«Όχι στη διάλυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης»

Το νέο νομοσχέδιο της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» καταδικάζει η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα ζητώντας την απόσυρση του ενάντια ενάντια «στη λογική της ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης και της καταστροφής του 18ΑΝΩ και όλων των στεγνών, δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων».

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή, που συμμετέχει στην Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα, αναφέρει αναλυτικά: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργεί τα δύο μεγαλύτερα Ψυχιατρεία της χώρας, Δαφνί και Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης, χωρίς να δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξη των ψυχικά ασθενών στην κοινότητα. Προβλέπει τη συνένωση όλων των ψυχιατρικών δομών, δημοσίων και ιδιωτικών, σε ένα ενιαίο, γραφειοκρατικό «Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας», ενταγμένο στην Υγειονομική Περιφέρεια.

Παράλληλα προβλέπει τη δημιουργία του «Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων», ένα υπερσυγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό όργανο, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με πρόεδρο διορισμένο από την κυβέρνηση, ώστε να λειτουργεί ως ιμάντας μεταβίβασης των κυβερνητικών αποφάσεων στον χώρο των εξαρτήσεων. Σε αυτόν εντάσσονται προγράμματα όπως το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, και το 18ΑΝΩ, καθώς και τα υπόλοιπα προγράμματα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΥ, μαζί με τα ιδιωτικά. Όλοι αυτοί οι φορείς και οι υπηρεσίες τους συγκεντροποιούνται και ομογενοποιούνται. Με αυτό τον τρόπο καταργείται ο θεραπευτικός πλουραλισμός, η αυτοτέλεια και η φιλοσοφία κάθε προγράμματος. Έτσι δημιουργείται μια ενιαία ελεύθερη αγορά θεραπείας, από την οποία αποκλείονται όσοι/ες δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τις υπηρεσίες της. Οι φτωχοί/ες εγκαταλείπονται στη μοίρα τους και στις πιάτσες, να πεθάνουν αβοήθητοι/ες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, δομών και υπηρεσιών των ήδη λειτουργικών προγραμμάτων. Πρώτη και άμεση συνέπεια αυτού είναι οι απολύσεις εργαζομένων, που με αυτοθυσία προσφέρουν έργο στα υπάρχοντα εξαιρετικά υποστελεχωμένα προγράμματα.

Κύριος στόχος αυτής της κίνησης είναι η επιβολή της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», συντήρησης της εξάρτησης μέσω των υποκατάστατων και περιθωριοποίηση, μέχρι την κατάργηση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων απεξάρτησης.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση πολεμά την απεξάρτηση και όχι το ίδιο το κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης που γιγαντώνεται όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, παλεύουμε ενάντια στη λογική της ιδιωτικοποίησης της απεξάρτησης και της καταστροφής του 18ΑΝΩ και όλων των στεγνών, δημόσιων θεραπευτικών προγραμμάτων. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, των απεξαρτημένων και των οικογενειών που κινητοποιούνται δυναμικά ενάντια στην πολιτική διάλυσης των δομών απεξάρτησης και της δημόσιας υγείας ευρύτερα. Απαιτούμε μαζί τους την άμεση απόσυρση αυτού του απαράδεκτου νομοσχεδίου».