Με συνοπτικές κι αδιαφανείς διαδικασίες σπρώχνουν προς την καύση απορριμμάτων!

|||

|||

          Μετά την ψήφιση κατά πλειοψηφία και χωρίς τη δυνατότητα ονομαστικής ψηφοφορίας του νέου ΠΕΣΔΑ από το ΠΕ.ΣΥ.,η  Αττική μπαίνει επίσημα στον επικίνδυνο αστερισμό της καύσης απορριμμάτων

 

          Υπερψηφίστηκε χθες – εν μέσω πολλών αντιδράσεων από την συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης,αλλά και περιβαλλοντικών φορέων και πολιτών – η 3η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Αττικής.

 

          Η κρίσιμη αυτή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης παρά τις αιτήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή του δια ζώσης ώστε να δοθεί η δυνατότητα παρέμβασης τόσο στις παρατάξεις όσο και σε εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων όσο και διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας,καθώς ο πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ. απέρριψε το αίτημα.Έτσι,δεν δόθηκε το δικαίωμα στους συμβούλους να εκφράσουν δια της προσωπικής τους ψήφου τη γνώμη τους και το ΠΕΣΔΑ υπερψηφίστηκε από την διοικούσα παράταξη (και…τους γνωστούς,Τζήμερο και “ορφανά” της Χ.Α.) του Περιφερειάρχη Γ.Πατούλη που διαθέτει και την πλειοψηφία στο Σώμα.

 

         Οι αντιδράσεις τόσο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης όσο και περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων είναι ισχυρές και αναμένονται περισσότερες και ισχυρότερες στο άμεσο μέλλον.

 

        Εδώ,να σημειωθεί (μιας και η διοίκηση της Περιφέρειας διατείνεται ότι δεν έχει κατατεθεί εναλλακτική πρόταση) ότι το Δυτικό Μέτωπο συμμετείχε ενεργά στη διαβούλευση και είχε παρουσιάσει τεκμηριωμένα την εναλλακτική του πρόταση με αιχμή τη διαλογή στην πηγή (δείτε σχετικά άρθρα ΕΔΩ και ΕΔΩ).

 

         Για την ιστορία, παρακάτω παρατίθενται η ανακοίνωση του γραφείου επικοινωνίας της Περιφέρειας Αττικής,η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Δύναμης Ζωής και η απάντηση του γραφείου επικοινωνίας της Περιφέρειας:

 

         Γραφείο επικοινωνίας Περιφέρειας Αττικής

 

      Ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της 3ης Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ

Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής : Δίνουμε βάρος στην ανακύκλωση και την πράσινη αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Αναδείξαμε το έργο μας τα τρία προηγούμενα χρόνια. Αντί κάποιοι να μιλούν για καύση, ας συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια να αυξήσουμε την ανακύκλωση.

         Παρά την θεσμικά απρεπή προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ακυρώσει τη χθεσινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής , μην αναγνωρίζοντας στη Διοίκηση το κατοχυρωμένο από τη νομοθεσία δικαίωμα της να καθορίσει το πότε και το πως θα διεξαχθεί η δημοκρατική συζήτηση για την ψήφιση της στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ , τελικά η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κανονικά και μετά από εκτενή διάλογο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της 3ης Αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ. Με την υπερψήφιση της ΣΜΠΕ σηματοδοτείται η οριστική στροφή της Περιφέρειας Αττικής στη νέα εποχή, όσον αφορά την «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων.

 

7 βήματα με τα οποία αλλάζει η Αττική ,τον τρόπο που διαχειρίζεται τα σκουπίδια της.

 

        Όπως αναδείχθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ , από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, έγιναν 7 σημαντικά βήματα, για να μπορέσει επιτέλους η Αττική να αποκτήσει ένα σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

 

 1. Σύγχρονος εξοπλισμός ανακύκλωσης για τους Δήμους

 

       Ολοκληρώθηκε ο μεγαλύτερος διαγωνισμός εξοπλισμού ανακύκλωσης , με 100% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και μηδενικό κόστος για δήμους και δημότες , ύψους 93 εκ. ευρώ.

Με τον εξοπλισμό αυτό δημιουργούμε έναν «ενιαίο καμβά» υποδομών ανακύκλωσης, σε 56 μέχρι σήμερα δήμους. Ήδη έχουν τοποθετηθεί σε 11 Δήμους, 14 Πολυκέντρα Ανακύκλωσης και 7 Υπόγειες Γωνιές Ανακύκλωσης.

