Νέες αυξήσεις ετοιμάζουν οι εταιρίες στο ρεύμα

|||

|||

         Σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΠΟΙΖΩ, αλλά και πληροφορίες που διοχετεύονται σε οικονομικά έντυπα

 

        Σε αυξήσεις στις αυξήσεις στους λογαριασμούς νέων ρεύματος φαίνεται ότι πρέπει να προχωρήσουν οι προμηθευτές μετά τη ρύθμιση για πλαφόν στις αυξήσεις των παγίων που προχώρησε η κυβέρνηση αφού πριν είχε σηκωθεί θύελλα διαμαρτυριών από τους πρόσφυγες.

 

        Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σε οικονομικά μέσα ενημέρωσης, οι πάροχοι που είχαν διαμορφώσει πάγιες χρεώσεις πάνω από 5 ευρώ θα αναπροσαρμόσουν τις τιμές της κιλοβατώρας μέχρι το τέλος Ιουλίου.

 

       Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιεύσεις της αγοράς υποστηρίζουν ότι οι προμηθευτές θα περάσουν αυξήσεις στα ημερολόγια που ανακοίνωσαν στις 25 Ιουλίου προκειμένου να καλύψουν τη χασούρα από το πλαφόν στα πάγια και τις κερδοφορίες τους από την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

 

       Ενδιαφέρον πάντως έχει η έρευνα που πραγματοποίησε η ΕΚΠΟΙΖΩ σύμφωνα με την 9 στους 10 λεπτομερείς πληροφορίες από τις επιστροφές μέσω του Power Pass

Σύμφωνα με την έρευνα μόλις Το 8,1% των καταναλωτών έλαβε επιστροφή πάνω από 300 ευρώ. Η έρευνα αναφέρει ότι από τους δικαιούχους του Power pass το 26,1% ανήκαν στην κατηγορία από 0 – 17 ευρώ, το 24,7% έλαβαν από 18 – 50 ευρώ, το 15,2% από 51 – 100 ευρώ, το 17, 4% από 101 – 200 ευρώ, το 8,5% από 201 – 300 ευρώ και το 8,1% από 301 – 600 ευρώ.

 

      Οι εκθέσεις που φαίνεται ότι δρομολογούνται δείχνουν ότι οι εταιρίες δεν είναι διατεθειμένες να περιορίσουν την κερδοφορία τους και με την ανοχή για να μην πούμε με την σύμπραξη της κυβέρνησης προχωρούν σε κινήσεις για να μεταφέρουν αυτό το κόστος στις πλάτες των καταναλωτών.

 

      Άλλωστε αυτό φάνηκε καθαρά και από την τελευταία ρύθμιση της κυβέρνησης που έβαλε πλαφόν στα πάγια πολύ πάνω από αυτό που υπήρχε πριν, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις η αύξηση αυτή έφτανε στο 700-800%.

 

      Να τονίσει ότι τα λαϊκά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από την πολιτική της κυβέρνησης ούτε βεβαίως από τον υποτιθέμενο ανταγωνισμό του συνόλου των εταιρειών της ενέργειας που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια.

 

     Απαιτείται μια άλλη πολιτική με τη θέσπιση ανώτατου πλαφόν και πάγωμα της τιμής του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά η εγκατάλειψη της αμερικανοκίνητης πολιτικής των κυρίων και της σύγκρουσης με τη Ρωσία και ο απόλυτος έλεγχος της παραγωγής και της διανομής του ρεύματος από το δημόσιο με την εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ και των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτά είναι τα ελάχιστα μέτρα που μπορούν να οδηγήσουν στον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης και τη διασφάλιση των επιπτώσεων στα πρώτα και πρώτα από όλα στα λαϊκά στρώματα.