Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑ.Λ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ του 1ου ΕΠΑΛ & του 5ου ΕΚ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκαν για άλλη μια χρονιά τα σχέδια δράσης για το πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ» (ΜΝΑΕ) και για το 1ο ΕΠΑΛ Ν.Φιλαδέλφειας. Φέτος το σχέδιο δράσης του 1ου ΕΠΑΛ & του 5ου ΕΚ Ν.Φιλαδέλφειας είχε τίτλο,

«Ανανεωνόμαστε με καθαρή ενέργεια» και περιείχε τρεις υποδράσεις.

  • Υποδράση 1: «Ανεμογεννήτρια από εναλλακτήρα οχήματος»
  • Υποδράση 2 : «Φωτοβολταϊκά παραγωγή και αποθήκευση της ηλεκτρικής ενάργειας»
  • Υποδράση 3: “Ημερίδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Δυνατότητες αποθήκευσης ΑΠΕ και προστασία του Περιβάλλοντος ”

Α. Στην 1η υποδράση με τίτλο «Ανεμογεννήτρια από εναλλακτήρα οχήματος» , οι μαθητές ασχολήθηκαν με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και ειδικά με την αιολική ενέργεια (άνεμος) και την μετατροπή της σε ηλεκτρική με τη βοήθεια ενός εναλλακτήρα οχήματος στο ρόλο ανεμογεννήτριας. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια «αποθηκεύεται» με τη μορφή «παραγωγής υδρογόνου» από ηλεκτρόλυση νερού. Το παραγόμενο υδρογόνο χρησιμοποιείται για τη λειτουργία μιας μικρής «κυψέλης καυσίμου» για την παραγωγή ηλεκτρικής τάσης. Επίσης η «κυψέλη καυσίμου» συνεργάζεται με ένα έξυπνο μετατροπέα τάσης (inverter) για την ηλεκτρική τροφοδοσία διάφορων καταναλώσεων, είτε με συνεχή τάση είτε με εναλλασσόμενη (220 V).

Εξαρτήματα και υλικά της 1ης υποδράσης «Ανεμογεννήτρια από εναλλακτήρα οχήματος»

Β. Στην 2η υποδράση με τίτλο «Φωτοβολταϊκά παραγωγή και αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας», οι μαθητές τοποθέτησαν φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής τάσης και την αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε μπαταρίες, ώστε ανεξάρτητα αν έχει Ήλιο ή όχι να μην «χάνεται» η παραγόμενη ηλεκτρική τάση. Επίσης η αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια σε συνεργασία με τον έξυπνο μετατροπέα (ινβέρτερ) μπορεί να τροφοδοτεί με εναλλασσόμενη τάση 220 V πολλές ηλεκτρικές καταναλώσεις (μέχρι 1000 W) , αλλά και με συνεχή τάση για φόρτιση κινητών, ταμπλέτες.

Εξαρτήματα και υλικά της 2ης υποδράσης «Φωτοβολταϊκά παραγωγή και αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας»

Με τις δράσεις αυτές οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ & ΚΑΙ ΤΟΥ 5ου ΕΚ Ν. Φιλαδέλφειας απέκτησαν πολύτιμες νέες γνώσεις και δεξιότητες για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και για τις δυνατότητες αποθήκευσής τους . Επίσης οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις και τα οφέλη της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και ευαισθητοποιήθηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος

Γ. Για την 3η υποδράση πραγματοποιήθηκε ημερίδα διάχυσης με τίτλο « Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Δυνατότητες αποθήκευσης ΑΠΕ και προστασία του Περιβάλλοντος», την Τετάρτη στις 21 Ιουνίου 2023 στο Εργαστήριο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων του 5ου ΕΚ Ν. Φιλαδέλφειας κατά την απονομή απολυτηρίων , πτυχίων και ελέγχων των μαθητών παρουσία και των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας .

Το πρόγραμμα της ημερίδας 21/06/2023

Ο κ. Κων/νος Ασημόπουλος ενημερώνει για τις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η κα Μαρία Πατίτσα εξηγεί για την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειες.

Ο κ. Κων/νος Αργύρης μαζί με μαθητές ενημερώνουν για τις Κυψέλες καυσίμου.

Ο κ. Βλάσης Κουτσούκος δείχνει τη λειτουργία των υποδράσεων.

Πάρα πολλοί γονείς παρακολούθησαν την ημερίδα και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν προγράμματα για την δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών.

Τέλος, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους γονείς: Οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ γίνονται ηλεκτρονικά με κωδικούς ΤΑΧΙΣ στο https://e-eggrafes.minedu.gov.g και λήγουν στις 07/07/2023.