Τους επόμενους μήνες , αναμένεται η επιτάχυνση του προγράμματος και η τοποθέτηση σχεδόν όλου του εξοπλισμού πριν το καλοκαίρι του 2023.

 

 1. 60 Κινητά «πράσινα σημεία» σε όλη την Αττική

       Με 60 Κινητά Πράσινα Σημεία που ήδη κυκλοφορούν στην Αττική , συλλέγουμε υλικά και αντικείμενα προς ανακύκλωση. Εκτελούνται

πάνω από 700 δρομολόγια το μήνα και έχουν γραφτεί πάνω από 200.000 πολίτες ως χρήστες της κάρτας επιβράβευσης ανακύκλωσης.

 

 

 1. Βάζουμε τον καφέ κάδο στη ζωή μας

 

 

       Από την πρώτη μέρα δώσαμε μεγάλη έμφαση στη διακριτή συλλογή βιοαποβλήτων. Θέλουμε όλοι οι Δήμοι να αποκτήσουν την πρακτική δυνατότητα να οργανώσουν προγράμματα διακριτής συλλογής και να αποκτήσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό άμεσα. Μέχρι στιγμής έχουμε παραδώσει:

 • 126 υπερσύγχρονα «καφέ» οχήματα συλλογής βιοαποβλήτων σε 55 δήμους, και έρχονται άλλα 74 τους επόμενους μήνες

 • Πάνω από 30.000 καφέ κάδους και 15.000 τους επόμενους μήνες

 • 40 από τους 66 δήμους της Αττικής έχουν προγράμματα διακριτής συλλογής βιοαποβλήτων και οι εκτρεπόμενες από την ταφή ποσότητες έχουν 8πλασιαστεί , σε σχέση με το 2019.

 

 1. Νέες υποδομές για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων

 

 

       Όσον αφορά της νέες υποδομές για την επεξεργασία των βιοαποβλήτων, με στόχο να εκτρέψουμε πάνω από 150.000 τόνους οργανικών από τη Φυλή:

 

 • Ξεκινήσαμε από το μηδέν την προετοιμασία 10 αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης.

 • Έχουμε ήδη καταθέσει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη μονάδα της Ραφήνας και τη μονάδα του Λαυρίου.

 • Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και η ΜΠΕ για τη μονάδα του Κορωπίου.

 • Ενώ ως το τέλος του χρόνου, αναμένεται να προχωρήσουν οι μονάδες στις Σπέτσες, την Αίγινα, την Τροιζηνία, ενώ οι υπόλοιπες θα ωριμάσουν εντός του 2023.

Η χρηματοδότηση των έργων είναι εξασφαλισμένη από το νέο ΕΣΠΑ.

 

 

 1. Περιφέρεια, Δήμοι κι ΕΔΣΝΑ «μια γροθιά».

 

       Στον ΕΔΣΝΑ , στον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι Δήμοι έχουν και ισχυρή φωνή, αλλά και πλειοψηφική παρουσία .

 • Υποστηρίξαμε όλους τους Δήμους για την κατάρτιση των απαραίτητων Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί σε 55 εκ των 66 δήμων , ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

 

 • Δημιουργήσαμε Help Desk για την υποστήριξη τους σε θέματα αναζήτησης λύσεων και χρηματοδοτήσεων.

 

 1. Σύγχρονες υποδομές για την προώθηση των στόχων

της κυκλικής οικονομίας.

 

      Τα προηγούμενα χρόνια δεν κατασκευάστηκε ούτε μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε αντίθεση με αυτή την πρακτική , μέχρι στιγμής , υλοποιούμε 2 μεγάλες υποδομές Π/Υ 130 εκ. ευρώ με τη μέθοδο των κλασσικών δημόσιων έργων κι άλλα 2 έργα, Π/Υ 640 εκ. ευρώ με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Στο πλαίσιο αυτό :

 

 • Προχωρήσαμε άμεσα στη δημοπράτηση του εκσυγχρονισμού του ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων και τη μετατροπή του σε Πράσινο Εργοστάσιο,.

 • Δημοπρατήσαμε τη μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων του Γραμματικού, εκπληρώνοντας τη νομική αλλά και πραγματική μας υποχρέωση για ολοκληρωμένη διαχείριση. Η διαδικασία δημοπράτησης έχει ολοκληρωθεί από μεριάς ΕΔΣΝΑ ωστόσο εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές.

 • Προχωράμε την υλοποίηση του ΣΔΙΤ που θα εξυπηρετεί την περιοχή του Πειραιά. Έχει ολοκληρωθεί και η Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου και εντός του έτους αναμένεται η τελική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Ταυτόχρονα έχει κατατεθεί η ΜΠΕ του έργου στο ΥΠΕΝ και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης.

 • Άμεσα προχωρά και η Β1 φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη μονάδα που θα εξυπηρετεί τον Κεντρικό Τομέα. Η ολοκλήρωση του εν λόγω διαγωνισμού θα γίνει σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των μελετών αναζήτησης χώρων που είναι σε εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε δεσμευτεί και είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό ότι η λύση θα είναι εκτός της ΟΕΔΑ Φυλής.

 • Θα κάνουμε τα πάντα για για να υλοποιήσουμε τις 6 μονάδες , όπως αναφέρει ο ΠΕΣΔΑ, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι το δίκαιο περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά.

 • Αναμένουμε εντός του 2022 την ολοκλήρωση των μελετών αναζήτησης χώρων για τη Νοτιοανατολική Αττική και το Βόρειο Τομέα Αθηνών για να αποφασίσουμε αν και με ποιους όρους θα προχωρήσουμε και σε δημοπράτηση και αυτών των δύο έργων, έτσι ώστε να προωθείται το σύνολο του σχεδιασμού.

 • Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και εντός του Οκτωβρίου θα δημοπρατήσουμε το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ύδρας, με προϋπολογισμό σχεδόν 12 εκ. ευρώ που λύνει οριστικά το χρόνιο πρόβλημα των σκουπιδιών του πανέμορφου αυτού νησιού.

 • Η Αττική είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που τον Οκτώβριο θα παρουσιάσει επιχειρησιακό σχέδιο για την επαναχρησιμοποίηση, δρομολογώντας νέες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

 

 

 1. Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης Αττικής

 

        Για πρώτη φορά, με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης, έχουμε πλέον «καθαρή» εικόνα πόσο ανακυκλώνει κάθε Δήμος.

 

Τα ψέματα της κας Δούρου για την καύση των απορριμμάτων.

 

        Στη χθεσινή συνεδρίαση δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση σε αυτούς που ψευδώς υποστήριξαν πως το νέο ΠΕΣΔΑ προωθεί την καύση των απορριμμάτων. Δόθηκε έμφαση πως το σχέδιο της σημερινής Διοίκησης δίνει προτεραιότητα στην ανακύκλωση , την επαναχρησιμοποίηση και τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων. Πουθενά στον ΠΕΣΔΑ δεν προβλέπεται μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης στην Αττική. Η πρόβλεψη για αυτού του είδους τις μονάδες υπάρχει στο νέο Εθνικό Σχέδιο , την οποία οφείλουμε να λάβουμε υπόψη .

 

       Όμως η αρμοδιότητα για χωροθέτηση και λειτουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης ανήκει στο ΥΠΕΝ. Και να θέλαμε ως ΕΔΣΝΑ και Περιφέρεια Αττικής να φτιάξουμε μια τέτοια μονάδα, δεν έχουμε την αρμοδιότητα.

 

       Αν μελλοντικά το ΥΠΕΝ προτείνει τη χωροθέτηση μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης στην Αττική, ως Περιφέρεια Αττικής θα φέρουμε ξανά σε διαδικασία διαβούλευσης κι έγκρισης τόσο τον ΠΕΣΔΑ όσο και την ΣΜΠΕ, οι οποίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

 

       Στον ψευδέστατο ισχυρισμό της κας Δούρου ότι οι εργολάβοι θέλουν αδιέξοδο για να κάνουν μονάδα καύσης , πήρε την καθαρή απάντηση πως « η δική της αδράνεια την περίοδο που ήταν περιφερειάρχης , όσον αφορά την μη επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης, είναι  αυτή που έφερε την Αττική προ αδιεξόδου και άνοιξε την όρεξη σε όσους προωθούν ως λύση, την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων. Και δική της αντιπεριφερειάρχης ήταν αυτή ( η κα Βασιλική Λάσκαρη), η οποία μίλησε για «ενεργειακή αξιοποίηση» το Φεβρουάριο του 2015. Ως Περιφερειάρχης η κα Δούρου δεν έκανε τίποτα για την ανακύκλωση, δεν χωροθέτησε καμία νέα μονάδα επεξεργασίας , ούτε ένα πράσινο σημείο, δεν προχώρησε ούτε ένα έργο ώστε να μην θάβονται σκουπίδια στη Φυλή. Το μόνο έργο που δρομολόγησε ήταν η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής τον οποίο κατά τα άλλα ήθελε να κλείσει ».

