ΜέΡΑ25 Δυτικής Αττικής: “Η μεγάλη απάτη με το ρεύμα από την Μητσοτάκης ΑΕ”

|||

|||

          Από το γραφείο τύπου του ΜΕΡΑ25 Δυτικής Αττικής εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

       Από την πρώτη στιγμή που οι λογαριασμοί του ρεύματος εκτοξεύτηκαν στα ουράνια, το ΜέΡΑ25 ζητάει το αυτονόητο: Η τιμή της μεγαβατώρας ηλεκτρικής ενέργειας να μην ξεπερνάει το μέσο κόστος παραγωγής της συν ένα λογικό ποσοστό κέρδους (γύρω στο 5%) ώστε οι εταιρείες ενέργειας να μην χάνουν.

 

       Τον Ιούλιο του 2022 η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε κάτι που -ως πρώτη εντύπωση- έμοιαζε πολύ με αυτή την πρόταση του ΜέΡΑ25 για την μείωση της τιμής του ρεύματος που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανακοινώνοντας ένα διαφορετικό ανώτατο πλαφόν τιμής μεγαβατώρας (δηλαδή ένα “ταβάνι” τιμής) ανάλογα με το κόστος που χρειάστηκε για να παραχθεί αυτή η μεγαβατώρα μέσα από την κάθε διαφορετική πηγή-μέθοδο παραγωγής της (υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο).

 

      Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ένα ανώτατο πλαφόν της τάξης των €112 για τις “φθηνές” μεγαβατώρες που παράγονται από τα υδροηλεκτρικά (δηλαδή όταν απλώς πέφτει το νερό, γυρίζει η τουρμπίνα και παράγεται ρεύμα), ένα ακόμα χαμηλότερο πλαφόν τιμής για εκείνες τις μεγαβατώρες που παράγονται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (δηλαδή από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες), ένα υψηλότερο πλαφόν για τις μεγαβατώρες που παράγονται από τον αντικειμενικά πιο “ακριβό” λιγνίτη κ.ο.κ. Όμως, δεν κατάργησε παράλληλα, ούτε καν έθεσε σε αναστολή, το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» στο οποίο καθορίζεται η χονδρική τιμή του ρεύματος.

 

     Ποια χονδρική τιμή λοιπόν νομίζετε ότι ισχύει τελικά; Δηλαδή, τις μεγαβατώρες που παράγει από τα υδροηλεκτρικά της η ιδιωτικοποιημένη πλέον ΔΕΗ (καθώς, ως γνωστόν, η ιδιωτική εταιρεία «CVC» κατέχει πλέον την ΔΕΗ μας), πόσο τελικά μας τις χρεώνει; Στα €700 που είναι η τιμή που διαμορφώθηκε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ή στα €112 που, όπως αναφέραμε, είναι το δήθεν πλαφόν της κυβέρνησης;

 

     Ας δούμε πραγματικά τι συμβαίνει: Η CVC-ΔΕΗ εισπράττει τα €700 ανά μεγαβατώρα, τιμή την οποία “μαγειρεύουν” μεταξύ τους οι τέσσερις – πέντε ολιγάρχες ενέργειας στο αμαρτωλό Χρηματιστήριο Ενέργειας (το οποίο, για να μην ξεχνιόμαστε, εγκαθιδρύθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2018), αλλά επιστρέφει στο κράτος το ποσό των €588, που είναι η διαφορά που προκύπτει μεταξύ της χρηματιστηριακά διαμορφωμένης χονδρικής τιμής ρεύματος και του επιβληθέντος δήθεν ανώτατου πλαφόν (700 – 112 = 588). Μέχρι εδώ, φαινομενικά, όλα είναι εξαιρετικά!!

 

     Στη συνέχεια, το κράτος με την σειρά του, αυτά τα €588 (που έλαβε όπως προείπαμε ως επιστροφή από τους «Παραγωγούς» ενέργειας) τα δίνει αυτή την φορά στους «Παρόχους» ενέργειας, με σκοπό δήθεν, οι Πάροχοι αυτοί να μειώσουν την λιανική τιμή που τελικά θα πληρώνει ο πολίτης-καταναλωτής (νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις). Αυτό κι αν ακούγεται τέλειο!!

 

     Ναι, μόνο που, τόσο η ιδιωτικοποιημένη CVC-ΔΕΗ, όσο και οι κ.κ. Μυτιληναίος (Protergia και Watt+Volt), Περιστέρης (Ήρων), Λάτσης (Elpedison) και Βαρδινογιάννης (NRG – Motor Oil), είναι οι ίδιοι ΚΑΙ «Παραγωγοί» ενέργειας αλλά ΚΑΙ «Πάροχοι» ενέργειας!!! Δηλαδή, με άλλα λόγια, η “Μητσοτάκης ΑΕ” παίρνει χρήματα από την μία τσέπη των ολιγαρχών αυτών ως Παραγωγών ενέργειας (μέσα από τις επιστροφές εξαιτίας του πλαφόν που δήθεν τους έχει επιβάλλει), και τους τα επιστρέφει στην άλλη τους τσέπη ως Παρόχων ενέργειας!!!!!

