Νέα Αρχή: “Δίχτυ προστασίας” από τους πλειστηριασμούς για όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά

|||

|||

..

..

..

 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Οικονόμου, επικεφαλής της “Νέα Αρχή”, “ηλικιωμένο ζευγάρι της Αγίας Παρασκευής κινδυνεύει με έξωση από την πρώτη του κατοικία. Σημειώνει πως ήδη νομικοί έχουν σπεύσει ώστε να βοηθήσουν στη νομική στήριξη τους ενώ η παράταξη έχει συνδράμει οικονομικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Παρά το “πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας”, κάποιοι καταφέρνουν και τους διενεργούν.

Ενημερώθηκα ότι ηλικιωμένο ζευγάρι “ευάλωτων” συμπολιτών μας κινδυνεύει με έξωση από την κύρια και μοναδική τους κατοικία, μετά από μία τέτοια διαδικασία πλειστηριασμού!!!

Ευχαριστώ τους συμπολίτες μας νομικούς για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μου να αναλάβουν την διερεύνηση του θέματος και τις νομικές ενέργειες που ενδεχομένως μπορούν να γίνουν. Επίσης και τα στελέχη της Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή που ανέλαβαν να συνδράμουν οικονομικά.

Ενημέρωσα και τον Προϊστάμενο της νομικής υπηρεσίας του Δήμου μας για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Αυτό το περιστατικό πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας στη πόλη μας ας μας ενεργοποιήσει όλους, προκειμένου να αποκτήσουν ένα δίχτυ προστασίας τα ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύουν χάσουν το σπίτι τους. Πρέπει επίσης να γίνει ενημέρωση. Η έλλειψη ενημέρωσης των «κόκκινων» δανειοληπτών για τις διατάξεις που προστατεύουν την πρώτη κατοικία εγκυμονεί κινδύνους να δουν το μοναδικό τους ακίνητο να βγαίνει στο σφυρί.

Επίσης και για τις τράπεζες που κινδυνεύουν να υποστούν σημαντική βλάβη στη φήμη τους στις περιπτώσεις που οι οφειλέτες θα μπορούσαν να σώσουν το σπίτι τους, εάν είχαν αιτηθεί προστασία από τις πλατφόρμες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Ως γνωστόν, πέραν του Νόμου Κατσέλη, έχουν ενεργοποιηθεί προγράμματα προστασίας όπως η βελτίωση-ψηφιοποίηση του νόμου υπερχρεωμένων νοικοκυριών (Ν3869) το 2018, το πρόγραμμα ρύθμισης και επιδότησης δανείων (Ν4605) το 2019, το πρόγραμμα Γέφυρα Ι για τα κορoνόπληκτα νοικοκυριά (Ν4714) το 2020 και, προσφάτως, το ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότησης δανείων ευάλωτων νοικοκυριών (Ν4912).

Με τον νέο πτωχευτικό νόμο (νόμος 2ης ευκαιρίας), που θα διαδεχθεί το ενδιάμεσο πρόγραμμα, δίδεται μόνιμη λύση στην πρώτη κατοικία με επιδότηση δόσης και δυνατότητα επαναγοράς από τον φορέα ακινήτων.

Ένα μεγάλο ζήτημα επομένως που τίθεται στην παρούσα φάση είναι κατά πόσο οι «κόκκινοι» δανειολήπτες ενημερώνονται επαρκώς για τα μέσα προστασίας.

Δείτε ακόμα: “Φωτιά” στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Πάνω από 20% οι αυξήσεις από πέρσι (video)