Να αναδειχθεί ο Λόφος Λεβίδη σε «Ιστορικό Τόπο-Μνημείο» 

Στην διάσωση του πευκόφυτου Λόφου Λεβίδη με την ανάδειξη του ιστορικού κυκλικού πυργίσκου (κατασκευασμένου προ του 1830) στην είσοδο του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος της βίλας Λεβίδη, παράλληλα με την αναγνώριση της περιοχής ως τόπου μαρτυρίου (βασανισμοί και εκτελέσεις από τους Γερμανούς το 1944) επικεντρώθηκαν οι εργασίες Ημερίδας που διοργανώθηκε από την Δημοτική Παράταξη του Δήμου Παλλήνης, «ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας» την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024 στην αίθουσα «Οινοποιείου Πέτρου».

Κεντρική εισηγήτρια της Ημερίδας ήταν η Αρχιτέκτων-Μηχανικός και μέλος της συντονιστικής Επιτροπής της Δημοτικής Παράταξης «ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας», Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου, από την οποία με τεκμηριωμένο τρόπο παρουσιάστηκε η πρόταση της Παράταξης για αναγνώριση της Βίλας Λεβίδη σε ιστορικό τόπο και μνημείο αρχιτεκτονικής. Η πρόταση περιέχει αναλυτική τεχνική έκθεση, υποστηρίζεται από αρχειακό υλικό και αρχιτεκτονική – φωτογραφική αποτύπωση και υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό της, η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης, Ειρήνη Κουνενάκη:


«Με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στην Πρόταση μας, τη σημασία του Λόφου Λεβίδη ως τοπόσημο, την παρουσία ιστορικών κτιρίων (κυκλικός πυργίσκος) του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος αναγνωρισμένης αξίας (βίλα Λεβίδη) και τέλος τη θέση του στην συλλογική μνήμη ως τόπου μαρτυρίου (Εθνική Αντίσταση) αισιοδοξούμε ότι θα γίνει δεκτή από το Υπουργείο Πολιτισμού» και ζήτησε να υπάρξει υποστήριξη από τον Δήμο Παλλήνης.

Οι εργασίες της Ημερίδας ολοκληρώθηκαν με ομιλητές

• τον κ. Κωνσταντίνο Ρομποτή, ο παλιότερος κάτοικος Παλλήνης και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Παλληνεύς, ( εντυπωσίασε με την αφηγηματική δεινότητα του για την ιστορία του Λόφου Λεβίδη από 1936 μέχρι και την πρόσφατη εποχή)
• τον κ. Ανδρέα Χατζηνικολάου, δημοσιογράφο/εκδότη του Νεολόγου Αττικής (παρουσίασε με διαφάνειες την 12χρονη δημοσιογραφική κάλυψη του Λόφου Λεβίδη)
• την κ. Φεσσά Εμμανουήλ Ελένη, ιστορικό νεότερης αρχιτεκτονικής/καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθήνας (σκιαγράφησε την προσωπικότητα του αείμνηστου Κερκυραίου αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλαρίου από το οποίο έγινε η μελέτη και επίβλεψη κατασκευής της βίλας Λεβίδη.)

Τις εργασίες της Ημερίδας παρακολούθησαν,
• ο Δήμαρχος Παλλήνης, κ. Χρήστος Αϊδόνης (σε σύντομη παρέμβαση του, εξήρε την πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης «ΕΜΕΙΣ, η Πόλη μας» και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για το περιεχόμενο της Πρότασης που παρουσιάστηκε)
• οι πρώην Δήμαρχοι Παλλήνης, Σπύρος Κωνσταντάς και Θόδωρος Γκοτσόπουλος,
• ο Αντιδήμαρχος Παλλήνης, Νίκος Κούτρας,
• ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κωστής Σμέρος, οι πρώην αντιδήμαρχοι, Δημήτρης Καρράς, Πόπη Ζινέλη, Θόδωρος Σταματίου και αρκετοί εκπρόσωποι συλλογικών φορέων της πόλης.

.οι πρ. Δημοτικοί σύμβουλοι Μίλια Κοπτη και Μαρία Αμοργιανού 

Συλλογικοί φορείς της πόλης, όπως ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Ανθούσας και ο Σύλλογος Παλαιών Κατοίκων Παλλήνης ο Παλληνεύς, κατέθεσαν ομόφωνες αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων για στήριξη της πρωτοβουλίας της Δημοτικής παράταξης για χαρακτηρισμό του Λόφου Λεβίδη.

Τις εργασίες της Ημερίδας συντόνισε ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, μέλος της συντονιστικής Επιτροπής της δημοτικής παράταξης Εμείς η Πόλη μας.