Ο Ν. Χουντής για το βιβλίο “Αναζητώντας Ελπιδοφόρους Ορίζοντες” του Γ. Τόλιου

Το ιστορικό στέλεχος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, επί σειρά ετών ευρωβουλευτής και υπουργός στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντής, ήταν εκ των παρουσιαστών του βιβλίου “Αναζητώντας Ελπιδοφόρους Ορίζοντες” του Γ. Τόλιου, έτερου ιστορικού στελέχους του χώρου.

Παρακάτω, παρατίθεται η εισήγηση παρουσίαση του Νίκου Χουντή για το βιβλίο:

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω το σ. Γιάννη, για την τιμή να είμαι ένας από τους συμπαρουσιαστές του νέου του βιβλίου «Αναζητώντας Ελπιδοφόρους Ορίζοντες».! Οι πολιτικές μαρτυρίες βιωματικού χαρακτήρα που περιέχονται στο βιβλίο, αξίζει να διαβαστούν από όσους πορεύτηκαν/πορευτήκαμε μαζί του από την περίοδο της δεκαετίας του ‘50 ως σήμερα. Οι ιστορικές αναφορές σε κρίσιμα πολιτικά γεγονότα, ορόσημα στην πορεία του ελληνικού λαού και στην πορεία της Αριστεράς, εκτός από θύμισες, περιέχουν ταυτόχρονα και στοιχεία για αναστοχασμό όσων τα έχουν ζήσει. Οι «μαρτυρίες» του Γ.Τ. δίνουν ταυτόχρονα απάντηση στις νέο-ερμηνείες και στις αλλοιώσεις της ιστορικής μνήμης που επιχειρούνται αυτήν την περίοδο, με αφορμή και την 50η επέτειο της Μεταπολίτευσης.!

Οι «μαρτυρίες» του Γιάννη Τόλιου, για το πώς έζησε και πως έδρασε από τις γραμμές της Αριστεράς, αξίζουν να διαβαστούν από τη νεότερη γενιά και από όσους δεν έζησαν κρίσιμα πολιτικά γεγονότα της περιόδου, ενώ προσφέρουν υλικό, στοιχεία και εμπειρίες για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων στη σημερινή εποχή.

Το προσωπικό οδοιπορικό του σ. Γιάννη, ενός νέου από φτωχή οικογένεια, ο αγώνας επιβίωση, μόρφωση και κοινωνικό-πολιτική δράση, υπήρξαν οι «βασικές συντεταγμένες» στη ζωή του, όπως αναφέρει ο ίδιος, οι οποίες ερμηνεύουν σε μεγάλο βαθμό και την πορεία της γενιάς του, καθώς και τις επιλογές της Αριστεράς, από τη δεκαετία του ’50 ως σήμερα.!!

Οι συγκεκριμένες, «πολιτικές μαρτυρίες» του Γ.Τ., σε διάφορες ιστορικές περιόδους (πριν από την δικτατορία, στη δικτατορία-Πολυτεχνείο, τη μεταπολίτευση, την οικονομική κρίση-μνημόνια-δημοψήφισμα, κλπ), συνδέονται στενά με το αξιακό τρίπτυχο των κατευθύνσεων δράσης που ακολούθησε και στα οποία ο Γιάννης έμεινε συνεπής από νέος, θέτοντας τον ατομικό και συλλογικό του αγώνα, στην αναζήτηση ελπιδοφόρου δρόμου προς το …. «ιστορικά αναγκαίο».!!

Το πάθος του για μόρφωση και για επιστημονική κατάρτιση, αναδύεται μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου, με την ακούραστη προσπάθεια του, συγγραφής βιβλίων και άρθρων,  καθώς και την επίμονη προσπάθεια ίδρυσης κέντρων μελέτης (πχ. ΜΑΧΩΜΕ), επιμορφωτικών κύκλων συλλογικού μαρξιστικού προβληματισμού και αριστερών προγραμματικών πολιτικών «επεξεργασιών».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαβάζονται τα ειδικά παραρτήματα, σχετικά με την ανάλυση των αιτίων κατάρρευσης του «υπαρκτού σοσιαλισμού», καθώς και την ανάλυση των πρόσφατων εμπειριών από τις οικονομικές αλλαγές στη σοσιαλιστική Κούβα. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των επιπτώσεων της «Ψηφιακής Εποχής» στην οικονομία, κοινωνία και πολιτική.

Είμαι σίγουρος, ότι ο αναγνώστης του βιβλίου, θα βρει και άλλα ενδιαφέροντα και χρήσιμα στοιχεία στη ανάλυση του Γ.Τ, που ενδεχομένως ενισχύσουν τη δική του προσπάθεια στο πεδίο της πολιτικό-κοινωνικής δράσης.

Θέλω να ευχαριστήσω το σ. Γιάννη για την αφιέρωση του βιβλίου του, σε όσους/σες, φίλους/λες, συντρόφους/σες, που πορευτήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια, σε κοινούς αγώνες και σε πολιτικές διαδρομές, για διαχρονικά οράματα και αξίες.!!