Οικόπεδο ΚΟΝΤΑΚ: Άλλη μια υπερτοπική χρήση στο πολεοδομικά κορεσμένο Μαρούσι

Όχι σε άλλη τσιμεντοποίηση της πόλης, λέει η παράταξη “Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι” – Ανακοίνωση του γραφείου τύπου

Από το γραφείο τύπου της παράταξης “Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30-1-2023 και δόθηκε θετική γνώμη από την πλευρά της διοίκησης η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το κτίριο γραφείων των 26.000 τμ, μέγιστου ύψους21.25 μ., που σχεδιάζεται να ανεγερθεί στο οικόπεδο «ΚΟΝΤΑΚ» (Αμαρουσίου-Χαλανδρίου και Χειμάρας).

Για μια ακόμα φορά η διοίκηση Αμπατζόγλου απέδειξε ότι προτεραιότητα της είναι η υποστήριξη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και η αδιαφορία της για τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη φυσιογνωμία της πόλης μας.

Το κτίριο αυτό είναι ένα από αυτά που κατασκευάζονται ή πρόκειται να κατασκευαστούν το επόμενο διάστημα στην πόλη μας προσθέτοντας σε ένα πολεοδομικά υπερκορεσμένο από υπερτοπικές χρήσεις Μαρούσι ακόμα 200.000 τμ., που αντιστοιχούν σε 3 περίπου Malls.

Οι εξελίξεις αυτές εδράζονται σε νόμους (4277/2014 Ρυθμιστικό Αθήνας) που χαρακτήρισαν το Μαρούσι «μητροπολιτικό κέντρο υπερτοπικής ακτινοβολίας» αλλά και σε ΠΔ του 2012 που, ύστερα από πρόταση της δημοτικής αρχής Πατούλη το 2009, τροποποίησε τις χρήσεις γης στο βασικό οδικό δίκτυο και στο συγκεκριμένο οικόπεδο έδωσε χρήσεις υπερτοπικού κέντρου.

Η ευθύνη της σημερινής διοίκησης, αλλά και της προηγούμενης, είναι πολύ μεγάλη γιατί δεν προχώρησε, παρά τις επίμονες προτάσεις μας, σε καμία ουσιαστική ενέργεια για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης (ΓΠΣ) , που παραμένει το ίδιο από το 1997, με στόχο την ανάσχεση των υπερτοπικών χρήσεων.

Υποστήριξαν στην πράξη τη νεοφιλελεύθερη πολιτική «ανάπτυξης» των Κυβερνήσεων τα τελευταία 20 χρόνια και όχι μόνο, που ευνοεί την κερδοσκοπία από τα μεγάλα οικονομικά κατασκευαστικά συμφέροντα σε βάρος των κατοίκων και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Με δεδομένο το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο η διοίκηση του Δήμου θα μπορούσε έγκαιρα να ενημερώσει τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους, να φέρει σε δημόσια διαβούλευση τη ΜΠΕ με τους κατοίκους, και στη συνέχεια με γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου.

  • Να καταγγείλει το ισχύον πολεοδομικό-χωροταξικό θεσμικό πλαίσιο και να ζητήσει την αναθεώρηση του με δεδομένη την αφόρητη πολεοδομική, κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική ασφυξία που βιώνουν οι κάτοικοι στο Μαρούσι
  • Να προωθήσει άμεσα την εκπόνηση νέου ΓΠΣ ώστε να καταδειχθεί με επιστημονικά δεδομένα η τεράστια έλλειψη ελεύθερων χώρων, τεχνικών και κοινωνικών υποδομών, χώρων στάθμευσης και λοιπών κοινωφελών χώρων
  • Να εκφράσει την απόλυτη αντίθεση του στις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που επιτρέπουν την αύξηση του συντελεστή δόμησης και του ύψους των κτιρίων με την προϋπόθεση της μείωσης του συντελεστή κάλυψης. Στην περίπτωση της ΚΟΝΤΑΚ η δόμηση αυξάνεται κατά 3.662 τμ φθάνοντας συνολικά τα 26.309 τμ και το ύψος κατά 2μ φθάνοντας τελικά στις στέγες τα 21,5 μ. (μισό Mall περίπου)
  • Να δεσμευθεί ότι θα προσφύγει δικαστικά, όπως έπραξαν και πέτυχαν γειτονικοί Δήμοι, ώστε οι διατάξεις αυτές, λόγω πολεοδομικού υπερκορεσμού, να μην έχουν εφαρμογή στο Μαρούσι. Να σημειώσουμε εδώ ότι μετά από αγωνιστική παρέμβαση της παράταξης μας, πριν μερικά χρόνια, ακυρώθηκαν, με πολιτική παρέμβαση, παρόμοιες ρυθμίσεις που αφορούσαν το κτίριο της DIMAND στη Νερατζιώτισσα.
  • Να απορρίψει την «εικονική» κυκλοφοριακή μελέτη που προβλέπει ότι θα υπάρξει ακόμα και κυκλοφοριακή «ανακούφιση» της περιοχής παρά τη λειτουργία του χώρου στάθμευσης του κτιρίου 595 θέσεων και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι ο Δήμος θα προβεί σε αστυνόμευση της παράνομης στάθμευσης και κατασκευή έργων κυκλοφοριακών διευθετήσεων.
  • Να απαιτήσει από το μελετητή να εκπονήσει κυκλοφοριακή μελέτη και μελέτη στάθμευσης για την ευρύτερη περιοχή λαμβάνοντας υπόψη ότι μπήκε στο σχέδιο ο Κάτω Σωρός και ήδη έχει αρχίσει η οικοδόμηση στην απέναντι πλευρά της Αμαρουσίου -Χαλανδρίου και μάλιστα με χρήσεις γενικής κατοικίας.

Οι σύμβουλοι της παράταξης Αμπατζόγλου και ο Δήμαρχος ούτε καν διανοήθηκαν τη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και αγνόησαν τις παραπάνω προτάσεις της παράταξης μας.

Συνέχισαν την καταστροφική για την πόλη πολιτική της υπερτοπικής «ανάπτυξης» και αποδέχθηκαν τη ΜΠΕ χωρίς ουσιαστικές παρατηρήσεις.

Η παράταξη ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ψήφισε αρνητικά.

Καλεί τους πολίτες να καταδικάσουν τις μεθοδεύσεις αυτές και να κινητοποιηθούν αγωνιστικά για την υπεράσπιση της ζωής τους και του περιβάλλοντος.

Καλεί επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να μην δώσει θετική γνωμοδότηση στη ΜΠΕ και να ταχθεί στο πλευρό των κατοίκων ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν σε βάρος της ποιότητας ζωής τους.