Οι αποζημιώσεις από την Αττική Οδό…ακόμη εκχιονίζονται!

|||

|||

       Τέσσερις μήνες μετά, πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό περιμένουν ακόμη ένα ενημερωτικό email από την εταιρεία για την αποζημίωση τους. Την ερχόμενη εβδομάδα εξετάζονται και ομαδικές αγωγές εναντίον της εταιρείας.

 

       Ακόμη και  στην αναμονή είναι χιλιάδες πολίτες  που εγκλωβίστηκαν την 24η Ιανουαρίου στην είσοδο και  την έξοδο της Αττικής Οδού  κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα» μετά την αποτυχία της εταιρείας και της ελληνικής Αστυνομίας να συντονιστούν και να αποτρέψουν τον εγκλωβισμό οδηγών τόσο στον αυτοκινητόδρομο, όσο και σε άλλους οδικούς άξονες όπως η Μεσογείων, η Μαραθώνος και η Κηφισίας.  

 

      Από τις 12.000 αιτήσεις αποζημίωσης που κατατέθηκαν, περίπου 3.500-4.000 είναι εκείνοι που η εταιρεία και το υπουργείο Υποδομών κρίνει ότι θα λάβουν τελικά την αποζημίωση καθώς διαθέτουν τα απαραίτητα αποδεικτικά. Ωστόσο, ακόμη και από αυτούς, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν ακόμη καν ενημερωθεί για την πορεία της αίτησής τους.

Άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν εκείνη την ημέρα, έχουν κληθεί να σπαταλήσουν ώρες και ψυχική ηρεμία προκειμένου να λάβουν την  αποζημίωση των 2.000 ευρώ από την εταιρεία «Αττικές Διαδρομές» . Ορισμένοι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε εκφοβισμούς προκειμένου η εταιρεία να ανταποκριθεί στα email και τα τηλέφωνα, ενώ άλλοι είναι ακόμη στο σκοτάδι.

 

         Δείτε κι αυτό: Στέλνουμε άρματα στην Ουκρανία και το μαθαίνουμε…από τη Γερμανία!

 

      Στην πρώτη περίπτωση, οδηγός αυτοκινήτου που μπήκε στην Αττική Οδό από την Περιφερειακή Υμηττού το πρωί της 24ης Ιανουαρίου εξηγεί στο News 24/7: « Ρώτησα στα διόδια αν είναι όλα εντάξει με τον δρόμο. Μου είπε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η απόδειξη εισόδου μου γράφει 10:15. Τελικά απεγκλωβίστηκα μετά τις 2 τα ξημερώματα. Έστειλα όλα τα στοιχεία στην πλατφόρμα και δεν έλαβα απολύτως καμία απάντηση ».

 

      Ακολούθησαν 10 email με τα οποία ο οδηγός ζητούσε πληροφορίες  για την πορεία της αίτησής του, τα οποία όμως έμειναν ανάγνωση. Το τελευταίο το έστειλε πριν από ένα μήνα και αναφέρει: «Καλησπέρα. Θα ήθελα να ενημερώσω σχετικά με το αίτημα που είχα κάνει για τον εγκλωβισμό στην κακοκαιρία του Γενάρη. Ο αριθμός αναφοράς είναι (…)».

 

     Παράλληλα με τα email  ο οδηγός έχει καλέσει και στα τηλέφωνα της εταιρείας.  Όπως λέει, όσες φορές το σήκωσαν οι υπάλληλοι, το μόνο που μπορούσαν να απαντήσουν ήταν πως η διαδικασία έχει αναλάβει τρίτη εταιρεία (σ.σ. Ο έλεγχος των αιτήσεων έχει ανατεθεί στην Deloitte).

« Έχω διαβάσει σε διαδικτυακές ομάδες για ορισμένους που προσέφυγαν στον Συνήγορο του Καταναλωτή. Αυτό θα κάνω κι εγώ άμεσα » λέει στο News 24/7.

«Έπρεπε να καταφύγω σε απειλές για να με ενημερώσεις»

 

     Ο Άλλος οδηγός, που απογοητεύτηκε από τους μήνες αναμονής τους αναγκάστηκε να στραφεί στον Συνήγορο του Καταναλωτή, εξηγεί: « Μετά από πολλά emails στα οποία η Αττική Οδός δεν απάντησε ποτέ και τηλέφωνα με αόριστες απαντήσεις, κατέθεσε αναφορά στον Συνήγορο του Καταναλωτή με όλα τα τεκμήρια ( πομποδέκτη, φωτογραφίες) κ.λπ. Έκανα κοινοποίηση της αναφοράς και στην Αττική Οδό. Μέσα σε 2 ώρες ξαφνικά μου απάντησαν ότι πρέπει να αποστείλω το αίτημά μου σε ένα νέο email. Έστειλα και εκεί αλλά και  πάλι δεν πήρα απάντηση ». Ο οδηγός βλέποντας πως δεν παίρνει απάντηση, προώθησε εκ νέου στην Αττική Οδό την αναφορά του στον  Συνήγορο της Καταναλωτής. προειδοποιώντας ότι αν μέχρι τις 20 Μαΐου δεν τον ενημερώνουν, ως οφείλουν, για την εξέλιξη της αίτησης του θα προχωρήσει σε αγωγή.

