Μαίρη Διακολιού: Επιτέλους να ξαναπερπατήσουμε σε ασφαλή πεζοδρόμια!

Η υπόθεση της οδού Χωματιανού (και όλης της γειτονιάς) στον Άγιο Θωμά, όπου οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται καθημερινά από την έλλειψη πεζοδρομίων – Ανακοίνωση του γραφείου τύπου της παράταξης “Μαρούσι – Αδέσμευτη Φωνή”

Από το γραφείο τύπου της παράταξης “Μαρούσι – Αδέσμευτη Φωνή” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Η παρούσα δημοτική αρχή που συμπληρώνει δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια στην διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων στην πόλη μας, δεν επιτρέπεται να πανηγυρίζει επειδή τώρα, δεκαεπτά χρόνια μετά, κατόρθωσε να παραλάβει από τις αρμόδιες αρχές του Κράτους μία μελέτη για την ενδοδημοτική κυκλοφορία πεζών και οχημάτων (ΣΒΑΚ). Επί δεκαεπτά χρόνια, δεν εφάρμοζε, δεν δημιουργούσε έργα, δεν έλυνε προβλήματα, αφήνοντας πολύ πίσω την πόλη μας στον τομέα της κινητικότητας εντός πόλης, σε σχέση με όμορα προάστια της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Αττικής.

Με ένα μόνο παράδειγμα από τα εκατοντάδες που υπάρχουν σε όλη την έκταση της πόλης, η μη κομματική, ανεξάρτητη παράταξή μας “Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή” καταδεικνύει την πραγματικότητα που ισχύει στο Μαρούσι. Οι κάτοικοι της οδού Χωματιανού, στην περιοχή Αγίου Θωμά Αμαρουσίου ταλαιπωρούνται καθημερινά για χρόνια, εξαιτίας της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής να κάνει τα απλά και αυτονόητα για την προστασία της κινητικότητας και της ευζωίας των συμπολιτών μας που ζουν σ’ αυτήν την περιοχή. Πεζοδρόμια, διαγραμμίσεις πεζών, απαγορευτική σήμανση, κανόνες στάθμευσης επισκεπτών και πολλά άλλα, είναι όσα λείπουν και από αυτήν την γειτονιά.

Η παράταξή μας και η επικεφαλής της δημοτική σύμβουλος, Μαίρη Διακολιού, ερεύνησε, επισκέφθηκε την περιοχή και μελέτησε το θέμα από κοντά. Όπως σε κάθε μας παρέμβαση προτείνουμε. Όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν χρειάστηκε να κάνουμε δική μας επεξεργασία. Οι προτάσεις μας, είναι εκείνα που αποτελούν τα αιτήματα των κατοίκων που ζουν στην γειτονιά, γιατί σε αυτά δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής.

Παραθέτουμε αναλυτικά το ζήτημα, φωτογραφίες και και τα σχετικά αιτήματα:


Καταρχάς, να πούμε ότι δεν είναι αλήθεια ότι η δημοτική αρχή Αμπατζόγλου (όπως και ο προκάτοχος του στην ίδια δημοτική αρχή κ. Πατούλης) δεν έκανε έργα διαμόρφωσης πεζοδρομίων και δρόμων για την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Εκεί που είχαν να εξυπηρετήσουν μεγάλα συμφέροντα, δηλαδή γύρω από κτίρια γραφείων μεγάλων εταιρειών και σε σημεία που ήθελαν να εξυπηρετήσουν μεγαλοκατασκευαστές και αντίστοιχους οικοπεδούχους, κατασκεύαζαν σε χρόνο ρεκόρ πεζοδρόμια και εγκαθιστούσαν δημοτικό φωτισμό, ενώ άνοιγαν μέσα σε χωράφια μέχρι και λεωφόρους.

Παραθέτουμε μόνο δύο παραδείγματα:α) Σε χρόνο ρεκόρ έφτιαξαν δρόμο, πεζοδρόμια και φωτισμό για τα γραφεία της Dimand εταιρείας που πήρε το πρώην δημόσιο ακίνητο ΧΕΥ (σ.σ.: απέναντι από το The Mall) στερώντας το από τις ανάγκες για στάθμευση του Αμαρουσίου, με την ντροπιαστική υπογραφή του αρμόδιου υπουργού, κ. Ταγαρά, τον οποίο στήριξαν και στηρίζουν Πατούλης και Αμπατζόγλου.

