Μαρία Φαραστέλη: Να σχεδιάσουμε βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις για τις γειτονιές μας

Άρθρο – παρέμβαση της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου με την “Δήμος Μπροστά+”  για τα κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζονται στις γειτονιές του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης

Εάν θα θέλαμε να περιγράψουμε την απαράδεκτη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο Δήμος μας με ένα απλό παράδειγμα, αυτό θα ήταν η οδός Βρυούλων στην Άνω Πεύκη. Πεζοδρόμια σε άθλια κατάσταση, κίνηση από αυτοκίνητα και φυσικά σκουπίδια. Όλα αυτά που παρατηρούμε σε διάφορες γειτονιές της πόλης μας, μπορούμε να τα δούμε στη Βρυούλων.

Αρχικά, θα ήθελα να επισημάνω πως θεωρώ ότι η προσβασιμότητα, η διευκόλυνση και η διασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης των πεζών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Ένας δρόμος γειτονιάς έχει μετατραπεί σε διαμπερή διαδρομή οχημάτων, ακόμα και βαρέων τύπου σε έναν δρόμο όπου υπάρχει σχολείο! Επίσης, είναι σημαντικό και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή έξοδο των οχημάτων στη Λ. Ειρήνης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι επικίνδυνο τόσο για τα οχήματα που από την Βρυούλων επιθυμούν να βγουν στην Λ. Ειρήνης, καθώς και για τους πεζούς.

Τα πεζοδρόμια είναι απροσπέλαστα από τους πεζούς, αφού θα πρέπει, εκτός από τις χαλασμένες πλάκες, να αποφύγουν και άλλα εμπόδια, όπως κλαδιά, χώματα και σκουπίδια. Κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα οι πεζοί να περπατούν στο δρόμο με κίνδυνο κάποιου ατυχήματος από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Εάν πάλι είσαι γονιός με καροτσάκι ή άτομο με κινητικές δυσκολίες, αποκλείεται να μπορέσεις να κινηθείς στο πεζοδρόμιο!

Τα απορρίμματα, παρότι υπάρχουν χτιστές ειδικές θέσεις κατά μήκος του δρόμου, ποτέ δε χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα, εκτός από καθημερινούς ρύπους λόγω κυκλοφοριακού χάους στην οδό, να αναπνέουμε και τη δυσωδία των επιπρόσθετων απορριμμάτων που αναλογούν σε κάθε σπίτι.

Θα πρέπει να σχεδιάσουμε άμεσα βιώσιμες και αποτελεσματικές λύσεις, ώστε οι γειτονιές μας να μας προσδίδουν μια απαιτούμενη ποιότητα ζωής και ένα αισθητικό περιβάλλον.

Η άθλια αυτή κατάσταση της γειτονιάς μου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση μου να συμμετέχω στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ώστε να συνδράμω όσο περισσότερο μπορώ από τη μεριά μου σε πολιτικές και δράσεις για μια καλύτερη γειτονιά, για ένα όμορφο και πράσινο δήμο.