Σε εθνικό πένθος η χώρα μετά από απόφαση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο. Στους 78 ανέρχονται οι νεκροί και στους 104 οι διασωθέντες, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων, με τους πρόσφυγες να κάνουν λόγο για πάνω από 700 επιβαίνοντες.
Εντύπωση προκαλεί από χτες η ανακοίνωση της Alarm Phone με την οποία καταγγέλλει πως οι ελληνικές αρχές και η Frontex είχαν ειδοποιηθεί από χτες το μεσημέρι για το αλιευτικό σκάφος. «Χθες, 13 Ιουνίου 2023, είχαμε ειδοποιήσει την Ελληνική Ακτοφυλακή στις 16:53 CEST (17:53 ώρα Ελλάδας) για το σκάφος αυτό που βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι μας είχαν καλέσει για βοήθεια», αναφέρει.
Εντύπωση επίσης προκαλεί η φωτογραφία του σκάφους που δημοσίευσε το λιμενικό. Σε αυτή φαίνονται οι μετανάστες – από το ασφυκτικά γεμάτο σκάφος – να ζητούν βοήθεια κουνώντας τα χέρια τους στο ελικόπτερο του λιμενικού. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αφενός πότε τραβήχτηκε η φωτογραφία και άρα από πότε γνώριζαν οι αρχές. Αφετέρου η φωτογραφία αυτή αντικρούει το επιχείρημα των αρχών ότι οι «επιβαίνοντες δεν ήθελαν να διασωθούν».
Μάλιστα, φαίνεται πως και η Frontex είχε εντοπίσει το αλιευτικό σκάφος ειδοποιώντας και αυτή το λιμενικό. Συγκεκριμένα αναφέρει πως στις 12.47 (ώρα Ελλάδας) και αμέσως ενημέρωσε τις ελληνικές και τις ιταλικές αρχές.
Alarm Phone: Γνώριζαν και δεν ξεκίνησαν επιχείρηση διάσωσης
Η Alarm Phone δημοσιεύοντας το πλήρες χρονικό του ναυαγίου κατηγορεί ευθέως τις ελληνικές και άλλες ευρωπαϊκές αρχές (Ιταλία, Μάλτα, Frontex) πως γνώριζαν αλλά δεν ξεκίνησαν επιχείρηση διάσωσης εγκαίρως, παρά μόνο όταν το σκάφος είχε πλέον ανατραπεί. Συγκεκριμένα αναφέρει:
Στις ακτές της Ελλάδας, ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος ανατράπηκε. Φοβόμαστε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πνιγεί. Χθες, 13 Ιουνίου 2023, είχαμε ειδοποιήσει την Ελληνική Ακτοφυλακή στις 16:53 CEST (17:53 ώρα Ελλάδας) για το σκάφος αυτό που βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι μας είχαν καλέσει για βοήθεια. Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες και η Ιταλία και η Μάλτα, είχαν ήδη ειδοποιηθεί αρκετές ώρες νωρίτερα. Οι ελληνικές και άλλες ευρωπαϊκές αρχές γνώριζαν επομένως πολύ καλά γι’ αυτό το υπερπλήρες και ακατάλληλο σκάφος. Δεν ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 14 Ιουνίου 2023, το σκάφος ανατράπηκε.
Ήδη από τις ώρες που ακολούθησαν αυτή την καταστροφή στη θάλασσα, η Ελληνική Ακτοφυλακή άρχισε να δικαιολογεί την αποτυχία της να βοηθήσει, υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν σε κίνδυνο δεν ήθελαν να διασωθούν στην Ελλάδα.
Ρωτάμε: Γιατί οι άνθρωποι στη θάλασσα φοβούνται τόσο πολύ να συναντήσουν τις ελληνικές δυνάμεις;
Είναι επειδή οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνηση γνωρίζουν για τις φρικτές και συστηματικές πρακτικές απώθησης που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές, πρακτικές που έχουν την έγκριση της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει γίνει «η ασπίδα της Ευρώπης», όπως σημείωσε κάποτε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποτρέποντας βίαια τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνηση.
Οι άνθρωποι που μετακινούνται γνωρίζουν ότι χιλιάδες έχουν πυροβοληθεί, ξυλοκοπηθεί και εγκαταλειφθεί στη θάλασσα από αυτές τις ελληνικές δυνάμεις. Γνωρίζουν ότι η συνάντηση με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία ή την Ελληνική Συνοριοφυλακή συχνά σημαίνει βία και πόνο. Εξαιτίας των συστηματικών απωθήσεων τα σκάφη προσπαθούν να αποφύγουν την Ελλάδα, διανύοντας πολύ μεγαλύτερες διαδρομές και διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα.
Ως Alarm Phone, έχουμε καταγράψει αμέτρητες περιπτώσεις απώθησης, αλλά και περιπτώσεις όπου υπερπλήρη σκάφη ανατράπηκαν επειδή πήραν μεγαλύτερες διαδρομές, προσπαθώντας να αποφύγουν τις ελληνικές δυνάμεις. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι ένα σκάφος που βρέθηκε σε κίνδυνο στις 22 Μαΐου 2023, νότια της Μεθώνης και απωθήθηκε 524 χιλιόμετρα πίσω στα τουρκικά ύδατα. Μερικοί από τους ανθρώπους αυτής της υπόθεσης εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία.
Επιπλέον, το Alarm Phone έχει καταγράψει πώς οι επιβάτες ενός άλλου μεγάλου σκάφους που είχε επίσης αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης, απήχθησαν βαθιά μέσα από τη ζώνη έρευνας και διάσωσης (SAR) της Μάλτας και ρυμουλκήθηκαν πίσω στη Λιβύη στις 23 Μαΐου 2023, όπου και φυλακίστηκαν. Οι άνθρωποι που μετακινούνται γνωρίζουν ότι πρέπει να ταξιδέψουν όσο το δυνατόν μακρύτερα για να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να αποφύγουν απωθήσεις ή απωθήσεις μέσω αντιπροσώπων.
Μετά την ανατροπή του αλιευτικού σκάφους, οι ελληνικές αρχές έσπευσαν να δικαιολογήσουν δημοσίως την αποτυχία τους στη διάσωση. Η πραγματικότητα είναι ότι είχαν ειδοποιηθεί πολλές ώρες πριν από την ανατροπή του σκάφους και είχαν ενημερωθεί από διάφορες πηγές ότι επρόκειτο για ένα σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο βρέθηκαν μέσα της Ελληνικής Ακτοφυλακής και ένα αεροσκάφος της Frontex. Οι ευρωπαϊκές αρχές θα μπορούσαν να είχαν στείλει τα κατάλληλα μέσα διάσωσης χωρίς καθυστέρηση. Δεν το έπραξαν επειδή η επιθυμία τους να αποτρέψουν τις αφίξεις ήταν ισχυρότερη από την ανάγκη διάσωσης εκατοντάδων ζωών.
Σταματήστε να κατηγορείτε τους ανθρώπους που μετακινούνται επειδή προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία σας!
Σταματήστε να κατηγορείτε τους ανθρώπους που μετακινούνται για το θάνατό τους!
Σταματήστε τις απωθήσεις, βάλτε τέλος στο θάνατο στη θάλασσα, γκρεμίστε τα σύνορα της Ευρώπης!