Να πραγματοποιηθεί ανοιχτός, δημόσιος διάλογος για το ΠΕΣΔΑ Αττικής ζητάει το Δυτικό Μέτωπο

|||

|||

          Από το Δυτικό Μέτωπο εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

         Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής κατατέθηκε στο ΥΠΕΝ, από τον ΕΔΣΝΑ,  με αριθμό πρωτοκόλλου ΥΠΕΝ 71920/4911/11.7.2022. Αφού ελέγχθηκε για την πληρότητά της, πήρε το «πράσινο» φως να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΔΣΝΑ, κάτι που έγινε την Τρίτη 19/7/2022 (ο σχετικός σύνδεσμος). Θα ακολουθήσει πρόσκληση του ΥΠΕΝ σε διάφορες υπηρεσίες να γνωμοδοτήσουν, μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

 

       Ανάμεσα στους φορείς που θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν, είναι και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, το οποίο υποχρεούται να δημοσιοποιήσει τη ΣΜΠΕ και να καλέσει, με τη σειρά του, φορείς και πολίτες της Αττικής να καταθέσουν σχόλια και παρατηρήσεις επί της ΣΜΠΕ. Με τα δεδομένα αυτά, η διαβούλευση προβλέπεται να γίνει μέσα στον Αύγουστο και η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στην οποία θα γνωμοδοτήσει, ως σώμα, προς το τέλος Αυγούστου. Το ΥΠΕΝ, αφού συγκεντρώσει τις γνωμοδοτήσεις όλων των υπηρεσιών, φορέων και πολιτών θα εκδώσει απόφαση έγκρισης ή μη της ΣΜΠΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει μεταξύ Σεπτέμβρη – Οκτώβρη του 2022.

 

      Όταν ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με την έκδοση της απόφασης του ΥΠΕΝ και μέσα σε διάστημα 2 μηνών, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής θα συνεδριάσει, προκειμένου να εγκρίνει, ως ο μόνος αρμόδιος φορέας, το νέο ΠΕΣΔΑ ΑττικήςΔιαφορετικά, την απόφαση έγκρισης του ΠΕΣΔΑ θα τη λάβει το ΥΠΕΝ. Στη χειρότερη περίπτωση, η έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2022.

 

      Διαβάστε κι αυτό: Εδώ live οι εξελίξεις από το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Πεντέλη

 

      Τυπική υποχρέωση για δημόσια διαβούλευση του ΠΕΣΔΑ δεν προβλέπεται. Υπάρχει, όμως, πολιτική υποχρέωση της διοίκησης της περιφέρειας Αττικής να ανοίξει ΑΠΟ ΤΩΡΑ ένα δημόσιο διάλογο για το ουσιαστικό περιεχόμενο του ΠΕΣΔΑ, κάτι που δεν έπραξε ως τώρα, αφού όλες οι διαδικασίες διαμόρφωσης του νέου ΠΕΣΔΑ έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτό ακριβώς ζήτησε το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που σαμποτάρησε η διοίκηση του κ. Πατούλη, επισημαίνοντας ότι δε νοείται διαβούλευση για τη ΣΜΠΕ, δηλαδή για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ΠΕΣΔΑ, χωρίς συζήτηση της ουσίας του ΠΕΣΔΑ. Εξάλλου, το διάστημα μεταξύ της έγκρισης της ΣΜΠΕ (από το ΥΠΕΝ) και του ΠΕΣΔΑ (από το Περιφερειακό Συμβούλιο) είναι τόσο μικρό, που δεν προσφέρεται για ουσιαστική συζήτηση.

 

      Οι περιφερειακές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που πήραν την πρωτοβουλία να συζητηθεί το ΠΕΣΔΑ στο περιφερειακό συμβούλιο, οφείλουν να αντιδράσουν και αυτές, ώστε να επιβληθεί μια γενικευμένη συζήτηση επί του περιεχομένου του ΠΕΣΔΑ.

 

     Αν δε γίνουν και αυτά τα ελάχιστα, θα είναι, πλέον, απολύτως ξεκάθαρο πως, όλα αυτά που ακούσαμε για πλατιά διαβούλευση με τη συμμετοχή των δήμων και των πολιτών, ήταν επικοινωνιακά φούμαρα. Η διοίκηση του κ. Πατούλη φαίνεται ότι θα αρκεστεί στην τυπική  «αυγουστιάτικη» διαβούλευση των 30 ημερών για τη ΣΜΠΕ και μετά θα φέρει το ΠΕΣΔΑ για έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο, με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς έχει βάσιμους λόγους να προσπαθεί να περάσει αυτό το ΠΕΣΔΑ «στα μουλωχτά». Ξέρει πολύ καλά ότι, με το νέο ΠΕΣΔΑ, το σημερινό συγκεντρωτικό μοντέλο παγιώνεται, με τις πλέον ρυπαίνουσες δραστηριότητες να στοιχειώνουν τη δυτική πλευρά της Αττικής για τα επόμενα 30 χρόνια. Ξέρει ότι η επιλογή της καύσης των σκουπιδιών είναι μια βαθιά αντιπεριβαλλοντική επιλογή και πως η κυβέρνηση σχεδιάζει εν κρυπτώ μονάδα καύσης στην Δυτική Αττική. Ξέρει πως αυτό το ΠΕΣΔΑ το μόνο που κάνει είναι να εξυπηρετεί μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Γι’ αυτό «κρύβεται» στις ημερίδες κλειστού τύπου και αποφεύγει το δημόσιο διάλογο με τα δημοτικά συμβούλια και τους πολίτες της Αττικής.