Με δυο καίριες ερωτήσεις στην αυριανή συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου η “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή”

Με δυο καίριες ερωτήσεις, μια από την Μαίρη Διακολιού για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Κανάρη και μια από τον Κων. Δραγάτη για τις παραμελημένες περιοχές του Παράδεισου και του Πολύδροσου, κατέρχεται στην αυριανή συνεδρίαση λογοδοσίας του Δήμου η Δημοτική Παράταξη “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή”.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Παράταξης “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” έχει ως εξής:

Η παράταξη ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ συμμετέχει στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της 29-8-2024 με θέματα που αφορούν την περιοχή Αναβρύτων και τις περιοχές Πολυδρόσου – Παραδείσου.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση της επικεφαλής, Μαίρης Διακολιού, αφορά την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής κίνησης στην οδό Κανάρη στα Ανάβρυτα Αμαρουσίου, σε συνάρτηση με τον αγώνα των κατοίκων για το θέμα, και η ερώτηση του δημοτικού συμβούλου, Κωνσταντίνου Δραγάτη, αποτελεί συνολική αναφορά σε βασικά ζητήματα/προβλήματα των περιοχών Παραδείσου – Πολυδρόσου.

Αμφότερες οι ερωτήσεις εμπεριέχουν συγκεκριμένα ερωτήματα λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, ώστε να αναδειχθούν τυχόν ευθύνες και κυρίως να προκύψουν δυνατότητες χρονικά προσδιορισμένων λύσεων.

Η μη κομματική, ανεξάρτητη, ενωτική, δημοκρατική, δημοτική παράταξή μας, προσπαθεί πάντα να είναι αποτελεσματική με τις ερωτήσεις της, προς το σκοπό της αναβάθμισης της καθημερινότητας των Μαρουσιωτών – Μαρουσιωτισσών.

Οι ερωτήσεις:

Ερώτηση 1: Διακολιού Μαίρη

Θέμα: ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΝΑΡΗ

Εδώ και δύο περίπου έτη, οι κάτοικοι της οδού Κανάρη στα Ανάβρυτα Αμαρουσίου, σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Αναβρύτων και τους συλλόγους τους, δίνουν αγώνα για την κυκλοφοριακή ανακούφιση της γειτονιάς τους.

Βασικό τους αίτημα, ήταν η μονοδρόμηση της οδού Ευκαλύπτων, στο τμήμα της ανάμεσα στο Δάσος Συγγρού και το Κτήμα Καρέλλα, που ούτως ή άλλως είναι μη εγκεκριμένο και έχει διανοιχθεί παράνομα, με κατεύθυνση προς Κηφισιά, ώστε να ανακοπεί η διαμπερής κίνηση από τα βορειότερα βόρεια προάστια που διοχετεύεται στο σύνολό της στην οδό Κανάρη και κατόπιν διαχέεται σε όλο το Μαρούσι.

Με αλλεπάλληλα ερωτήματα, συναντήσεις με την διοίκηση του Δήμου, παραστάσεις στις υπηρεσίες, απεύθυνση στο Συνήγορο του Πολίτη και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι κάτοικοι κατάφεραν να ανατραπεί απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και να εκδοθεί τον Ιούλιο 2023 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου που δέχεται το αίτημά τους, με δέσμευση του ίδιου του κ. Δημάρχου ότι «θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία» ώστε να υλοποιηθεί η εν λόγω απόφαση, η οποία αποτελούσε, όπως είχε ο ίδιος πει, την αδιαμφισβήτητη πολιτική βούληση της Διοίκησης. Με τη διαβεβαίωση αυτή, η ως άνω υπ’ αριθμ. 324/2023 απόφαση ελήφθη ομόφωνα και οι κάτοικοι ανέμεναν την ολοκλήρωση της δέουσας διαδικασίας ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση στην πράξη, κατά τα λεγόμενα του κ. Δημάρχου.

Έκτοτε, αντί για έστω έναρξη της διαδικασίας, η ανωτέρω απόφαση απεστάλη στην Αποκεντρωμένη χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ η Γενική Γραμματέας του Δήμου δήλωσε επισήμως στο Συνήγορο του Πολίτη, όπου απευθύνθηκαν οι κάτοικοι, ότι «εκ παραδρομής» εστάλη η απόφαση αυτή στην Αποκεντρωμένη, καθώς δεν αποτελούσε απόφαση, αλλά «απλά πρόταση»! Με την απάντηση αυτή, η Γενική Γραμματέας αναίρεσε τις διαβεβαιώσεις του Δημάρχου, όπως εκφράστηκαν τον Ιούλιο 2023, καθιστώντας τις κενό γράμμα που ίσως υλοποιούντο κάποτε, ή ποτέ!

