Μετά την Ένωση Γονέων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να τοποθετήσει κάμερες στα σχολεία.
Υπογραμμίζει ότι η αστυνόμευση και η μαζική παρακολούθηση δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα των βανδαλισμών, το οποίο «τρέφεται» από τις ελλείψεις των σχολικών υποδομών και την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων. Αντίθετα, ο Σύλλογος θεωρεί πως η ύπαρξη καμερών θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία και τη συμπεριφορά των μαθητών, ενώ, καλεί τη δημοτική αρχή να εγκαταλείψει το εν λόγω σχέδιο και να επικεντρωθεί στη βελτίωση των σχολικών χώρων, του φωτισμού και των χώρων άθλησης.
Αναφέρει αναλυτικά:
«Η Δημοτική Αρχή σε ρόλο Μεγάλου Αδερφού
Ούτε για αστείο κάμερες πάνω από τα παιδιά μας!!!
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης στα σχολεία μας.
Ως γονείς και κηδεμόνες, απορρίπτουμε μια τέτοια σκέψη και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε ενάντια σε μια τέτοια απόφαση, αν τελικά υπάρξει.
Η Δημοτική Αρχή διατείνεται ότι με την τοποθέτηση καμερών στα σχολεία, θα λυθεί το πρόβλημα βανδαλισμών που έχει παρουσιαστεί ανά περιόδους. Λες και οι κάμερες δε γίνεται να βανδαλιστούν και αυτές.
Οι βανδαλισμοί στα σχολεία, είναι κοινωνικό φαινόμενο με ρίζες και αιτίες και η λύση ποτέ και πουθενά δεν ήταν η μαζική παρακολούθηση και τελικά η καταστολή, ειδικά όταν μιλάμε για ανήλικα παιδιά.
Το υπαρκτό σε αρκετές περιπτώσεις πρόβλημα βανδαλισμών, είναι κλάσμα απέναντι στις τρομερές ελλείψεις που έχουν τα σχολεία μας και στις οποίες έχουμε αναφερθεί πολλές φορές και εμείς και άλλοι Σύλλογοι (τουαλέτες, προαύλια, χώροι διδασκαλίας, χώροι άθλησης, εξοπλισμός και η λίστα είναι μεγάλη). Το φαινόμενο των βανδαλισμών τρέφεται και ενισχύεται από αυτές τις ελλείψεις και την αδιαφορία των αρχών, όπως τρέφεται και από την ανεπάρκεια ελεύθερων χώρων ψυχαγωγίας και άθλησης.
Τοίχοι που βγάζουν μούχλα, αίθουσες σε κοντέινερ, ταβάνια που στάζουν, τουαλέτες απαρχαιωμένες, αθλητικοί χώροι παρατημένοι και πάει λέγοντας… Αυτές είναι εγκαταστάσεις που παραδίδει η δημοτική αρχή και τώρα θέλει κάμερες παρακολούθησης για να «φυλάσσονται».
Υπάρχουν βέβαια βανδαλισμοί και βανδαλισμοί. Άλλο ο βανδαλισμός από 12χρονα που βάφουν ήδη παρατημένους τις περισσότερες φορές τοίχους, όπου αναφερόμαστε και παραπάνω, άλλο ο οργανωμένος βανδαλισμός όπως πριν δύο χρόνια στο 4ο Γυμνάσιο με καταστροφές και ρατσιστικά σύμβολα μέσα στο σχολικό κτήριο. Εύλογα τίθεται το ερώτημα, και για αυτό το φαινόμενο, οι κάμερες είναι η απάντηση ή εκεί τα πρόσωπα θα ήταν και καλυμμένα; Αυτό είναι ένα παράδειγμα άλλου είδους βανδαλισμού, που είναι κοινωνικό φαινόμενο και για το οποίο η Δημοτική Αρχή πάλι δεν έχει κάνει τίποτα στο Ηράκλειο.
Πέραν αυτών, φαίνεται ότι για το θέμα των βανδαλισμών, ούτε η πρόσληψη σχολικών φυλάκων (όπως υπήρχαν παλαιότερα), ούτε ο επαρκής φωτισμός που στο σχολείο μας είχε λειτουργήσει αποτελεσματικά (όσο λειτουργούσε), ούτε καμία παρέμβαση στην περίφραξη είναι δόκιμα για το Δήμο μας. Τα έχουμε αναφέρει και εμείς και η Ένωση Γονέων πολλές φορές.
Με την τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης όμως, το μεγαλύτερο θύμα θα είναι τα ίδια μας τα παιδιά. Παιδιά που θα μάθουν να έχουν σε ένα δημόσιο χώρο όπου δραστηριοποιούνται, μια κάμερα πάνω από το κεφάλι τους που εν δυνάμει μπορεί να τα παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή.
Η «εκπαίδευση» στα παιδιά να έχουν κάμερες πάνω από τα κεφάλια τους όταν είναι στο σχολείο με το πρόσχημα της ασφάλειας, θα φτιάξει πολίτες που πιο εύκολα θα αποδεχτούν κάμερες από πάνω τους την ώρα που εργάζονται, την ώρα που διασκεδάζουν, την ώρα που αθλούνται… και δεν υπάρχει τέρμα.
Συντασσόμαστε με την αναφορά και της Ένωσης Γονέων, ότι η συμπεριφορά και η ψυχολογία των μαθητών/τριων, ειδικά σε τόσο τρυφερές ηλικίες, επηρεάζεται αρνητικά, αλλάζει και διαμορφώνεται, με την παρεμβατική ύπαρξη και μόνο ενός κουτιού που μπορεί να παρακολουθεί και να καταγράφει.
Η αρνητική μας στάση και απόφαση να μην επιτρέψουμε κάμερες στο σχολείο μας, δεν επηρεάζεται ούτε με τις ανούσιες απόπειρες να «ξεκαθαριστούν» τα πολλά θολά σημεία που υπάρχουν για το ποιος θα χειρίζεται τις κάμερες, πού θα καταγράφεται το υλικό, ποιος θα αποφασίζει τι είναι βανδαλισμός και τι όχι, ποιος θα αποφασίζει τι χρειάζεται «δίωξη» ή όχι, πώς θα διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα ακόμα και τα απογεύματα που αθλούνται παιδιά στα σχολεία. Αυτά ούτως ή άλλως μπορεί να αλλάζουν με κάθε δημοτική αρχή, με κάθε αντιδήμαρχο, αλλά και πάλι δεν αναιρούν τίποτα από τις παραπάνω θέσεις μας.
Καλούμε όλους του Συλλόγους Γονέων, τους συλλόγους και τα σωματεία δασκάλων και καθηγητών, τις παρατάξεις τις αντιπολίτευσης στο Δήμο μας, να σταθούν κατηγορηματικά απέναντι στην εγκατάσταση κάθε είδους, τύπου και καθεστώτος λειτουργίας καμερών στα σχολεία μας.
Καλούμε τη δημοτική αρχή να αφήσει τα περί καμερών και να εξασφαλίσει επιτέλους:
- Περιποιημένους, επαρκείς και αξιοπρεπείς σχολικούς χώρους για όλα τα σχολεία του Δήμου
- Ελεύθερους χώρους άθλησης
- Σχολεία που να μπορούν να λειτουργήσουν ως χώροι ελεύθερης και δωρεάν άθλησης και ψυχαγωγίας για όλα τα παιδιά και για κάθε γειτονιά
- Επαρκή και έντονο φωτισμό σε όλα τα σχολεία κατά τις νυχτερινές ώρες»