 

       Επίσης, από πλευράς Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής τονίστηκε χαρακτηριστικά πως «εμείς δεν ψάξαμε να βρούμε λύσεις με μεταφορά σκουπιδιών στην Κίνα, όπως έκαναν στελέχη της παράταξης της κας Δούρου, την εποχή που ήταν περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ».

 

 

Γιατί δεν υπάρχουν χωροθετήσεις στον νέο ΠΕΣΔΑ

 

        Στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥ απαντήθηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον εισηγητή της πλειοψηφίας, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλη , και το ερώτημα γιατί ο νέος ΠΕΣΔΑ δεν αναφέρει τις χωροθετήσεις των νέων μονάδων που προβλέπεται να κατασκευαστούν. Ξεκαθαρίστηκε ότι :

 

 • Ούτε στον ΠΕΣΔΑ του 2016 υπήρχαν οι χωροθετήσεις για τις τέσσερις μονάδες που προέβλεπε ( 2 για τον Κεντρικό Τομέα κι από μια σε Πειραιά και Νότια Αττική).

 • Το ΠΕΣΔΑ εκ του νόμου δεν κάνει χωροθετήσεις σε συγκεκριμένα «οικόπεδα», αλλά αυτές έπονται και γίνονται με βάση , τις προτεινόμενες διαχειριστικές ενότητες που ορίζονται στο ΠΕΣΔΑ, τα κριτήρια προτίμησης που θεσμοθετούνται στο ΠΕΣΔΑ, καθώς και τις δυναμικότητες σχεδιασμού πο προκύπτουν.

 • Το ΠΕΣΔΑ δημιουργεί το πλαίσιο με βάση το οποίο θα γίνουν στη συνέχεια οι χωροθετήσεις και ορίζει ευρύτερες περιοχές εξυπηρέτησης .

 • Η σημερινή Διοίκηση εκπονεί 4 μελέτες αναζήτησης χώρων , για τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας σε Πειραιά, Κεντρικό Τομέα, Βόρειο Τομέα και Νοτιοανατολική Αττική.

 

Κάλεσμα ενότητας για προώθηση της ανακύκλωσης.

Τα σκουπίδια δεν έχουν κόμμα και χρώμα.

 

       Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ζήτησε από τους συμβούλους όλων των παρατάξεων να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου το επόμενο διάστημα να ενισχυθεί το μήνυμα προς τους πολίτες της Αττικής να ανακυκλώνουν περισσότερο.

 

      Αντί να συζητούν αν , πότε κι εφόσον αποφασιστεί από άλλους αν θα λειτουργήσει μονάδα ενεργειακής επεξεργασίας στην Αττική, να συνεργαστούν προκειμένου να επεκτείνουμε και εντατικοποιήσουμε την ανακύκλωση, να πιάσουμε τους στόχους μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων και να δώσουμε βάρος στην επαναχρησιμοποίηση .

 

      Αυτός τόνισε είναι ο καλύτερος τρόπος « να κάνουμε τη διαφορά σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού αλλά και πολιτικής ουσίας. Τα σκουπίδια δεν έχουν ούτε κόμμα , ούτε χρώμα» .

 

        Δύναμη Ζωής

 

 

        Σε μια επίδειξη αυταρχισμού, η Διοίκηση Πατούλη, για πολλοστή φορά, επιβεβαίωσε την απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου, βάζοντας πάνω από το συλλογικό, αντιπροσωπευτικό όργανο, τα παραταξιακά της συμφέροντα. “Κλειδώνοντας” τη σημαντική συνεδρίαση για τη ΣΜΠΕ του Περιφερειακού της Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, στο “ασφαλές” περιβάλλον της… τηλεδιάσκεψης, και όχι της δια ζώσης συνεδρίασης, όπως είχε έγκαιρα ζητήσει η Δύναμη Ζωής και όλες οι παρατάξεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

 

       Στο πλαίσιο αυτό, με τη στήριξη και την κάλυψη της Διοίκησης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου προκλητικά δεν έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία το αίτημα που έθεσε σύσσωμη η δημοκρατική αντιπολίτευση για την αναβολή της με τηλεδιάσκεψη συνεδρίασης προκειμένου αυτή να διεξαχθεί δια ζώσης. Ένα αίτημα που είχε και εγγράφως καταθέσει η Δύναμη Ζωής.

