Ανακοίνωση – καταγγελία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η υπουργός Παιδείας “κάνει τα στραβά μάτια” σε καταγγελίες κατά ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, καθώς υπάρχει στο γραφείο του ογκωδέστατος φάκελος με 49 καταγγελίες, αλλά δεν έχει δοθεί καμιά παραγγελία για τον έλεγχο τους, καθώς, σύμφωνα πάντα με την ΟΙΕΛΕ, υπάρχουν παρεμβάσεις “από ψηλά” προκειμένου να μην ελεγχθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία.
Ούτε μία ούτε δύο ούτε τρεις, αλλά 49 καταγγελίες για παραβάσεις και παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία έχει «κρυμμένες» στα συρτάρια του το υπουργείο Παιδείας, με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών να καταγγέλλει πως μόλις δύο από τις 49 υποθέσεις έχουν ελεγχθεί, ενώ για καμία από αυτές δεν έχει επιβληθεί οποιαδήποτε κύρωση σε ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Αλγεινή εντύπωση προκαλούν επίσης οι αναφορές της Ομοσπονδίας ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις «από ψηλά» σε Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προκειμένου να μην ελεγχθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία. Στον απόηχο των καταγγελιών, η ΑΥΓΗ ζήτησε ένα πρώτο σχόλιο από το υπουργείο Παιδείας, αλλά απάντηση δεν έλαβε.
Δεδομένων των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της, η ΟΙΕΛΕ κάνει λόγο για «συνταγματική εκτροπή στην ιδιωτική εκπαίδευση» και κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι «υλοποιώντας προεκλογικές υποσχέσεις στους επιχειρηματίες της Εκπαίδευσης, έχει εγκαταλείψει πλήρως τον ρόλο του επόπτη των ιδιωτικών σχολείων, με αποτέλεσμα η ανομία να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η πρώτη καταγγελία που ελέγχθηκε αφορά εκπαιδευτήρια στη Λάρισα τα οποία υποχρέωσαν εκπαιδευτικούς να δουλέψουν τον Αύγουστο χωρίς αμοιβή. Η υπόθεση έφτασε στις οικείες Διευθύνσεις και στην Επιθεώρηση Εργασίας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. «Μάλιστα πληροφορηθήκαμε αυτές τις ημέρες ότι το εν λόγω εκπαιδευτήριο, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ελεγχθεί από κανέναν, κάνει κάθε σαββατοκύριακο ανενόχλητα φροντιστηριακά μαθήματα σε μαθητές Λυκείου χρησιμοποιώντας απλήρωτους εκπαιδευτικούς» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στην Αθήνα, στο οποίο εντοπίστηκαν διπλές συμβάσεις. Παρά τη δέσμευση του υπουργείου ότι θα γίνει προκαταρκτική εξέταση, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. «Για ποιο λόγο το υπουργείο αρνείται την τόσο απλή και εύκολη λύση να αποστέλλουν τα ιδιωτικά σχολεία αντίγραφο της σύμβασης στην Εργάνη στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ώστε να λυθεί διά παντός το ζήτημα;» διερωτάται η ΟΙΕΛΕ, για να καταλήξει στο συμπέρασμα «διότι η παρανομία πρέπει να συνεχίζεται».
Καταγγελίες στο συρτάρι
Η ΟΙΕΛΕ παραθέτει ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις, οι οποίες είτε «ελέγχθηκαν προσχηματικά» είτε δεν ελέγχθηκαν καθόλου:
– «Σκουπίζω, σφουγγαρίζω, συνοδεύω σχολικά, καθαρίζω τουαλέτες, κάνω τα ψώνια του σχολείου», η καταγγελία για ιδιωτικό σχολείο στην Πεύκη, το οποίο δεν κατέβαλλε ούτε υπερωρίες. Σχετική ερώτηση είχε μάλιστα κατατεθεί στη Βουλή από 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Όλα ήταν νόμιμα» ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας.
– Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο στο Ηράκλειο της Κρήτης, με την ανοχή της αρμόδιας Διεύθυνσης, εξέδιδε παράνομες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με παράνομο ωράριο 40 ωρών και παράνομο μισθό, ενώ απέλυε επί της ουσίας μέσω λήξης της παράνομης σύμβασης εκπαιδευτικό που ήταν σε διάστημα προστασίας της μητρότητας. «Η ΟΙΕΛΕ κάλεσε τη Διεύθυνση να απαντήσει και ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία. Απάντηση; Καμία» καταγγέλλει η Ομοσπονδία.
– Η ΟΙΕΛΕ και το αντίστοιχο σωματείο στη Βόρεια Ελλάδα κατέθεσαν στοιχεία για το άνοιγμα ιδιωτικού σχολείου στη Χαλκιδική τον Αύγουστο, πολύ νωρίτερα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ποια ήταν η απάντηση της αρμόδιας Διεύθυνσης; «Επικοινωνήσαμε… τηλεφωνικά με τον ιδιοκτήτη, μας είπε ότι όλα είναι νόμιμα, παρακαλούμε να μην δυσφημίζετε το σχολείο και μην μας ενοχλείτε!». Το υπουργείο ενημερώθηκε, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν έγινε απολύτως τίποτε.
– Η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε στη Διεύθυνση ΠΕ Ανατ. Αττικής συγκεκριμένη καταγγελία για μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της περιοχής, όπου πλέον οι συνθήκες εργασίας είναι αφόρητες, καθώς τους επιβάλλεται ένας αδιανόητος όγκος δουλειάς, μεγάλο μέρος της οποίας δεν έχει καμία σχέση με τα καθήκοντα του εκπαιδευτικού. «Στην καταγγελία αναφέραμε αναλυτικά τις πρόσθετες υποχρεώσεις και ζητούσαμε να ενημερωθούμε αν νόμιμα επιβάλλονται αυτά τα καθήκοντα στους εκπαιδευτικούς. Η απάντηση ήταν… μη απάντηση» τονίζει η ΟΙΕΛΕ.
Η ανακοίνωση του προέδρου της Ομοσπονδίας, Γιώργου Χριστόπουλου
«Γνωρίζαμε πολύ καλά τι έρχεται όταν είδαμε στις προγραμματικές δηλώσεις Κεραμέως στη Βουλή την περίφημη φράση «έλεγχοι νομιμότητας και όχι… σκοπιμότητας» στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Ήταν ένα νεύμα στους πολιτικούς υποστηρικτές της υπουργού σχολάρχες ότι κανείς πλέον δεν θα τους ελέγχει. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Η εφαρμογή του δόγματος Κεραμέως-Μητσοτάκη ανάγκασε πάνω από 3.000 εκπαιδευτικούς, το 1/3 του συνόλου, να εγκαταλείψουν την ιδιωτική Εκπαίδευση. Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου φυγή στην ιστορία του χώρου τουλάχιστον από το 1955 κι έπειτα και οφείλεται στη δραματική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Πλέον σε πάρα πολλά ιδιωτικά σχολεία οι εκπαιδευτικοί εργάζονται δεκάδες ώρες τον μήνα εκτός ωραρίου, απογεύματα, σαββατοκύριακα, αργίες και διακοπές, χωρίς να αμείβονται και με τη χατζάρα της ελεύθερης, αναιτιολόγητης απόλυσης να κρέμεται πάνω από το κεφάλι τους. Η δε κατάσταση στα ιδιωτικά Νηπιαγωγεία έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο, με το 80% και πλέον των μονάδων να είναι βαριά παραβατικές. Είναι θαύμα ότι δεν έχουμε ακόμη θρηνήσει κάποιον θύμα σε Νηπιαγωγεία όπου οι υπερεξαντλημένες εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να δουλεύουν 10ωρα, να κάνουν συνοδεία σχολικών, καθάρισμα τουαλετών, μαγείρεμα κι όλα αυτά λαμβάνοντας συχνά το μισό του νόμιμου μισθού!
Είναι επίσης εξαιρετικά ανησυχητικό ότι η δημόσια διοίκηση, που θα έπρεπε να κάνει τη δουλειά της ανεξαρτήτως άνωθεν «εντολών», αρνείται να ελέγξει ακόμη και κραυγαλέες περιπτώσεις παρανομιών. Τα στοιχεία που καταθέσαμε για τη διερεύνηση (ούτε καν ολοκλήρωση) δύο μόλις από τις 49 καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ μέσα σε ένα έτος είναι χαρακτηριστικά. Όταν μια Διεύθυνση Εκπαίδευσης επιτρέπει σε ένα σχολείο να δίνει παράνομο μισθό, να εκδίδει παράνομες συμβάσεις, να «απολύεται» μητέρα στο διάστημα προστασίας της μητρότητας, τότε δεν φταίει μόνο η όποια Κεραμέως. Εδώ είναι φανερό ότι υπάρχουν επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αναπτύξει σχέσεις μικροδιαπλοκής με ορισμένους επιχειρηματίες της Εκπαίδευσης. Το γεγονός, όμως, ότι κανείς δεν αγγίζει αυτούς τους δημόσιους «λειτουργούς» που υποθάλπουν την παρανομία δείχνει ότι αυτή η κατάσταση ασυδοσίας, απορρύθμισης, ογκούμενης παρανομίας, είναι πολιτική βούληση των κυβερνώντων.
Γιατί όλα αυτά; Πρώτον, για να είναι μπορεί ο επιχειρηματίας της Εκπαίδευσης να γιγαντώνει τα κέρδη του μέσα από την εργασιακή εκμετάλλευση και τη μείωση των «εξόδων» του από την απλήρωτη εργασία χιλιάδων ωρών τον χρόνο. Δεύτερον και κυριότερο. Για να μετατραπεί το ιδιωτικό σχολείο από χώρος παροχής δημόσιου αγαθού σε ένα ανεξέλεγκτο εμπορικό κέντρο που θα εκδίδει, έναντι αμοιβής, «άριστους» τίτλους σπουδών για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Με τον τρόπο αυτόν και σε συνδυασμό με άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις που ήρθαν ή θα έρθουν στο μέλλον, η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Εκπαίδευσης και στις περίφημες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας θα είναι αποκλειστικό προνόμιο μιας ολιγάριθμης ελίτ.»