Η Δημοτική Παράταξη “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” έχει υποβάλλει ήδη στη συνεδρίαση της “Δημοτικής Επιτροπής της 30ης Ιουλίου τις προτάσεις για την χρηματοδότηση της ανάπλασης του πάρκου “Αρίωνα” στη Νέα Λέσβο και γι αυτό το λόγο αισθάνεται να ενημερώσει γι αυτές τους πολίτες. Σημειωτέον, ότι η παράταξη Διακολιού ήταν η μοναδική παρούσα παράταξη της αντιπολίτευσης στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της δημοτικής Παράταξης “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” έχει ως εξής:
Σε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής (30/7/24) η δημοτική διαχείριση Αμπατζόγλου εισήγαγε την πρόταση της να υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης στο “Πράσινο Ταμείο” για την ανάπλαση του πάρκου με γήπεδα του “Αρίωνα”, στη Νέα Λέσβο.
Η παράταξή μας έτυχε εκείνη την ημέρα να είναι η μόνη παρούσα στην εν λόγω συνεδρίαση από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Συνεπώς, έχουμε την υποχρέωση να ενημερώσουμε για το θέμα οπωσδήποτε.
1. Καταρχάς, η επεξεργασία από την πλευρά του Δήμου, για την κατάθεση πρότασης στο “Πράσινο Ταμείο”, στον τομέα: “Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου”, μέχρι του σημείου που βρίσκεται σήμερα, οφείλεται αποκλειστικά σε πρωτοβουλία και εργασία του ειδικευμένου στελέχους του Δήμου στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα,, κ. Αμίτση, τον οποίο συγχαίρουμε. Εκτιμούμε ότι η πρόταση, εφόσον συμπληρωθεί με κατάλληλη μελέτη στο σωστό χρόνο, έχει καλές ελπίδες να αποσπάσει ένα μέρος των χρημάτων που χρειάζονται για το εν λόγω έργο (σ.σ.: περίπου το 50% στο 1 εκατομμύριο ευρώ που χρειάζονται).
2. Η παράταξή μας “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” ήταν θετική στην υποβολή της πρότασης εκ μέρους του Δήμου και βεβαίως, στήριξε επί τόπου την προσπάθεια υποβάλλοντας προτάσεις για την σχετική μελέτη που θα συνταχθεί.
3. Το γεγονός, ότι, καίτοι υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης, δεν συνοδευόταν (τότε) με μελέτη για την ανάπλαση του πάρκου “Αρίωνα” στη Νέα Λέσβο, παρά του ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ενημερώσει για την εγκατάλειψη του τα τελευταία χρόνια, μαρτυρεί ότι από μία δημοτική διοίκηση 18 ετών, δεν υπάρχουν ούτε τα αντανακλαστικά, ούτε ο κατάλληλος σχεδιασμός και οργάνωση, για την αντιμετώπιση ακόμη και των πιο προφανών προβλημάτων των γειτονιών της πόλης.
Κατά τη γνώμη μας, δεν οφείλεται σε ανεπάρκεια. Οφείλεται σε επιλογή της διοίκησης Αμπατζόγλου να σπεύδει όπου υπάρχει μεγάλο επιχειρηματικό συμφέρον για την παροχή δημοτικών έργων και υπηρεσιών … και να πηγαίνει αργά ή καθόλου σε ανάγκες απλών κατοίκων, ή να ενεργοποιείται από σπόντα, όποτε κινητοποιηθεί κάποιο στέλεχος του Δήμου ή όποτε οργανωθεί μία πολιτικά κοστοβόρα διαμαρτυρία από κατοίκους ή τοπικό σύλλογο.