β) Άνοιξαν παράνομα σε διαστάσεις λεωφόρου και όχι εξυπηρέτησης των επισκεπτών, συντήρησαν και έβαλαν χωρίς μελέτη και αδειοδότηση δίκτυο φωτισμού στον δρόμο παραπλεύρως της ανατολικής μάνδρας του Δάσους Συγγρού, μεταξύ αυτού και του δημοτικού κτήματος Καρέλα. Χωρίς να σκεφτούν ότι δημιουργώντας επέκταση τέτοιου είδους στην οδό Ευκαλύπτων, θα κατέστρεφαν κυκλοφοριακά την γειτονιά των Αναβρύτων.

Οι εγκαταλειμμένες γειτονιές της οδού ΧωματιανούΌμως η επιλεκτική πολιτική της παρούσας δημοτικής διοίκησης Αμπατζόγλου έχει ακραία παραδείγματα και σε άλλες περιοχές της πόλης. Ένα τρανταχτό τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Οδού Χωματιανού, στην περιοχή του Αγίου Θωμά. Οι κάτοικοι της περιοχής κυριολεκτικά δεινοπαθούν καθημερινά, αφού καλούνται: είτε να ζήσουν επικινδύνως, είτε να παρατήσουν τα σπίτια που απέκτησαν με πολύ κόπο, για να τα ενοικιάσουν σε εταιρείες ή σε Airbnb για εμπορική εκμετάλλευση. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι δρόμοι γειτονιάς που θα έπρεπε να παίζουν παιδιά και να κάνουν τις βόλτες τους ηλικιωμένοι, έχουν αφεθεί στην τύχη τους…

Για την ακρίβεια, όχι στην τύχη τους. Αφήνονται από την δημοτική αρχή χωρίς προστασία, ώστε να χρησιμεύουν για άναρχη στάθμευση ή για την ταχεία, παρακαμπτήρια, κυκλοφοριακή εξυπηρέτηση των παρακείμενων μεγάλων εμπορικών ακινήτων.
Στην συγκεκριμένη γειτονιά, καίτοι κατοικείται μόνιμα από οικογένειες, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια! Επιπλέον, δεν υπάρχει επαρκής και ολιστικά μελετημένη σήμανση, ώστε να περιορίζεται η κυκλοφορία σε επιβατικά οχήματα και έτσι, να μην χρησιμοποιείται από φορτηγά και πούλμαν ως παρακαμπτήριος δρόμος, για να βγει κανείς στην Κηφισίας.
Επίσης, δεν υπάρχει ούτε επαρκής φωτισμός, ούτε επαρκής αστικός εξοπλισμός, ώστε να εξυπηρετείται κανονικά ο δρόμος.

Τρεις – τέσσερις παρακείμενες μεγάλες εταιρείες εξυπηρετούνται από τον χρόνιο βασανισμό των κατοίκων της οδού Χωματιανού. Πρόκειται για το Media Markt στο κτήριο του οποίου στεγάζονται και τα γραφεία της HUAWEI, που ο δήμαρχος Αμπατζόγλου έχει διαφημίσει για τις χορηγίες της προς την δημοτική αρχή για να στήνει αυτοδιαφημιστικές εκδηλώσεις. Ακόμη η γειτονιά επιβαρύνεται και από την εταιρεία αυτοκινήτων “Σφακιανάκης”, καθώς και το κατάστημα της πολυεθνικής McDonald’s.

Συγκεκριμένα, στην βόρεια πλευρά του κτιρίου της Media Markt και της HUAWEI υπάρχει ολόκληρος δρόμος που κρατείται κλειστός, αδιάνοικτος. Στην κατάσταση που βρίσκεται χρησιμοποιείται ως επέκταση του κτιρίου του πολυκαταστήματος, ως αυλή του και χώρος εξυπηρέτησής του εξοπλισμού του (φρεάτια, αεραγωγοί κλπ). Οι γείτονες αναφέρουν ότι εκεί πολλές φορές συγκεντρώνονται παρέες και πραγματοποιούν μικρά πάρτυ, ό,τι ώρα να ΄ναι, είτε αποθηκεύονται διάφορα απορρίμματα.
Στην δυτική πλευρά του ακινήτου υπάρχει χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος ο οποίος φθίνει εγκαταλελειμμένος και αόρατος. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα κάποιοι επεκτείνουν στο σημείο του αρχαιολογικού χώρου την εκχέρσωση του περιβάλλοντος τοπίου, με σκοπό την διαμόρφωση πάρκινγκ.

