Μαζικό μποϊκοτάζ των σούπερ μάρκετ σε χώρες των Βαλκανίων – Κάλεσμα από το ΙΝΚΑ για την Ελλάδα

Εξαπλώνεται στα Βαλκάνια το «κύμα» μποϊκοτάζ των σούπερ μάρκετ που ξεκίνησε από την Κροατία πριν από μερικές μέρες λόγω των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές. Στην Ελλάδα το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) καλεί σε μποϊκοτάζ στις 19 Φεβρουαρίου.

Το παράδειγμα της Κροατίας αρχίζουν να ακολουθούν καταναλωτές και άλλων βαλκανικών χωρών μεταξύ των οποίων της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας. Τις τελευταίες μέρες έχουν ξεκινήσει εκστρατεία για να μποϊκοτάρουν τα σούπερ μάρκετ ως «διαμαρτυρία» ενάντια στην αύξηση των τιμών των τροφίμων και του κόστους ζωής. Χαρακτηριστικά στην Κροατία ο πληθωρισμός έφτασε το 4.8% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη Eurostat, την ώρα που ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι στο 2.5%.

Οι πρώτες κινητοποιήσεις στην Κροατία είχαν μεγάλη συμμετοχή. Έτσι την περασμένη Παρασκευή οι συναλλαγές στα σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 44%, ενώ οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 53%. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενίσχυση του αντίστοιχου «καλαθιού του νοικοκυριού», προσθέτοντας επιπλέον 40 είδη.

Στο Μαυροβούνιο ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μιλόικο Σπάγιτς, σε τηλεοπτική του συνέντευξη για το μποϊκοτάζ εξέφρασε τη στήριξή του, τονίζοντας ότι ως πολίτης υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Εκεί ο πληθωρισμίς αυξήθηκε κατά 30,5 % σε τρία χρόνια, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 41%.

ΙΝΚΑ: Μποϊκοτάζ στην αγορά στις 19 Φεβρουαρίου – Κοροϊδία, παραπλάνηση, αισχροκέρδεια, κερδοσκοπία εις βάρος των πολιτών

Λαμβάνοντας το μήνυμα από τη δράση στα Βαλκάνια και το ΙΝΚΑ στην Ελλάδα καλεί τους πολίτες να μην ξοδέψουν «ούτε καν ένα ευρώ στην αγορά» στις 19 Φεβρουαρίου, την ώρα που ήδη στα social media διακινείται σχετικό κάλεσμα από πολίτες. «Εάν είναι δυνατόν να μην πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ σε Τράπεζες, Κράτος, Νερό, Ρεύμα, Τηλέφωνα, Καύσιμα, super market, Καφέ, εστιατόρια, εμπορική αγορά, Ηλεκτρικά ηλεκτρονικά καταστήματα και πουθενά ευρώ στην αγορά», αναφέρει.

«Ας στείλουμε όλοι μαζί το μήνυμα πως αφεντικά της αγοράς είναι οι πολίτες καταναλωτές. Φτάνει πια με την κοροϊδία παραπλάνηση αισχροκέρδεια κερδοσκοπία εις βάρος των πολιτών Καταναλωτών», σημειώνει.

Στο 3,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Την κατάσταση αποτυπώνουν και τα δεδομένα της Eurostat για την Ελλάδα που δείχνουν πως ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Ιανουάριο στο 3.1% από 2.9% τον Δεκέμβριο.

Για το σύνολο της ευρωζώνης, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε οριακά στο 2.5% ετησίως, από το 2.4% τον Δεκέμβριο (μετά το 2.2% του Νοεμβρίου).

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (3.9%, έναντι 4% τον Δεκέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2.3%, έναντι 2.6% τον Δεκέμβριο), την ενέργεια (1.8%, έναντι 0.1% τον Δεκέμβριο) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0.5%, σταθερά σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο).