ΜέΡΑ 25: Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών

Ένα χρόνο μετά τις κινητοποιήσεις τους δεν έχει αλλάξει τίποτα – Ανακοίνωση του γραφείου τύπου

Από το γραφείο τύπου του ΜέΡΑ 25 εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Με χημικά και καταστολή «υποδέχθηκαν» τα ΜΑΤ εμπλεκόμενου σε τουλάχιστον «περίεργες» υποθέσεις, Υπουργού δήθεν Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκου τους αγρότες στην Καρδίτσα. Αυτή είναι η απάντηση της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου που παραμένουν αναλλοίωτα από πέρυσι καθώς τίποτα επί της ουσίας δεν έχει γίνει ένα χρόνο μετά τις περυσινές κινητοποιήσεις των αγροτών.

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με την πρωτοφανή ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση και η Μητσοτάκης Α.Ε. με τον αρμόδιο Υπουργό της κ. Γεωργαντά, σφυρίζουν αδιάφορα στα τεράστια προβλήματα και τα αγωνιώδη αιτήματα ενός τομέα που θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε Κυβέρνηση που θα ήθελε να αντιμετωπίσει πραγματικά την ακρίβεια στα βασικά αγαθά και την επισιτιστική κρίση.

Ως ΜέΡΑ25 στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών και καταγγέλλουμε την προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεων τους από τα ΜΑΤ του κ. Θεοδωρικάκου. Αντί για χημικά και καταστολή η Κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην ικανοποίηση των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Εμείς ενώνουμε την φωνή μας μαζί τους και διεκδικούμε -ήδη από πέρυσι αλλά δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα- μαζί με τους αγρότες και τις αγρότισσες, αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία:

  • Άμεση κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και κοινωνικοποίηση της ενιαίας ΔΕΗ.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, για όλους τους αγρότες σε ποσότητα που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της παραγωγής τους.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τα βασικά είδη διατροφής ώστε αφενός να δημιουργηθεί ρευστότητα για τους παραγωγούς, αφετέρου να μειωθεί το κόστος για τους καταναλωτές.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να μπορεί να αποζημιώνει για όλες τις καταστροφές, και για τα προϊόντα και για το κεφάλαιο, γρήγορα και στο 100%. Με την κλιματική κρίση οι καταστροφές έχουν πολλαπλασιαστεί, πρέπει να προσαρμοστεί και η προστασία αυτών που είναι υπεύθυνοι για τη διατροφική επάρκεια της χώρας.