Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους ζητά το Σωματείο εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα “Cleon” – Ανακοίνωση του Δ.Σ.

Από το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση – επιστολή:                                                                                                  

Προς:  κο Δήμαρχο

             κο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Περιβάλλοντος

             κο Ιατρό Εργασίας

             κο Τεχνικό Ασφαλείας

Θεμά: Ανοιχτή Επιστολή στο Δήμαρχο για άμεσα μέτρα προστασίας για το καύσωνα.

Σε συνθήκες καύσωνα, πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς από την τρομακτική έλλειψη προσωπικού, την απουσία υποδομών, τα σάπια μηχανήματα και οχήματα, επιδρά και η θερμική καταπόνηση. Οι συνάδελφοι στην αποκομιδή, στον οδοκαθαρισμό, στα τεχνικά συνεργία είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα την ώρα που πραγματοποιούν ιδιαίτερα βαριές και ανθυγιεινές εργασίας. Πρόβλημα υπάρχει και στους οδηγούς, καθώς τα κλιματιστικά είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεπαρκώς συντηρημένα ή δεν λειτουργούν.

Ήδη έχουμε νεκρούς εργάτες, μάλιστα ο τελευταίος άφησε την τελευταία πνοή δουλεύοντας στο λιοπύρι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Μπροστά στο καύσωνα και με βάση της συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο δήμο μας διεκδικούμε άμεσα να εφαρμοστούν τα εξής μέτρα:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C, ακόμα και αν αυτό γίνει πριν τις 12:00. Για τους εργαζόμενους στον οδοκαθαρισμό και όσους δουλεύουν στην άσφαλτο στο λιοπύρι αυτό να γίνεται με χαμηλότερη εξωτερική θερμοκρασία ιδίως όταν επικρατεί άπνοια με γνωμάτευση του ιατρού εργασίας και του τεχνικού εργασίας. Με δεδομένη την παντελή έλλειψη κατάλληλου κατάλληλου χώρου στα αμαξοστάσιο, κλιματιζόμενου χώρου στην αίθουσα εργατών στη Πεύκη και στην αποθήκη που στεγάζονται υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι να εξασφαλιστεί κατάλληλη κλιματιζόμενη αίθουσα τις ώρες αιχμής του καύσωνα ή να απέχουν από την εργασία μεγνωμάτευση του ιατρού εργασίας και του τεχνικού εργασίας.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.).  Άμεσα να γίνει γνωμάτευση και να μας κοινοποιηθεί από τον ιατρό εργασίας.
  • Μεταφορά της έναρξης βάρδιας για τον καθαρισμό της λαϊκής στις 6 το απόγευμα, εφόσον επικρατούν οι προαναφερόμενες συνθήκες καύσωνα.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – Μέσα Ατομικής Προστασίας, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Σας ενημερώνουμε ότι σε χθεσινή παρέμβαση συνδικάτων στο υπουργείο εργασίας ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η προχθεσινή σύσταση του υπουργείου Εργασίας στους εργοδότες να προβούν  στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων  όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής θα γίνει Υπουργική Απόφαση και θα είναι υποχρεωτική.

Θεωρούμε πρώτη προτεραιότητα την προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων του δήμου μας και σας εφιστούμε την προσοχή στην άμεση εφαρμογή των απαραίτητων και κατάλληλων μέτρων προστασίας από τη θερμική καταπόνηση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση. Γνωρίζουμε ότι μόνο η πίεση από τον δικό μας αγώνα μπορεί να επιβάλλει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής μας. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της δέσμευσης του Υπουργείου και την εφαρμογή άμεσων μέτρων από την Δημοτική Αρχή και παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα. Παίρνουμε την υπόθεση της προστασίας της ζωής μας στα χέρια μας και ερχόμαστε σε επικοινωνία με το σωματείο μας για όποιο πρόβλημα εμφανίζεται.