Τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών διαψεύδουν το αφήγημα της κυβέρνησης περί ευημερίας της κοινωνίας και success story της οικονομίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς. Η Ελλάδα καταγράφει τον τρίτο χειρότερο μισθό σε 35 χώρες μετά το Μεξικό και την Κολομβία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς έχει ως εξής:
Η Ελλάδα καταγράφει τον τρίτο χειρότερο μισθό σε 35 χώρες μετά το Μεξικό και την Κολομβία.
Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί, υποβοηθούμενη από τα συστημικά ΜΜΕ, να παρουσιάσει μία εικόνα ευημερίας της κοινωνίας και αύξησης του εισοδήματος, αποκρύπτοντας βέβαια το μέγεθος της λεηλασίας των μισθών από την ακρίβεια, τα στοιχεία όμως των διεθνών οργανισμών την διαψεύδουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με την πραγματική αξία των μισθών (τρίτη χειρότερη θέση ανάμεσα σε 35 χώρες) και αναδεικνύεται πρωταθλήτρια σε ανισότητες και φτώχεια!
Συγκεκριμένα, ενώ στις 20 από τις 35 χώρες -μέλη του ΟΟΣΑ οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν λόγω πανδημίας και πληθωρισμού, στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, διότι οι μισθοί λόγω μνημονίων μειώθηκαν δραματικά κατά την περίοδο 2010-2019 αλλά και χειροτέρευσαν ακόμη περισσότερο μεταξύ 2019-2022.!!!
Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό πολιτών, που αδυνατούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες τους, πίσω ακόμα και από το Μεξικό, την Σλοβακία και την Τουρκία. Kαι γενικά πάνω από 65%του πληθυσμού αντιμετωπίζει πιεστικά οικονομικά προβλήματα.!
Παρά τα μνημόνια όμως και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται( έχει φτάσει το 154% του ΑΕΠ, ενώ ήταν 120% του ΑΕΠ, όταν επιβλήθηκαν τα μνημόνια),αλλά και οι επενδύσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, από 97000 δολάρια κατά κεφαλήν, σε 78000 δολάρια.!
Στις τελευταίες θέσεις επίσης βρίσκεται και στην ισότητα εκπροσώπησης των δύο φύλων στην πολιτική, αφού μόλις το 21% των νομοθετών και των αιρετών είναι γυναίκες, δηλαδή το ίδιο ποσοστό που ήταν και το 2010.!
Η φτώχεια, η κοινωνική ανισότητα και η απογοήτευση των πολιτών καταγράφεται και στους δείκτες εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις, αφού οι 7 στους 10 πολίτες δεν εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις.
Τα προβλήματα όμως δεν αντιμετωπίζονται με την απογοήτευση και την παραίτηση. Απαιτείται συλλογική δράση, κοινωνική αλληλεγγύη και αγώνας.
Η απεργία της 20ης Νοέμβρη θα αποτελέσει απάντηση στις πολιτικές άγριας λιτότητας της κυβέρνησης της ΝΔ, που φέρνουν φτώχεια και κοινωνική ανισότητα.