Μία πλατεία, πολλές φωνές, το δικό μας εργοτάξιο: Δράση υπεράσπισης της πλατείας Πρωτομαγιάς

Σε δράση υπεράσπισης της πλατείας Πρωτομαγιάς καλούν οργανώσεις και φορείς της περιοχής την Κυριακή 31 Μαρτίου με ένα πρόγραμμα πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα κρατήσουν όλη την ημέρα. Το κεντρικό σύνθημα της δράσης είναι “Μία πλατεία, πολλές φωνές, το δικό μας εργοτάξιο”.

Αναλυτικά, το κάλεσμα μαζί με το πρόγραμμα των δράσεων είναι το εξής:

Σας καλούμε στην πλατεία Πρωτομαγιάς την Κυριακή 31 Μαρτίου, από νωρίς το μεσημέρι ως το βράδυ, για μια δράση υπεράσπισης και γιορτής της πλατείας και της σημασίας της για τις γειτονιές μας και τις κοινότητες μας. 

Ελάτε για μία μέρα μουσικής, παιχνιδιού, συλλογικής κουζίνας, θεάτρου, συζήτησης και live.

Ελάτε, να πάρουμε την πλατεία πίσω από τις λαμαρίνες!

Τι σημαίνει εργοτάξιο για εμάς; 

Για εμάς, που ονειρευόμαστε μία ανοιχτή και προσβάσιμη πλατεία.

Πώς θα έμοιαζε ένα εργοτάξιο, που θέλει να φέρει κοντά τη γειτονιά σε ένα κοινό, δημόσιο χώρο;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

12:00-2:00μμ

Μουσικοκινητικό εργαστήρι “Η ορχήστρα της πλατείας των παιδιών”

Παιδαγωγική ομάδα “το Σκασιαρχείο” & Κολλεκτίβα μουσικών Youmame Africa

Η μουσική είναι μία γλώσσα που μας ενώνει. 

Οι μουσικές από διαφορετικούς τόπους, είναι ταυτότητες.

Ακούγοντας μουσικές, τα μέλη μιας κοινότητας μπορούν να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και να αποκτήσουν νέους δεσμούς.

Αντλώντας έμπνευση από αυτή τη συγκολλητική διάσταση της μουσικής, η παιδαγωγική ομάδα “το Σκασιαρχείο” και η κολλεκτίβα μουσικών Youmame Africa διοργανώνουν στην πλατεία ένα μουσικοκινητικό εργαστήρι για παιδιά. Μέσα από παιχνίδια με το σώμα, τις φωνές μας, σενεγαλέζικους ρυθμούς και αυτοσχέδια μουσικά όργανα που θα φτιάξουμε παρέα, θα γνωριστούμε καλύτερα και θα γίνουμε ορχήστρα!

2:00-3:00μμ

Τρώμε μαζί – Συλλογικό πικ νικ και ραδιόφωνο

Συλλογική κουζίνα El Chef & Ραδιόφωνο “Τα θρανία της άνοιξης”

Σας καλούμε να φάμε μαζί στην πλατεία Πρωτομαγιάς! Φέρτε κουβέρτες και πετσέτες να στρώσουμε συλλογικό πικ νικ και να φάμε παρέα. Μαζί μας θα είναι η συλλογική κουζίνα “El Chef” με ζεστό φαγητό για όλες/ους/α και “Τα θρανία της άνοιξης” με τα ραδιόφωνα των παιδιών. Μπορείτε να φέρετε ό,τι άλλο τσιμπητό θέλετε να μοιραστούμε στο συλλογικό μας γεύμα.

3:00-4:00μμ

Live μουσική

Κολλεκτίβα μουσικών Youmame Africa

Μετά το πρωινό της εργαστήρι, η κολλεκτίβα Youmame Africa θα κάνει ένα live με κρουστά και φωνή για να ενδυναμώσει νέες φωνές που θέλουν να εκφραστούν ενάντια στην αστυνομική βία,  τον ρατσισμό, τους βιασμούς και τα στερεότυπα. 

3:00-4:00μμ

Εργαστήρι “Γκράφιτι – δημόσιος χώρος – κοινότητα”

Πώς γεννιέται ένα γκράφιτι; Ποια είναι η σχέση του με τους ελεύθερους, δημόσιους χώρους; Πώς μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες μιας ομάδας, μιας πολυπολιτισμικής κοινότητας; Σε αυτό το εργαστήρι γνωρίζουμε τη συλλογική διάσταση του κόσμου των γκράφιτι και ανταλλάζουμε ιδέες για μία κοινή δημιουργία.

4:00-6:00μμ

Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους, δημόσιους χώρους!

Συζήτηση με πρωτοβουλίες, συλλογικότητες γειτονιάς και κινήματα πόλης.Ενημέρωση,ανταλλαγή εμπειριών για ανατροφοδότηση και δημιουργία δικτύου αλληλοϋποστήριξης.

6:00-8:00μμ

Παράσταση

Ομάδα θεάτρου του Καταπιεσμένου Boalitaria

Η ομάδα θεάτρου του καταπιεσμένου boalitaria είναι μία συλλογικότητα που ανεβάζει παραστάσεις σε πλατείες και άλλους ελεύθερους χώρους. Η μέθοδος του θεάτρου του καταπιεσμένου επιλέγεται ως ένας τρόπος κοινωνικής και πολιτικής παρέμβασης που αναδεικνύει τις κοινές καταπιέσεις μας μέσα στο υπάρχον σύστημα, ανοίγει έναν δημόσιο διάλογο και προτείνει συλλογικές λύσεις από τα κάτω, δηλαδή από τη θέση των καταπιεσμένων, μέσω της θεατρικής συνθήκης. 

Η παράσταση που θα φιλοξενηθεί στην Πλατεία Πρωτομαγιάς αφορά στη λειτουργία των τραπεζών σε σχέση με τις κατασχέσεις κατοικιών. Χρησιμοποιώντας τεχνικές του θεάτρου του καταπιεσμένου, η παράσταση μας προσκαλεί να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τα προβλήματά μας ως κοινότητα, να χτίσουμε λύσεις που μας βοηθούν να ξεπεράσουμε προσωπικά και συλλογικά αδιέξοδα και να φανταστούμε ιστορίες καταπίεσης να έχουν… άλλο τέλος…

Κάλεσμα για συλλογή τροφίμων

Μπορείτε να ενισχύσετε τη δουλειά της συλλογικής κουζίνας El Chef προσφέροντας:

·         Ζυμαρικά (πένες, κοφτό, κριθαράκι, βίδες, σπαγγέτι)

·         Ρεβίθια

·         Ρύζι (τύπου μπλου μπονέτ)

·         Φακές

·         Φασόλια μέτρια

·         Φάβα

·         Ηλιέλαιο

·         Ντομάτα Κον κασέ η πασάτα

·         Πελτές

·         Αλάτι σακουλάκι 

·         Χαρτί κουζίνας

·         Σακούλες σκουπιδιών γίγας