Πόλεμος, ακρίβεια, στεγαστική κρίση και περιβάλλον τα βασικά θέματα που τέθηκαν στο επίκεντρο στη συνέντευξη τύπου της Νέας Αριστεράς στη Βίλα Στέλλα, στο Ηράκλειο Αττικής, την Τρίτη 28 Μαΐου. της Νέας Αριστεράς ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.
Ο πρώην Βουλευτής Πάνος Σκουρλέτης και η υποψήφια Ευρωβουλεύτρια Όλγα Νάσση έθεσαν τους στόχους του κόμματος στους παραπάνω άξονες, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή αντιπολίτευση και να διατηρηθεί η φωνή της «σύγχρονης ριζοσπαστικής αριστεράς». Τη συζήτηση, εκ μέρους της προσωρινής Νομαρχιακής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς Βορείων, συντόνισε ο Λεωνίδας Καρύγιαννης.
Εισηγητικά ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε έντονα στον πόλεμο στην Παλαιστίνη, μιλώντας για μια γενοκτονία με τη συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρίσιμη για το στέλεχος της Νέας Αριστεράς είναι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, όπως είχε ψηφίσει η ελληνική Βουλή το 2015, το οποίο, όμως, δεν συμβαίνει γιατί η σημερινή κυβέρνηση είναι «πιστός σύμμαχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», όπως είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερώτηση της Έκφρασης, κατέκρινε επίσης την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία αλλά και τη συμμετοχή της φρεγάτας «Ύδρα» στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Υπογράμμισε ακόμα πως η Νέα Αριστερά καταψήφισε στη Βουλή τη νέα συμφωνία για εξοπλισμούς και στάθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης ενός κινήματος ειρήνης.
Στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης εστίασε στο «κενό που υπάρχει ανάμεσα στην κοινωνική δυσφορία για την κάμψη του βιοτικού επιπέδου λόγω της ακρίβειας και στην αναιμική πολιτική της έκφραση στην κάλυψη της οποίας στοχεύει η δημιουργία της Νέας Αριστεράς». «Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι η κυβέρνηση αλλά η σταθερότητα ή μη στην ακρίβεια και τις ανισότητες τις οποίες γεννά η πολιτική Μητσοτάκη επιτρέποντας στην Ελλάδα να καταλαμβάνει την προτελευταία θέση σε αγοραστική δύναμη στην ΕΕ27», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «ενώ οι 7 στους 10 Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν κάμψη της αγοραστικής τους δύναμης παρά την όποια αύξηση των μισθών, τα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών ανήλθαν πάνω από 5% του ΑΕΠ που είναι ιστορικό επίπεδο ρεκόρ».
Σχολίασε επίσης το «σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ», αναφερόμενος στην κατάσταση των νοσοκομείων του βορείου τομέα. Σχετικά με το περιβάλλον ο πρώην βουλευτής είπε πως η κυβέρνηση «προωθεί μία μεταβολή του ενεργειακού πρότυπου (υποκατάσταση λιγνίτη με φυσικό αέριο και εγκατάσταση ανεμογεννητριών χωρίς χωροταξικές μελέτες και διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες) που δεν υπηρετεί την πράσινη μετάβαση». «Σήμερα, η Ελλάδα είναι δεύτερη πανευρωπαϊκά σε επενδύσεις υποδομών φυσικού αερίου το οποίο μόνο πράσινο δεν είναι στην πραγματικότητα», τόνισε. Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης έστρεψε τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «φορολογικό λαϊκισμό» από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκη δηλώνοντας πως «υπηρετεί μόνο τα μεγάλα εισοδήματα με τις φοροαπαλλαγές που προτείνει».
Ο. Νάσση: Θέλουμε ελεύθερη και ανεξάρτητη Ευρώπη
Η Όλγα Νάσση, από την πλευρά της, εστίασε στην άνοδο της ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη εξηγώντας πως για αυτό ευθύνονται οι «πλάτες που βάζει η κεντροδεξιά με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της». «Η ακροδεξιά σήμερα έχει φθάσει να είναι δεύτερη δύναμη στην ΕΕ με 25% περίπου και σε χώρες όπως η Ιταλία η άνοδος της στην κυβέρνηση οδηγεί στην συρρίκνωση του κοινωνικού κράτος (π.χ. κατάργηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που εξυπηρετούσε 4 εκατομμύρια πολίτες)», είπε.
«Δεν υπάρχει Ευρώπη. Εμείς τη θέλουμε την Ευρώπη», τόνισε η κα Νάσση, υποστηρίζοντας πως μία «ελεύθερη και ανεξάρτητη Ευρώπη» μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης αλλά και τη γενικευμένη πολεμική απειλή. «Μόνο μία κυρίαρχη Ευρώπη και ελεύθερη από ξένες δυνάμεις και από τα μικροκομματικά συμφέροντα, που σήμερα κυριαρχούν στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, και μόνο μία ελεύθερη ενωμένη Ευρώπη θα μπορούσε να αποφύγει τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, που τη διέλυσαν», είπε χαρακτηριστικά.
Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια αναφέρθηκε ακόμα στην στεγαστική κρίση στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «(α) ένας στους δύο Έλληνες δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματος του για την κάλυψη του κόστους της στέγης (νοίκια, λογαριασμοί, δάνεια) ενώ (β) 1.000.000 ιδιοκτήτες είναι έκθετοι είτε σε ενήμερα δάνεια που κινδυνεύουν να κοκκινίσουν, είτε σε κόκκινα δάνεια, ή είναι εγγυητές σε σχετικά δάνεια, και (γ) 1.200.000 νέοι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν δική τους κατοικία και ζουν με τους γονείς τους στο παιδικό τους δωμάτιο». Η κα Νάσση σημείωσε ακόμα πως ένας σημαντικός λόγος για τα υψηλότατα νοίκια και τη γενικότερη υπερτίμηση της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα είναι οι εξαγορές κατοικιών κυρίως από funds στις οποίες αποδίδεται το 46% της αύξησης του ΑΕΠ. Εξήγησε, έτσι, πως είναι «απαραίτητη η υλοποίηση των προτάσεων της Νέας Αριστεράς για επιβολή πλαφόν στα ενοίκια και την γενικότερη ρύθμιση της εν λόγω αγοράς με στόχο οι συμβάσεις ενοικίασης να αποκτήσουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια».
Τέλος, σε ερώτηση της Έκφρασης σχετικά με τη μετανάστευση και τη στάση της Ελλάδας ένα χρόνο μετά το ναυάγιο της Πύλου, η κα Νάσση καυτηρίασε πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτικής. Υποστήριξε ότι απαιτείται η κατάργηση των διμερών συμφωνιών μεταξύ κρατών, που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και η καθιέρωση ενός νέου μοντέλου κοινής ευρωπαϊκής διάσωσης στη Μεσόγειο.