 

     Επομένως, ουσιαστικά εμείς ως καταναλωτές, όχι μόνο δεν ωφελούμαστε καθόλου αλλά καταχρεωνόμαστε κι από πάνω, αφού, πλέον των χρημάτων που ξαναγυρνούν στις ίδιες τσέπες των συγκεκριμένων κρατικοδίαιτων παρασιτικών ολιγαρχών, μόνο για τον Αύγουστο -όπως η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη ομολόγησε!- χρειάστηκε να “φεσώσει” τον ελληνικό λαό (εμάς και τις μελλοντικές γενιές δηλαδή!) με άλλα €2δις, τα οποία δανείστηκε από την τρόικα προκειμένου να επιδοτήσει τους υπερφουσκωμένους (υπέρ των ολιγαρχών!) λογαριασμούς ρεύματος…!!!

 

     Κάθε μήνα δηλαδή, δανειζόμαστε ως κράτος περί τα €2δις, την ίδια στιγμή που η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ σήμερα, ανέρχεται περίπου σε 2,2 δις! Θα μπορούσε επομένως, η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη, με όσα διαθέτει περίπου σε έναν μόλις μήνα για να επιδοτεί συνεχώς τους υπερφουσκωμένους λογαριασμούς προς όφελος των ολιγαρχών ενέργειας, να επανεθνικοποιήσει τον ενεργειακό κολοσσό της ΔΕΗ και να διαμορφώνει μέσα από αυτόν την ενεργειακή πολιτική της χώρας αντί να συνεχίζει να δανείζεται για να επιδοτεί τους ολιγάρχες προκειμένου εκείνοι να συνεχίζουν ολοένα να αισχροκερδούν πάνω στη χειμαζόμενη από την ακρίβεια ελληνική κοινωνία…!!!

 

    Ένα αδύναμο, πτωχευμένο και φτωχοποιημένο κράτος-Χρεοδουλοπαροικία (όπως συνηθίζουμε να λέμε εμείς στο ΜέΡΑ25), που ζει με δανεικά από μια Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία καραδοκεί για την (μετά τις εκλογές φυσικά!) επιβολή νέων φόρων, νέων περικοπών και νέας στυγνής λιτότητας για τους πολλούς, επιδοτεί με νέα δανεικά την ελληνική κοινωνία, μόνο και μόνο για να μην σταματήσει την αισχροκέρδεια της ολιγαρχίας!!! Γιατί, ΟΧΙ δεν έχουμε βγει από κανένα Μνημόνιο και από καμία οικονομική εποπτεία όπως ψευδώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ισχυρίζονται διαγκωνιζόμενοι μάλιστα μεταξύ τους για το ποιος από τους δυο τους μας έβγαλε τάχα από αυτά…!

 

     Για τις εξοντωτικές αυξήσεις στις τιμές ενέργειας λοιπόν, ΔΕΝ φταίει ο πόλεμος αλλά ξεκάθαρα η απληστία τους!!! (Σημειωτέον εδώ, ότι τo 56% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας ΔΕΝ χρησιμοποιεί ούτε φυσικό αέριο, ούτε πετρέλαιο για να παραχθεί, καθώς παράγεται από υδροηλεκτρικά, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και λιγνίτη, δηλαδή από πηγές και μεθόδους παραγωγής των οποίων το κόστος ΔΕΝ αυξήθηκε λόγω του πολέμου!). Όλα γίνονται ακριβώς για το υπερκέρδος που απολαμβάνει μία στυγνή και ασύδοτη μαφία ολιγαρχών-μετόχων των εταιρειών ενέργειας, οι οποίοι δεν διστάζουν, ακόμη και εν μέσω κρίσης!, να κερδοσκοπούν και να θησαυρίζουν πάνω σε ένα από τα πιο βασικά και αναγκαία κοινωνικά αγαθά που δεν έχει κανείς μας την πολυτέλεια να επιλέξει να μην καταναλώσει.

 

     Ας βγει ο Πρωθυπουργός να μας πει ότι αυτή η καταγγελία που έκανε το ΜέΡΑ25 δια στόματος του Γραμματέα μας Γιάνη Βαρουφάκη, τόσο μέσα στη Βουλή όσο στην ομιλία του στην ΔΕΘ, είναι μία ανοησία και ότι η αλήθεια δεν είναι έτσι, καταγγέλοντάς μας για δυσφήμιση και αποδεικνύοντας στον ελληνικό λαό ότι αυτά που λέμε δεν ισχύουν! Όταν όμως έχουμε φτάσει να γίνονται τέτοιες σημαντικές καταγγελίες μέσα στην Βουλή από ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, και η κυβέρνηση να μην απαντάει, και τα ΜΜΕ να μην αναφέρονται σε αυτή την καταγγελία μας και στην μη απάντησή της από μέρους της κυβέρνησης, τότε δεν έχουμε πια συνταγματική δημοκρατία…

 

    Το ΜέΡΑ25 δημιουργήθηκε και είναι εδώ για την πραγματική ρήξη με αυτό το σάπιο σύστημα. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά υποσχόμαστε πως δεν θα κάνουμε πίσω, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί απλώς, αυτή η ρήξη που δεν έγινε ποτέ είναι η μόνη απάντηση στην κρίση που δεν έφυγε ποτέ, και η μοναδική λύση για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τα δεσμά της Χρεοδουλοπαροικίας.