Ο “Ταρτούφος” του Μολιέρου σήμερα στη Ρεματιά

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς – Βραδιές Αλληλεγγύης.Θέατρο Ρεματιάς στις 9.00′ μ.μ.Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του Δήμου Χαλανδρίου

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Χαλανδρίου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Τη θεατρική παράσταση Ταρτούφος του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη, φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2023 – Νύχτες Αλληλεγγύης την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Τέσσερις αιώνες μετά τη γέννηση του Μολιέρου και ενώ οι λεγόμενες «σκοτεινές» κωμωδίες του εξακολουθούν να διασκεδάζουν το κοινό και να εμπνέουν τους δημιουργούς, ο Γιάννης Νταλιάνης, έχοντας εργαστεί ιδιαίτερα πάνω στο μολιερικό έργο, παρουσιάζει με έναν θίασο εννέα ηθοποιών τον Ταρτούφο ενώ διαμορφώνει το τελικό κείμενο «απορροφώντας υλικό από την εξωφρενική σύγχρονη πραγματικότητα» αλλά «μένοντας πιστός στο πνεύμα του έργου και της μετάφρασης του Ανδρέα Στάϊκου».

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Ο Ταρτούφος μαζί με τον Δον Ζουάν είναι για μένα το πιο συναρπαστικό έργο του Μολιέρου. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει παιχθεί πολύ περισσότερο από όλα τα άλλα έργα του στην Κομεντί Φρανσέζ αλλά και στην παγκόσμια θεατρική σκηνή, ενώ υπήρξε μακράν η μεγαλύτερη επιτυχία του όσο ζούσε. Είναι ένα έργο ανοιχτό στις ερμηνείες. Είδαμε το καλοκαίρι στο φεστιβάλ Αθηνών την πολύ ενδιαφέρουσα τρίπραχτη εκδοχή του Ίβο Βαν Χόβεν που μας έδωσε έναν Ταρτούφο ως αμιγές δράμα. Η δική μας παράσταση πάντως, δεν θα αγνοήσει το κωμικό στοιχείο. Θεωρώ ότι το γέλιο είναι ένα βασικό στοιχείο της μολιερικής γραφής και αποτελεί πανίσχυρο όπλο. Άξονας της παράστασης είναι η σχέση υποκρισίας και πίστης. Μιας υποκρισίας όχι μόνο του Ταρτούφου αλλά και μιας ολόκληρης κοινωνίας που τον περιβάλλει. Και μιας πίστης με την έννοια της ανάγκης μας να πιστέψουμε σε κάτι, σε μια αμόλυντη αξία. Αυτήν ακριβώς την ανάγκη μας, που μας κάνει ευάλωτους, είναι που εκμεταλλεύονται κάθε λογής απατεώνες και υποκριτές…»

Γιάννης Νταλιάνης

Συντελεστές

Μετάφραση: Ανδρέας Στάϊκος

Κείμενο παράστασης – σκηνοθεσία: Γιάννης Νταλιάνης

Σκηνικά – κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Μουσική: Κώστας Λώλος

Κίνηση – χορογραφία: Ιωάννα Αποστόλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Σταύρου

Διανομή

Ταρτούφος: Μάνος Καρατζογιάννης

Οργκόν: Θανάσης Βλαβιανός

Ελμίρα: Ελίζα Σκολίδη

Ντορίν: Αγγελική Μαρίνου

Κλεάνθης: Γιώργος Κορομπίλης

Μαριάννα: Μέγκι Σούλι

Δάμις: Κωνσταντίνος Ζωγράφος

Κυρία Περνέλ: Χριστίνα Θεοδωροπούλου

Ακάκιος: Θωμάς Σιέκας

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Διάρκεια: 110΄

Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr

Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τις κοινωνικές δομές της πόλης.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς

Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου