ΝΔ: Το 2019 έταζε μείωση του ΦΠΑ,το 2023…την ξορκίζει!

Μέρος του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ από τις εκλογές του 2019 φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Δουδωνής, κάνοντας λόγο για “απάτη” σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ.

Τότε, όπως αποκαλύπτει ο κ. Δουδωνής, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη διακήρυττε, ανάμεσα στους άλλους φόρους που θα μείωνε, τη μείωση κατά 2 ολόκληρες μονάδες του ΦΠΑ, στο 22% από 24% και στο 11% από το 13%. Φυσικά, όπως και με πολλές άλλες εξαγγελίες, κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε και, επιπλέον, τώρα η ΝΔ…ξορκίζει τη μείωση του οριζόντιου αυτού φόρου με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο…ευνοεί τους πλούσιους που καταναλώνουν κι όχι τους φτωχούς που έχουν και δεν μπορούν να καταναλώσουν. Κάτι τέτοιο, όμως, όπως πάλι υποστηρίζει ο κ.Δουδωνής, αποκαλύπτει άλλη μια πτυχή της πολιτικής της ΝΔ που αποδέχεται τον διαχωρισμό της κοινωνίας σε έχοντες, άρα καταναλωτές, και σε μη έχοντες, άρα…ζώντες με τα διάφορα κουπόνια που τους δίνει η κυβέρνηση!

Την πολιτική κουπονιών και επιδότησης των βασικών τροφίμων δείχνει να υποστηρίζει και στην αντίδραση του ο κ.Σκέρτσος που δηλώνει:

“Αντί να μας υβρίζετε για τη μείωση 50 φόρων -7 δις ευρώ στην τετραετία, x2 ανάπτυξη από ΕΕ, αύξηση μισθών 20%, ρεκόρ 20ετίας άμεσων ξένων επενδύσεων και εξαγωγών, μείωση ρεκόρ στην ΕΕ δημοσίου χρέους κατά 36 μονάδες και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, πείτε μας γιατί το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ θέλει να επιδοτήσει κατανάλωση πλουσίων και τουριστών με οριζόντια περικοπή ΦΠΑ;

Τα φορολογικά μέτρα πρέπει να είναι δίκαια και αποτελεσματικά. Μείωση ΦΠΑ ανοίγει τρύπα στα ταμεία 1,5 δις και μπαίνει στην τσέπη μεσαζόντων. Ακόμη κι αν έφτανε ένα μέρος της στο τελικό προϊόν θα ωφελούνταν περισσότερο οι έχοντες. Για ποια φορολογική δικαιοσύνη μιλάμε ακριβώς;

Η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο 2023 εμφανίζει τον 4ο χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων μεταξύ 34 ευρωπαϊκών χωρών στο μισό του πληθωρισμού ΕΕ-Ευρωζώνης. Η Ισπανία που μηδένισε ΦΠΑ τρέχει με υψηλότερο πληθωρισμό.

Με τη στοχευμένη στήριξη εργαζόμενων, ανέργων, συνταξιούχων, των πραγματικά ευάλωτων, δείχνουμε ότι εμείς είμαστε η παράταξη που στηρίζει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Όχι μεσάζοντες ούτε πλούσιους. Περισσότερη υπευθυνότητα, αντί να πετάτε λεφτά που δεν έχετε από το παράθυρο.

Αν και η Οξφόρδη κάνει τέτοιο λαϊκισμό τότε τι να πει η Κουμουνδούρου; Λίγη αυτοσυγκράτηση δε βλάπτει” με τον κ. Δουδωνή να του απαντά σε άκρως σκωπτικό ύφος:

“Η μείωση των εμμέσων φόρων ευνοεί τους πλούσιους εις βάρος των φτωχών, υποστηρίζει ο κ Σκέρτσος. κ Σκέρτσο, είστε σίγουρα άριστος ή τουλάχιστον έχετε συζητήσει τις αυτοσχέδιες οικονομικές θεωρίες σας με οποιονδήποτε κανονικό οικονομολόγο;

κ. Σκέρτσο, αφού δεν είναι εύκαιρος κάποιος δικός σας να σας το εξηγήσουμε. Όταν διατηρείται υψηλός ένας έμμεσος φόρος, ο φτωχός δέχεται πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση του εισοδήματός του, διότι το μεγαλύτερο μέρος το ξοδεύει σε κατανάλωση ενώ ο πλούσιος ελάχιστο μέρος του ξοδεύει, καθώς το μεγαλύτερο πηγαίνει σε αποταμίευση ή σε άλλες τοποθετήσεις. Για αυτό ίσως το είχατε προβλέψει στο πρόγραμμά σας το 2019, αλλά φυσικά επιλέξατε να μην το κάνετε”.