Νέα μελέτη – σοκ από τους καθηγητές Λύτρα – Τσιόδρα: Πέθαναν σχεδόν όλοι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

|||

|||

           Τα νέα στοιχεία της μελέτης των καθηγητών Λύτρα – Τσιόδρα διαλύουν το κυβερνητικό αφήγημα για την πανδημία και τον κορονοϊό και αφήνουν βαρύτατα εκτεθειμένο το Μαξίμου. Τι καταγράφουν για τη θνησιμότητα και τους θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

 

       Νέα εξαιρετικά δυσμενή στοιχεία προκύπτουν από το δεύτερο μέρος της μελέτης του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, η οποία, αποτελεί, ουσιαστικά τη συνέχεια της περσινής μελέτης που είχε εκδώσει με τον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, προκαλώντας σοβαρές αντιδράσεις.

 

            Είναι, άλλωστε, νωπές οι μνήμες της οργανωμένης κυβερνητικής προσπάθειας να υποβαθμιστεί έως και να ακυρωθεί η περσινή μελέτη, ενώ από τα κυβερνητικά βέλη δεν γλίτωσαν οι Θ. Λύτρας και Σ. Τσιόδρας.

 

           Ο επίκουρος καθηγητής μελέτησε, τώρα, την περίοδο Σεπτέμβρης 2021 – Απρίλης 2022 [διαβάστε τη ΕΔΩ], με τα συμπεράσματα να καταγράφουν αύξηση κατά 21% της θνησιμότητας, αλλά και συντριπτική επιδείνωση του αριθμού των ασθενών που πέθαναν εκτός ΜΕΘ.

 

          Στη μελέτη αναλύονται συνολικά τα στοιχεία από 14.011 διασωληνωμένους ασθενείς με Covid-19, από τους οποίους οι 10.466 (ποσοστό 74,7%) απεβίωσαν, με τη θνησιμότητα να είναι αυξημένη κατά 21% σε σχέση με την περίοδο της πρώτης μελέτης (από την αρχή της πανδημίας έως τον Μάιο του 2021). 

 

        “Σφαγή” για τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ

 

        Τρομακτικό είναι το στοιχείο για τους ασθενείς με κορονοϊό που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε ΜΕΘ, καθώς σχεδόν όλοι τους πέθαναν. Ειδικότερα, εκτός ΜΕΘ πέθανε το 97,7% (από τους 1.084) των ασθενών, ενώ το ποσοστό ανάμεσα σε εκείνους που μπήκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πέφτει στο 72,7%. 

 

        Παράλληλα, η θνησιμότητα των διασωληνωμένων εντός ΜΕΘ είναι διπλάσια σε σύγκριση με τους διασωληνωμένους εντός ΜΕΘ, με την επισήμανση, όμως ότι πολλοί από αυτούς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία. 

 

        Στη μελέτη καταγράφεται ότι από τον Αύγουστο του 2021 θάνατοι και διασωληνώσεις αυξάνονται σταδιακά, ενώ η κυκλοφορία της μετάλλαξης Όμικρον, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, επιδεινώνει το πανδημικό κύμα, το οποίο, προς την άνοιξη παρουσίασε αποκλιμάκωση.

 

       Πάει περίπατο το αφήγημα του Μαξίμου

 

       Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης αυτής, το Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας βρίσκονται βαρύτατα εκτεθειμένοι για την ανύπαρκτη διαχείριση της πανδημίας τους περασμένους μήνες και τις παλινωδίες με αστυνομικού τύπου μέτρα χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, ενώ δεν είναι λίγα τα κορυφαία στελέχη, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, που έχουν προκαλέσει κατά καιρούς το κοινό αίσθημα με τις δηλώσεις τους για τις «αχρείαστες» ΜΕΘ.

 

       Αρκεί, απλώς, να θυμηθούμε τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, όταν υποστήριζε ότι «υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη!».

 

       Σχετικά με την ίδια τη μελέτη τώρα, με αναρτήσεις του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο καθηγητής Λύτρας αναφέρει:

 

       ” Ενημερωμένη μελέτη μας για θνητότητα μας για θνητότητα  διασωληνωμένων #COVID19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ως Απρίλιο 2022 (η αρχική, στο @JournalSjph – που συζητήθηκε πολύ – έφτανε ως Μάιο 2021). https://medrxiv.org/content/10.1101/2022.09.25.22280326v1

 

        Αναδεικνύει τρία σημαντικά ευρήματα:

 

1. Επιβεβαιώνει πλήρως τα ευρήματα της αρχικής μελέτης (σημ: περί αυξημένης θνητότητας διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ), σε υπερδιπλάσιο δείγμα διασωληνωμένων ασθενών (14.011,έναντι 6.282 της πρώτης μελέτης). Παραμένει ολόιδια η κλιμάκωση της θνητότητας όσο περισσότεροι νοσηλεύονται και η γεωγραφική ανισομέρεια, με πολύ στενότερα πλέον 95% Διαστήματα Εμπιστοσύνης.

 

2. Εξετάστηκε η επίδραση του εμβολιασμού στη θνητότητα των ασθενών αυτών και βρέθηκε μηδενική (μη στατιστικά σημαντική). Αυτό ΔΕΝ είναι περίεργο: το εμβόλιο είναι τρομερά αποτελεσματικό στο να προλαμβάνει τη βαριά νόσο #COVID19 και το θάνατο (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jmv.27934),αλλά εάν κάποιος έχει την ατυχία ΗΔΗ να νοσεί βαριά παρά τον εμβολιασμό, είναι η ποιότητα της περίθαλψης που καθορίζει τις πιθανότητες που έχει για να ζήσει. Εκεί δε παίζει περαιτέρω ρόλο ο εμβολιασμός, όπως είναι λογικό και προφανές.

 

3. Μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2021 παρατηρείται επιδείνωση της θνητότητας κατά 21% για ορισμένο φορτίο ασθενών, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη αν νοσηλεύεσαι στην επαρχία: άλλο ένα +64% σε σχέση με την Αθήνα, ενώ πριν την 1 Σεπτεμβρίου η διαφορά επαρχίας-Αθήνας ήταν 36% (όσο κ στην αρχική μελέτη). Το εν λόγω χρονικό σημείο επελέγη διότι χωρίζει τους θανάτους σε 2 περίπου ίσα μέρη. Οι ακριβείς αιτίες πίσω από αυτή την επιδείνωση της θνητότητας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο περαιτέρω μελέτης.

 

        Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση τόσο του υπουργείου Υγείας, ειδικότερα, όσο και του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής (δείτε το σχετικό απόσπασμα βίντεο ΕΔΩ) είχε σπεύσει να υποβαθμίσει τα ευρήματα της πρώτης μελέτης Λύτρα – Τσιόδρα.