Με χθεσινή του δήλωση, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα καταθέσει νόμο επίσημης αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης. Η δήλωση επίσημης αναγνώρισης θα γίνει από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή, η οποία έρχεται μετά από δυο αναβολές αναγνώρισης στο παρελθόν, ξεσήκωσε – όπως ήταν φυσικό – θύελλα οργής σε Ισραήλ και ΗΠΑ που κατηγορούν τον Μακρόν για “αντισημιτισμό, σύμπλευση με τη Χαμάς και εξυπηρέτηση των σχεδίων της”.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας οργής για τους ανθρώπους που λιμοκτονούν στη Γάζα.
Ο Μακρόν δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι θα επισημοποιήσει την απόφασή του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Το επείγον σήμερα είναι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να σωθεί ο άμαχος πληθυσμός».
Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσφερε υποστήριξη στο Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χάμας στις 7 Οκτωβρίου 2023 και συχνά εκφράζεται κατά του αντισημιτισμού, ωστόσο φαίνεται να δυσφορεί πλέον με όσα συμβαίνουν στον παλαιστινιακό θύλακα, ειδικά τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, πρέπει να υπενθυμιστεί, ότι ο πρόεδρος Μακρόν είχε προαναγγείλει πως θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, τουλάχιστον άλλες δύο φορές. Η πρώτη ήρθε τον περασμένο Απρίλιο με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο, ωστόσο η παρέμβαση Νετανιάχου ανέβαλε τις κινήσεις του Ελιζέ. Η δεύτερη προαναγγελία ήρθε μέσα στον Ιούνιο, από κοινού με τη Βρετανία, ωστόσο οι εκ νέου πιέσεις του Τελ Αβίβ, ανάγκασαν Παρίσι και Λονδίνο να περιοριστούν σε μια γενικόλογη περιγραφή ενός πλαισίου αναγνώρισης της Παλαιστίνης.
Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη. Περισσότερες από 140 χώρες αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από δώδεκα στην Ευρώπη.
Η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο εβραϊκό πληθυσμό στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δυτική Ευρώπη, και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συχνά μεταφέρονται σε διαμαρτυρίες ή άλλες εντάσεις στη Γαλλία.