).
“Παρών” ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣ ενώ εντύπωση προκάλεσε η απουσία των παρατάξεων Τομπούλογλου και Γρετζελιά.
Δείτε ακόμα: Εκτόξευση του δημόσιου χρέους στα 357,665 δισ. ευρώ
“Καταστροφική η λογική της τσιμεντοποίησης”
Η πρόεδρος του “ΡΟΗ” Χριστίνα Φίλιππα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του συλλόγου για αυτή “την καταστροφική για τη φύση και τις ζωές μας πολιτική των τσιμεντώσεων και των εγκιβωτισμών”. Υπογράμμισε την μεγάλη καταστροφή για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής τονίζοντας πως “κανένα δέντρο δεν πρόκειται να φυτρώσει πάνω σε σαραζανέτι” ενώ “όποια πανίδα φύγει από την περιοχή δεν θα επιστρέψει”. “Θα αλλάξει και το μικροκλίμα της περιοχής” σχολίασε ακόμα.
Η κάτοικος της περιοχής Χρυσάνθη Γεωργίου σημείωσε πως καταστρέφεται ένας πολύ σημαντικός πνεύμονας, ο οποίος συντηρεί ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα για την περιοχή και την πόλη, και με συναισθηματικό τόνο κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να συνταχθεί με τους κατοίκους. “Έχετε ήδη λάβει 300 υπογραφές και σας διαβεβαιώνω ότι τις επόμενες μέρες θα λάβετε 500-1000 ακόμα” πρόσθεσε.
“Τα αντιπλημμυρικά θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα”
Από την πλευρά του συλλόγου τονίστηκε πως “η κυριότερη αιτία των πλημμυρών είναι η μείωση της διατομής μέσω του <<στραγγαλισμού>> της ροής των ποταμών και οι παράνομες επεμβάσεις”. Σε αυτό το πλαίσιο ο αντιπρόεδρος του “ΡΟΗ” υπογράμμισε ότι για αυτόν τον λόγο “τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα και αυτό πάμε να κάνουμε και εδώ”. Εξήγησε έτσι πως αυτό που απαιτείται είναι η επιστροφή του ποταμού σε κατάσταση ελεύθερης ροής και όχι ο εγκιβωτισμός του.
Γ. Ανεμογιάννης: Απαξιώνονται οι κάτοικοι και το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο κ. Ανεμογιάννης έκανε λόγο για “απαξίωση των κατοίκων και του Δημοτικού Συμβουλίου” καθώς δεν ζητήθηκε ποτέ η έγκριση ή έστω η γνώμη τους για το σχεδιαζόμενο έργο. “Δεν γίνεται να αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για την ουσία του έργου τόνισε πως “δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν τα ποτάμια ως αγωγούς ακαθάρτων” και κάλεσε και τη δημοτική αρχή να συμβάλλει ώστε να αναδειχθούν και να είναι επισκέψιμα. “Όχι αυτό το χάλι με τσιμέντο παντού” πρόσθεσε.
Γ. Βούρος: Μακάρι να ανοίγαμε ξανά τα ποτάμια
Ο Δήμαρχος Γ. Βούρος συντάχθηκε με το αίτημα των κατοίκων λέγοντας χαρακτηριστικά “μακάρι να ήταν στο χέρι μας να ανοίγαμε ξανά τα ποτάμια”. Στάθηκε και αυτός στην απουσία ενημέρωσης και συζήτησης υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος δεν ερωτήθηκε ποτέ.