     

       Φευ.

 

       Εδώ και τρία χρόνια η Διοίκηση Πατούλη αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι, τη διαφάνεια και τη διαβούλευση σε ό,τι αφορά τα σχέδιά της για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Επιλέγει συνειδητά να λειτουργεί με αδιαφάνεια, αποφεύγοντας τη δια ζώσης συνεδρίαση σε ένα θέμα που απασχολεί το σύνολο των 4 εκατομμυρίων πολιτών που ζουν, σπουδάζουν, εργάζονται στην Αττική.

 

       Η “αριστεία” της νεοδεξιάς αποδεικνύεται αλλεργική και δυσανεκτική απέναντι στη δημόσια βάσανο της κριτικής και της διατύπωσης εναλλακτικών απόψεων.

 

 

       Γραφείο επικοινωνίας Περιφέρειας Αττικής

 

       Ο θεσμικός και πολιτικός κατήφορος της κας Δούρου δεν έχει τέλος

 

      Η σημερινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανυπαρξία ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης από την παράταξη της κας Δούρου, στο ολοκληρωμένο σχέδιο της Διοίκησης Πατούλη για την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

 

      Ως Περιφερειάρχης η κα Δούρου δεν έκανε τίποτα για την ανακύκλωση, δεν χωροθέτησε καμία νέα μονάδα επεξεργασίας, δεν προχώρησε ούτε ένα έργο ώστε να μην θάβονται σκουπίδια στη Φυλή. Το μόνο έργο που δρομολόγησε ήταν η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής. Η δική της αδράνεια όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης, είναι αυτή που άνοιξε την όρεξη σε όσους προωθούν ως λύση, την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων.

 

       Και σα να μη φτάνει αυτό, φαίνεται ότι και ως αντιπολίτευση, κρύβεται πίσω από διαδικασίες, για να μην φανεί η αδυναμία της να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος.

 

       Έτσι παραβλέπει την πραγματικότητα ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης στη χώρα με Π/Υ 98,5 εκ. ευρώ, με 100% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.  Παραβλέπει ότι έχουν ήδη μοιραστεί 126 ειδικά οχήματα συλλογής βιοαποβλήτων και πάνω από 30.000 κάδοι βιοαποβλήτων. Παραβλέπει ότι 55 δήμοι έχουν υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις για την ανακύκλωση με τον ΕΔΣΝΑ.

 

       Παραβλέπει ότι η διοίκησή μας έχει πάρει την πρωτοβουλία να δρομολογήσει αναζήτηση χώρων για την υλοποίηση του συνόλου του ΠΕΣΔΑ ενώ η ίδια δεν έκανε ούτε μισή προσπάθεια να χωροθετήσει.

 

       Επικαλείται ότι εκπροσωπεί τους δήμους και την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, προσβάλλοντας βάναυσα τον ΕΔΣΝΑ στον οποίο εκπροσωπούνται και συμμετέχουν ενεργά όλοι οι δήμοι.

 

       Σε πείσμα της πραγματικότητας, επιμένει στη δική της κατασκευασμένη εκδοχή η οποία συνοψίζεται στη φράση «μην αφήνεις ποτέ την πραγματικότητα να σου χαλάσει την προπαγάνδα περί καύσης». Έτσι αναπαράγει ψέματα και μύθους για δήθεν μονάδες καύσης στην Αττική, ενώ γνωρίζει καλά ότι τέτοιες μονάδες δεν προτείνονται από το ΠΕΣΔΑ.

 

       Με τέτοια προκλητική διαστρέβλωση της αλήθειας, με αναβολές και άναρθρες κραυγές δεν λύνονται τα προβλήματα.

 

      Επιπλέον, επιδεικνύει και θεσμική απρέπεια, αφού δεν αναγνωρίζει στη διοίκηση το κατοχυρωμένο από τη νομοθεσία δικαίωμά της να καθορίσει το πότε και το πως θα διεξαχθεί η δημοκρατική συζήτηση για την ψήφιση της στρατηγικής περιβαλλοντικής μελέτης του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ. Δεν την ενοχλεί η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας για να εκθέσει τις απόψεις της, την ενοχλεί που δεν έχει θέσεις, την ενοχλεί που αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η ανεπάρκεια της.

 

     Στον πολιτικό και θεσμικό της κατήφορο δεν θα την ακολουθήσουμε.

 

Θα δώσουμε πράσινες λύσεις εκεί που οι προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής απέτυχαν.