Παράλληλα, υπηρεσίες του Δήμου και δημοτικοί παράγοντες, επικαλούνταν μελέτη, σύμφωνα με την οποία ήταν τάχα αδύνατο να γίνει οποιαδήποτε κυκλοφοριακή ρύθμιση στο συγκεκριμένο σημείο προς προστασία της οδού Κανάρη, εξαιτίας του γεγονότος ότι η οδός Ευκαλύπτων στο τμήμα της ανάμεσα στο Δάσος Συγγρού και το Κτήμα Καρέλλα είναι «μη εγκεκριμένη».

Η μελέτη αυτή δεν δόθηκε ποτέ στους κατοίκους, παρά το ότι επανειλημμένως έχει ζητηθεί. Όμως, ο ισχυρισμός αυτός, ο οποίος αποτελούσε το βασικό επιχείρημα του συνόλου της Διοίκησης για να μην προβεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό, διαψεύστηκε περίτρανα από την ίδια την Αποκεντρωμένη, η οποία στο από 31.7.2024 με αρ. πρωτ. 54752 έγγραφό της αναφέρει τα εξής:

«Η μονοδρόμηση της οδού Ευκαλύπτων μεταξύ του Κτήματος Καρέλλα και κτήματος Συγγρού προς βορρά, με ταυτόχρονο χαρακτηρισμό της ως δρόμο ήπιας κυκλοφορίας με καθορισμό ορίου ταχύτητας είναι εφικτή».

Κατόπιν των ανωτέρω, και μετά από τη διαβεβαίωση της Αποκεντρωμένης ότι είναι δυνατή και νόμιμη η μονοδρόμηση της Ευκαλύπτων στο μη εγκεκριμένο τμήμα της, καλείται η Διοίκηση να λογοδοτήσει ως προς την ολιγωρία της στην εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 324/2023 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου και να θέσει σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της.

Ερώτηση 2: Κωνσταντίνος Δραγάτης

Θέμα: ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ – ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ

Το Πολύδροσο και ο Παράδεισος είναι περιοχές του Αμαρουσίου, που έχουν παραμεληθεί από πολλές απόψεις. Ιδίως το γεγονός της εγκατάστασης πολυεθνικών εταιριών και άλλων υπερτοπικών δραστηριοτήτων στα όριά τους έχει επηρεάσει τον κοινωνικό ιστό, καθώς σε κάποια σημεία τους, ιδίως τα τμήματά τους που γειτνιάζουν με την Λ. Κηφισίας, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι γειτονιές, και έχει επηρεαστεί η κοινωνική συνοχή.

Ενώ για την ενίσχυση της γειτονιάς, θα έπρεπε να δίνεται ιδιαίτερη μέριμνα στις γειτονιές αυτές, δυστυχώς παραμελούνται σε πλείστα όσα ζητήματα, που άπτονται διαφόρων τομέων αρμοδιότητας του Δήμου.

Συγκεκριμένα και ενδεικτικά:

  1. Οι περιοχές Παραδείσου – Πολυδρόσου μαστίζονται από κυκλοφοριακή κίνηση, ιδίως λόγω της Λ. Κηφισίας και των υπερτοπικής χρήσης κτιρίων που βρίσκονται στις περιοχές. Το Δημοτικό Συμβούλιο, με την 180/2016 απόφασή του, έχει αποφασίσει τη διεκδίκηση της κάλυψης της Αττικής Οδού, στα πρότυπα Χαλανδρίου – Βριλησσίων.

Με το μέτρο αυτό, σκοπός ήταν οι κάτοικοι να ανακουφιστούν από την κίνηση (πχ διασπορά της και μέσω των παραδρόμων της Αττικής Οδού έως τη Λ. Πεντέλης, ώστε να αποσυμφορηθούν οι γειτονιές Πολυδρόσου, Παραδείσου και Ν. Αμαρουσίου), ενώ θα δημιουργείτο και ένα γραμμικό πάρκο για την αύξηση του δημοτικού – κοινωνικού χώρου, που θα διαμορφωνόταν με χρήματα από την Περιφέρεια Αττικής.

Παρακαλούμε να λογοδοτήσει η Διοίκηση σχετικά με το ποιες ενέργειες έχει κάνει έως τώρα για τη διεκδίκηση αυτή, ή να μας αιτιολογήσει τον λόγο εγκατάλειψης του στόχου.

  1. Στο Πολύδροσο, αλλά και παντού στο Μαρούσι, παρουσιάζονται σοβαρότατα ζητήματα οδικής ασφάλειας που προκύπτουν από την έλλειψη διαγραμμίσεων, ενώ η σύγκριση με το Πολύδροσο Χαλανδρίου καταδεικνύει εντονότερα την παραμέληση του Αμαρουσίου. Ομοίως, τα πεζοδρόμια των περιοχών Παραδείσου – Πολυδρόσου παρουσιάζουν θλιβερή εικόνα, προκαλώντας κίνδυνο για την ασφάλεια των πεζών.

