Την κατάργηση των τραπεζικών προμηθειών από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές διεκδικεί η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ).
Όπως αναφέρει η ΟΒΣΑ σε ανακοίνωσή της, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάτω από την πίεση και την αγανάκτηση χιλιάδων επαγγελματιών που καταληστεύονται καθημερινά από τις τραπεζικές προμήθειες, κατάθεσε στις 30/4 τροπολογία δήθεν για να τις μειώσει.
Ωστόσο, αυτή η τροπολογία είναι κοροϊδία, δεν λύνει κανένα πρόβλημα αφού:
- Οι κωδικοί των επιχειρήσεων (Commerce Category Code) στις οποίες επιβάλλεται το μέτρο είναι μόλις 15 ενώ εξαιρείται η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων (π.χ. λαϊκές αγορές, κομμωτήρια κλπ.).
- Η μείωση κατά 50% των προμηθειών των τραπεζών αποτελούν κενό γράμμα μιας και βρίσκεται στα όρια των μειώσεων που ήδη έχουν κάνει οι τράπεζες με το σύστημα IRIS.
- Ακόμα και αυτό το όριο των 10 ευρώ είναι προβληματικό μιας και “πετάει απέξω” μια σειρά υπηρεσιών και αγαθών που η τιμή τους είναι οριακά πάνω από αυτό το όριο. Ένα κούρεμα π.χ. που κάνει 12 ευρώ, το καθάρισμα ενός παπλώματος στο καθαριστήριο που κάνει 18 ευρώ».
Δεν είναι η πρώτη φορά, τονίζει η ΟΒΣΑ, «που η κυβέρνηση προσπαθεί να πλασάρει την πολιτική της ως φιλολαϊκής ή τουλάχιστον “δίκαιης”».
Την ίδια στιγμή, σημειώνει, «που οι αυτοαπασχολούμενοι παλεύουν να βγάλουν άκρη με το λαβύρινθο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές και να αποφύγουν το ναρκοπέδιο των προστίμων, οι τράπεζες διάγουν τον πιο “ανθόσπαρτο” βίο κερδοφορίας τους τις τελευταίες δεκαετίες (κοντά στα 4,5 δισ. τα κέρδη τους το 2023 λένε τα δικά τους στοιχεία).
Και την ίδια στιγμή που ο καταναλωτής και ο μικρός επαγγελματίας φορολογείται και πληρώνει τον φόρο του κράτους το ίδιο δευτερόλεπτο της συναλλαγής, οι τράπεζες απολαμβάνουν τον λεγόμενο “αναβαλλόμενο φόρο” εδώ και πάνω από 11 χρόνια!!!
«Αρκετά ταΐσαμε με τον ιδρώτα μας τις τράπεζες», επισημαίνει η ΟΒΣΑ, υπογραμμίζοντας:
«Απαιτούμε
– Να καταργηθούν ή τουλάχιστον να μειωθούν δραστικά, τα χαράτσια / οι τραπεζικές προμήθειες / τα τραπεζοχαράτσια, που βάζουν οι τράπεζες και οι άλλοι πάροχοι POS σε πολύ περισσότερες συναλλαγές (για παράδειγμα να τεθεί ένα όριο για συναλλαγές μέχρι 100 ευρώ).
– Να επεκταθεί αυτό το πλαφόν στις συναλλαγές όλων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με εμπορικές δραστηριότητες και παροχή υπηρεσίων -και όχι μόνο στους 15 κωδικούς που αναφέρει η τροπολογία.
– Να δημιουργηθεί ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός για κάθε αυτοαπασχολούμενο».