4. Κατά τη συνεδρίαση τονίσαμε ότι η παρούσα δημοτική διαχείριση στη διαχρονία της έχει βαρύτατες ευθύνες σπατάλης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που καταναλώθηκαν σ’ αυτό το πάρκο. Και ετούτο οφείλεται στο γεγονός ότι επί των ημερών της αναπλάστηκε δύο φορές και εντούτοις, αφέθηκε στην εγκατάλειψη και την καταστροφή δύο φορές. Αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης πολιτικής ασυδοσίας, είναι να τρέχουμε σήμερα να αξιοποιήσουμε νέα χρήματα του ελληνικού δημοσίου που ανήκουν στο δικαίωμα του Δήμου, για να ανακατασκευάσουμε το ίδιο πάρκο με αθλητικές εγκαταστάσεις για τρίτη φορά, δαπανώντας ένα εκατομμύριο ευρώ!!! Δηλαδή, να διαθέσουμε ένα τόσο μεγάλο ποσό με το οποίο θα μπορούσαμε να φτιάξουμε από την αρχή μία άλλη δημοτική υποδομή, είτε στη Νέα Λέσβο, είτε σε κάποια άλλη γειτονιά της πόλης που δεν έχει τίποτε για χρόνια.
Οι προτάσεις της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ
5. Για την άφαντη (σ.σ.: μέχρι 30/7), μελέτη, η παράταξή μας εισηγήθηκε τα εξής:
Αυτή τη φορά, τα κριτήρια για την ανάπλαση θα πρέπει να είναι περιβαλλοντικά, πρακτικά, αθλητικά, κοινωνικής συμμετοχής και αναψυχής, οικονομίας κλίμακος και ασφάλειας γειτονιάς.
α. Γι’ αυτό προτείναμε τα φωτιστικά σώματα να είναι επαρκή, νέας τεχνολογίας/μικρής κατανάλωσης και να τοποθετηθούν ψηλά (σ.σ.: όπως θα μπουν τα φώτα στα κείμενα γήπεδα), ώστε να αποφεύγονται οι δολιοφθορές και να υπάρχει φωτισμός για την βόλτα των κατοίκων όλες τις ώρες ελεύθερα και απρόσκοπτα. Προτείναμε επίσης, να τοποθετηθεί σε υπόσκαφη εγκατάσταση δεξαμενή νερού και σύστημα ποτίσματος αλλά και πυρόσβεσης που όμως, να συνδέεται και να παρέχει υποστήριξη και στη γειτονική δασομένη πλατεία “8ης Νοεμβρίου 1912”.
β. Ο πευκώνας που περικλείει την πλατεία, καθώς και αυτός της γειτονικής πλατείας “8ης Νοεμβρίου 1912” θα πρέπει να αφεθεί να αναπλαστεί ξανά, φυσικά, ώστε να αποκτήσει και πάλι την φυσική θαμνώδη βλάστηση κάτω από τα πεύκα, ώστε να συγκρατούνται τα νερά, να γίνεται η φυσική “αποταμίευση” υγρασίας που κρατά τα δένδρα τους άνυδρους μήνες και να διατηρείται/φωλιάζει η πανίδα μικρών ζώων που υπήρχε παλιά.
Η απόφαση να αποψιλώνεται η χαμηλή βλάστηση (σ.σ.: πέραν των εποχιακών ξερών χόρτων) με μηχανικά σάρωθρα που έχει υιοθετήσει η παρούσα δημοτική διαχείριση είναι περιβαλλοντοκτόνα, ωφελεί συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και είναι πολιτικού χαρακτήρα και όχι επιστημονικού-περιβαλλοντικού. Το πιο αστείο είναι ότι εφαρμόζεται στο όνομα της προστασίας των πευκώνων από φωτιές.
Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να έχει απομειωθεί η δύναμη των υπαρχόντων δένδρων, τα οποία μένουν άνυδρα, ξεραίνονται και έχει εξαφανιστεί κάθε μορφή ζωής γύρω τους.