«Σε λίγες ώρες  με πήραν τηλέφωνο για να με ενημερώσουν ότι η αίτησή μου έχει εγκριθεί.  Μου είπαν μάλιστα να μην ανησυχώ. Είναι τραγικό, 4 μήνες μετά το συμβάν να παλεύω ακόμα και να μην έχω πάρει τα χρήματα. Το πιο εξωργιστικό είναι ότι επί μήνες η Αττική Οδός δεν επικοινωνούσε καν. Έπρεπε να φτάσω στις απειλές για να με ενημερώσεις».

        

        Δείτε κι αυτό: Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ: Δώστε πίσω το πετρέλαιο να σταματήσει η αιχμαλωσία των 47 Ναυτεργατών!

 

     «Δεν αντέχεται η κοροϊδία»

 

      Τρίτος οδηγός που είχε εγκλωβιστεί στην έξοδο 13 , Δουκίσσης Πλακεντίας και μίλησε στο News 24/7, εξηγεί πως μέχρι σήμερα δεν έχει καμία απολύτως ενημέρωση από την εταιρεία. Έχει αποφασίσει μάλιστα πως αν τις επόμενες δέκα ημέρες δεν πάρει απάντηση, θα απαντηθεί σε δικηγόρο: « Έκανα την αίτηση την περίοδο που άνοιξε η εφαρμογή. Έχω στείλει δεκάδες email, έχω κάνει αμέτρητα τηλέφωνα. Δεν μου έχουν πει το παραμικρό.  Είμαι στο απόλυτο σκοτάδι. Δεν ξέρω αν έχουν ξεκινήσει να εξετάσουν την αίτησή μου, σε τι στάδιο είναι, τίποτα. Είναι μεγάλο το διάστημα που έχει περάσει κ η κοροϊδία δεν αντέχεται. Στο επόμενο δεκαήμερο θα κινηθώ μέσω δικηγόρου ».

 

      Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η εξέταση ομαδικής αγωγής

 

     Πάντως, εκτός αυτών που έχουν κάνει την αίτηση για να λάβουν αποζημίωση, αρκετοί είναι και εκείνοι που  διεκδικούν χρήματα μέσω ομαδικών αγωγών από την εταιρεία.  Όπως λέει η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη στο News 24/7: « Όπως μου επιδόθηκε, την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η εξέταση μαρτύρων για την πρώτη ομαδική αγωγή που χειρίζομαι. Είναι από 9 άτομα εναντίον της εταιρείας ».

 

     Σύμφωνα με τη δικηγορία, είναι  πολύ λίγοι οι πελάτες της που έχουν λάβει αποζημίωση . « Εγώ βλέπω ότι ουσιαστικά η Αττική Οδός προσπαθεί να μην πληρώσει μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων οδηγών. Από εκεί και πέρα ​​φυσικά δεν έχουν δοθεί χρήματα για τους συνεπιβάτες, ενώ στις περιπτώσεις που είχαμε εταιρικά αυτοκίνητα, τα χρήματα έχουν πάει στις επιχειρήσεις και όχι στους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν ».

 

       Δείτε κι αυτό: Στο 10.7% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός! (video)

 

     Η εξέταση πάντως των ομαδικών αγωγών έχει ενδιαφέρον καθώς κάποιοι από τους οδηγούς διεκδικούν μεγάλα ποσά από την εταιρεία διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου. Ποσά που κυμαίνονται από 8.000 μέχρι και 35.000 ευρώ . « Οι 2.000 δεν ανταποκρίνονται στη ζημία που υπέστησαν και δεν μπορούν να αποζημιώσουν ανθρώπους που ήταν χρονικά πάσχοντες, ή για παράδειγμα έναν πατέρα με το παιδί του που επέστρεφε από ακτινοθεραπεία. Η ηθική βλάβη είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση. Το υπουργείο έβγαλε ένα πόρισμα-καταπέλτη με το οποίο γίνεται ξεκάθαρη η υπαιτιότητά τους. Μια επιπλέον πολιτική πίεση θα μπορούσε να επιταχύνει τις αποζημιώσεις, ωστόσο δεν αποζημιώνει το δημόσιο » καταλήγει η δικηγόρος.