Νέες καταγγελίες για τα στρατόπεδα σε Αυλώνα και Θήβα

Λιποθυμίες φαντάρων, έλλειψη ιατρικού προσωπικού, προβλήματα με την καθαριότητα και την υγιεινή, διαμαρτυρίες για το νερό και το φαγητό, είναι μόνο μερικά από όσα καταγγέλλουν νεοσύλλεκτοι από την ΣΤ’ ΕΣΣΟ για τα στρατόπεδα σε Αυλώνα και Θήβα.

Καταγγελία για δηλητηριάσεις φαντάρων στο ΚΕΤΘ Αυλώνα

Καταγγελία για 3 λιποθυμίες φαντάρων στον Αυλώνα

Λίγο καιρό μετά τις πολλές δηλητηριάσεις φαντάρων στο ΚΕΤΘ Αυλώνα από την προηγούμενη ΕΣΣΟ, έρχονται στο φως καταγγελίες για λιποθυμίες νεοσύλλεκτων λόγω της υπερεξόντωσης από τις υπηρεσίες. Σύμφωνα με το alt.gr, το βράδυ της Κυριακής νεοσύλλεκτος, που επέστρεψε από ολοήμερη υπηρεσία στα μαγειρεία, λιποθύμησε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και να διακομισθεί στο 401 ΓΝΣΑ.

Αναφέρεται επίσης πως δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο με αποτέλεσμα να διακομιστεί με φορειοφόρο όχημα του στρατού και μάλιστα χωρίς ιατρό, μιας και το στρατόπεδο διέθετε μόλις έναν οπλίτη ιατρό σε υπηρεσία για χιλιάδες νεοσύλλεκτους.

Σήμερα το πρωί, δύο ακόμη φαντάροι λιποθύμησαν, με τους νεοσύλλεκτους να καταγγέλλουν εξαντλητικά ωράρια στις υπηρεσίες τους.

«Χλωρίνη για τις τουαλέτες ούτε για δείγμα»

Με επιστολή τους νεοσύλλεκτοι υποστηρίζουν πως στα μαγειρεία το σαπούνι για τα σκεύη και τους δίσκους δίνεται με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα να μη φτάνει, ενώ δεν υπάρχει χλωρίνη για την καθαριότητα στις τουαλέτες! «Πως θα εξασφαλίσουμε τη προσωπική μας υγιεινή χωρίς ζεστό νερό, χωρίς χαρτί υγείας, χωρίς πλυντήρια και απορρυπαντικά, χωρίς να ξέρουμε εάν το νερό του στρατοπέδου είναι πόσιμο», ρωτούν οι φαντάροι. Προσθέτουν: «Τι περιμένουν πια; Να συρρέουμε ξανά κατά δεκάδες στο ΣΤΕΠ, το οποίο δεν έχει καν αξιωματικούς γιατρούς;»

Σημειώνουν ότι η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού σε όλα τα γεύματα είναι απαράδεκτη, ενώ αναφέρουν: «Θα συνεχιστεί πολύ ακόμα η εικόνα των μεταλλικών δίσκων με μία μικρή φέτα ψωμί στο πρωινό; Μετά την ατελείωτη διαδικασία της κατάταξης, θα εξασφαλιστεί η σίτιση των νεοσύλλεκτων ή θα μένουμε ξανά χωρίς βραδινό γεύμα και νερό όπως συνέβη; Θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό ανά πάσα στιγμή για τους νεοσύλλεκτους χωρίς να αναγκάζονται να βάλουν το χέρι στην τσέπη;»

Νεοσύλλεκτοι Θήβας: «Δεν υπάρχει πόσιμο νερό, χαρτί υγείας, ζεστό νερό»

Πολύ σοβαρά όσα καταγγέλλουν φαντάροι και από το ΚΕΠΘ Θήβας για την απουσία πόσιμου νερού, χαρτιού υγείας και ζεστού νερού. Προσθέτουν ακόμα πως πολλά καζανάκια δεν λειτουργούν, ενώ πολλές ντουζιέρες είναι διαλυμένες. Όσο για τη χλωρίνη λένε ότι είναι «είδος προς εξαφάνιση».

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι δέχονται μεγάλες πιέσες για να μην δημοσιευθούν καταγγελίες για την κατάσταση στο στρατόπεδο. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Οι Αξιωματικοί δεν μπορούν να κρύψουν το άγχος τους για τη δημοσίευση των καταγγελιών. Μας λένε και μας ξαναλένε “να μην στείλουμε τίποτε στο ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ“… Τόσο πολύ Φοβούνται το ΔΙΚΤΥΟ, τόσο πολύ τρέμουν τη Δημοσιοποίηση των Καταγγελιών; »

Στη Βουλή η κατάσταση στο ΚΕΠΘ Θήβας

Τα προβλήματα στη διαβίωση των νεοσύλλεκτων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα ανέδειξαν με ερώτηση τους προς τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης και Βασίλης Μεταξάς.

Συγκεκριμένα ρώτησαν «τι μέτρα θα πάρει επιτέλους η κυβέρνηση στο ΚΕΤΘ για:

– Τη χορήγηση δωρεάν πόσιμου νερού στους νεοσυλλέκτους και στο υπόλοιπο προσωπικό του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα.

– Τη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας όλων των γευμάτων.

– Τη χορήγηση όλων των απαραίτητων υλικών υγιεινής και καθαριότητας στους νεοσύλλεκτους.

– Τη ύπαρξη ζεστού νερού για την προσωπική τους υγιεινή στα μπάνια της μονάδας.

– Το άμεσο εφοδιασμό του ΚΕΤΘ με πλυντήρια ρούχων και απορρυπαντικών.

– Ποια υπηρεσία συγκεκριμένα έκανε ελέγχους πιστοποίησης στο ΚΕΤΘ, όπως επικαλείσθε στην απάντηση της Ερώτησης 958/2 Οκτώβρη 2023».