Η ανάπλαση, δεν πρέπει να εξαντλήσει το μελετητικό της αντικείμενο στην ανακατασκευή των αθλητικών υποδομών, αλλά να εξυπηρετήσει την χρήση της εν λόγω έκτασης πλατείας για την βόλτα, την παραμονή, γενικά αναψυχή των κατοίκων της περιοχής και για όλες τις ηλικίες. Αυτό σημαίνει καμία χρήση που να θίγει τον χαρακτήρα αμιγούς κατοικίας της περιοχής, το χαρακτήρα πρασίνου του περιβάλλοντα χώρου ή τον χαρακτήρα της γειτονιάς. Αντίθετα, σημαίνει τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού (παγκάκια, όργανα κλπ), κατασκευή εγκάρσιων διαδρομών και περιμετρική πεζοδρόμηση και διαγράμμιση, λαμβάνοντας υπόψη ΑΜΕΑ και παιδικά καρότσια.
Επίσης, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για το γεγονός ότι δεκάδες οικογένειες κάνουν βόλτα τα κατοικίδιά τους σ’ αυτό και το διπλανό πάρκο, συνεπώς, χρειάζεται τοποθέτηση υποδομής και γι’ αυτή την θετική και θεμιτή χρήση, όπως χάραξη διαδρομής, δέστρες, ποτίστρες (και για τα τυχόν αδέσποτα και για τα μη κατοικίδια άλλα ζωάκια), καλαθάκια για εναπόθεση απορριμμάτων και θέσεις όπου θα διατίθενται σακούλες.
γ. Η ανάπλαση των αθλητικών εγκαταστάσεων πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε κατάλληλα κατασκευασμένη απορροή ομβρίων υδάτων (σ.σ.: που να συνδέεται με τη δεξαμενή), ώστε να “στεγνώνουν” γρήγορα τα γήπεδα, να υπάρχει η δυνατότητα συρόμενης κάλυψης των ταπήτων για την προφύλαξη από φθορές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, και το πλέον σημαντικό: σε όσα γήπεδα τελικά υπάρξουν, να υπάρχει μέριμνα αντίστοιχων χώρων αποδυτηρίων που να συμπεριλαμβάνεται στην περίφραξη του κάθε μεμονωμένου αθλητικού χώρου ή της ενιαίας περίφραξης (αν προτιμηθεί αυτή τη φορά), τουαλετών και αποθήκης φύλαξης υλικού. Ας είναι μικρές χτιστές κατασκευές ή ακόμη και άρτιων προδιαγραφών λυόμενες. Ακόμη, χρειάζεται ένας χώρος για τον σύλλογο της περιοχής, τη γειτονιά κλπ.
δ. Είναι απαραίτητη η κατασκευή ενός φωτιζόμενου αμφιθεάτρου σε μία μη δασωμένη γωνιά του πάρκου, χωρητικότητας 100-150 ατόμων, ώστε να πραγματοποιούνται αποκεντρωμένες δημοτικές εκδηλώσεις, αλλά και για να συναντιέται η γειτονιά για την αλληλοενημέρωση και τις τοπικές ανάγκες επικοινωνίας (πρόκειται για πρόταση η οποία δείχνει να έγινε δεκτή).
Επιχείρηση αιφνιδιασμού ερήμην της γειτονιάς
Κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής της 17/9 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Ιωαννίδης, επιχείρησε να περάσει δια της πλειοψηφίας των μελών της διοίκησης την άφαντη μέχρι σήμερα μελέτη ανάπλασης της πλατείας “Αρίωνα” ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης.
Με άμεση αντίδραση των δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” αποδείξαμε ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο για τη δημοτική διοίκηση να περάσει το θέμα, για ακόμη μια φορά, ερήμην των κατοίκων της Νέας Λέσβου και επιμείναμε στο να τοποθετηθεί ο εκπρόσωπός τους. Τελικά, το θέμα αποσύρθηκε για επόμενη συνεδρίαση με την υποχρέωση της διοίκησης να ενημερωθούν, να καταθέσουν απόψεις και να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των κατοίκων της γειτονιάς.
“Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή”
Μαίρη Διακολιού (επικεφαλής)
Κώστας Δραγάτης (δημοτικός σύμβουλος)