Παρακαλούμε να λογοδοτήσει η διοίκηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαγραμμίσεων και των επισκευών πεζοδρομίων σε όλο το Μαρούσι και ειδικότερα στους δρόμους Πολυδρόσου – Παραδείσου.

  1. Οι περιοχές Παραδείσου και Πολυδρόσου Αμαρουσίου, πλημμυρίζουν με τις κάπως δυνατότερες βροχές, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο διοχέτευσης ομβρίων υδάτων. Παρακαλούμε να ενημερώσει η Διοίκηση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το θέμα και να λογοδοτήσει σχετικά με τις ανεπαρκείς και εσφαλμένες μελέτες που οδήγησαν στις καθυστερήσεις του έργου αυτού.

Επίσης, ζητούμε τη λογοδοσία της διοίκησης αναφορικά με το γιατί στον Παράδεισο τα όμβρια που αντλούνται από τα κτίρια υπερτοπικής χρήσης που υπάρχουν, χτίζονται ή θα χτιστούν στην περιοχή, δεν χρησιμοποιούνται για πότισμα του πρασίνου, με συλλογή τους από τις υδροφόρες του Δήμου. Άλλωστε, αυτό είναι το περιεχόμενο πολλαπλών σχετικών υποσχέσεων από μέλη της Διοίκησης. Αντί της υλοποίησης των υποσχέσεων αυτών, γινόμαστε μάρτυρες της σπατάλης ομβρίων υδάτων ιδίως στην οδό Αμαρουσίου – Χαλανδρίου και στην οδό Παντανάσσης. Πότε σκοπεύει η διοίκηση να προβεί στην υλοποίηση της υπόσχεσής της;

  1. Αναφορικά με το πράσινο, το σύστημα αυτόματου ποτίσματος έχει βλάβες σε όλο το μήκος του δικτύου ποδηλατοδρόμων Πολυδρόσου – Παραδείσου με αποτέλεσμα την ξήρανση των φυτών που πρέπει να αντικατασταθούν σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ στο Πολύδροσο πότισμα χρειάζεται και στις ελιές που μεταφυτεύθηκαν στην οδό Φραγκοκλησιάς για να αποφευχθεί η ξήρανσή τους. Ειδικά στον Παράδεισο, στο Άλσος Παραδείσου, όπως ήδη έχουν καταγγείλει οι κάτοικοι της περιοχής, α) δεν υπάρχουν επαρκή και κατάλληλα παγκάκια, β) δεν υπάρχει φροντίδα των πεύκων που έχουν ξεραθεί σε μεγάλο αριθμό και επίσης πλήττονται από αείλανθους που απειλούν το σύνολο της βλάστησης, γ) ο καθαρισμός που έγινε στο άλσος Παραδείσου, όπως και στα Ανάβρυτα, έγινε πρόχειρα καταστρέφοντας τη θαμνώδη βλάστηση και με αυτήν κάθε φωλιά που υπήρχε με αποτέλεσμα των αφανισμό των μικρών ζώων που ζουν στο Άλσος, όπως χελωνών, σκαντζόχοιρων κλπ

Παρακαλούμε να λογοδοτήσει η Δημοτική Αρχή ως προς το γιατί δεν επιβλέπει τη λειτουργία του ποτίσματος, δεν συντηρεί/ επισκευάζει τα συστήματα με αποτέλεσμα την ξήρανση των φυτών, γιατί δεν έχει εκπονήσει πρόγραμμα κοπής των αείλανθων παντού στο Μαρούσι, χωρίς να βλαφθούν τα υγιή δέντρα, ενώ γνωρίζει το πρόβλημα, γιατί επιλέγει την εξυπηρετική για τον εργολάβο λύση του καθαρισμού των εκτάσεων με μηχανήματα που απλά εξοντώνουν την χαμηλή βλάστηση και ό,τι βρίσκεται σε αυτήν, αδιαφορώντας για τη διατήρηση του οικοσυστήματος και της υγρασίας του εδάφους.

Τα ζητήματα που αναφέρονται είναι μόνο μέρος των ζητημάτων που αφορούν τις ταλαιπωρημένες περιοχές Παραδείσου – Πολυδρόσου και δεν εξαντλούν τα γενικότερα και ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν τις γειτονιές και τους κατοίκους τους.

Η παράταξή μας, ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ, καταθέτει την ερώτηση αυτή ως μία ακόμη ένδειξη του ενδιαφέροντός της και θα επιμένει στην ανάδειξη και προβολή των προβλημάτων έως την επίλυσή τους.

ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ

Μαίρη Διακολιού (επικεφαλής)

Κωνσταντίνος Δραγάτης (δημοτικός σύμβουλος)