Η οδός Χωματιανού και οι γύρω δρόμοι, εκτός από την κυκλοφοριακή επιβάρυνση, υπάρχει η επιπλέον επιβάρυνση δεκάδων σταθμευμένων μόνιμα αυτοκινήτων. Προέρχονται από την εταιρεία “Σφακιανάκης” που τα έχει εκεί για τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησης. Στην ουσία πρόκειται για χρήση πάρκινγκ σε δημόσιους χώρους. Αυτή η δραστηριότητα στερεί θέσεις στάθμευσης για ανθρώπους που επισκέπτονται τους δρόμους για λίγο χρόνο, αλλά και για την αραιή στάθμευση που θα ήταν εφικτή, αν δεν υπήρχε η πληθώρα ακινητοποιημένων μόνιμα αυτοκινήτων. Υπενθυμίζουμε ότι οι δρόμοι στην περιοχή δεν έχουν πεζοδρόμια. Με τα συσσωρευμένα αυτοκίνητα στα πλαϊνά των δρόμων, η κίνηση των πεζών είναι σχεδόν αδύνατη, πόσο μάλλον, αν πρόκειται για ηλικιωμένους, γονείς με καρότσια και παιδιά.

Άλλο ένα πρόβλημα είναι η εικοσιτετράωρη λειτουργία του καταστήματος της McDonalds, χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα για τις επιπτώσεις στην γειτονιά. Υπάρχει συσσωρευμένη κίνηση ατόμων και αυτοκινήτων στην πίσω πλευρά του κτιρίου, όπου βρίσκεται η γειτονιά. Ο θόρυβος, οι φωνές, τα σπασίματα, αλλά και η κυκλοφορία οχημάτων στους στενούς δρόμους έχουν γίνει κανονικότητα. Το κατάστημα έχει “πρόσωπο” στην Κηφισίας και σ’ αυτό λειτουργεί η υπηρεσία του συστήματος drive through. Δηλαδή, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν τις αγορές τους σε τρόφιμα κυκλοφορώντας μόνο με το αυτοκίνητό τους στους χώρους της επιχείρησης, παρά του ότι έχει και τραπεζοκαθίσματα. Λόγω της λειτουργίας αυτής προσεγγίζει πελάτες από όλα τα βόρεια προάστια. Το πάρκινγκ του κτιρίου βρίσκεται στην δυτική πλευρά του ακινήτου, πίσω από την λεωφόρο Κηφισίας. Εκεί έχει επιτραπεί η ύπαρξη πίσω εξόδου που διοχετεύει μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων στην γειτονιά της οδού Χωματιανού 24 ώρες το 24ωρο. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα εκτόνωσης της κίνησης, χωρίς να περνά από την γειτονιά, λόγω της αδιάνοικτης οδού του Media Markt. Έτσι, επιβαρύνονται οι στενοί και υπερφορτωμένοι με σταθμευμένα αυτοκίνητα δρόμοι με κατοικίες.Τι ζητά η γειτονιά;1. Χρειάζονται άμεσα σηματοδοτήσεις και να αποκατασταθούν οι αντιφατικές σημάνσεις: για να ανακόπτεται η ταχύτητα των αυτοκινήτων, να εμποδίζεται η διέλευση βαρέων οχημάτων, αλλά και η παράνομη στάθμευση, καθώς να προωθείται η προτεραιότητα για την απρόσκοπτη διέλευση πεζών. Τέτοια περίπτωση είναι η ανάγκη για κατασκευή διάβασης πεζών στην συμβολή της περιοχής της οδού Χωματιανού με την οδό Δημοκρίτου.

2. Ζητούν να ανοίξει ο δρόμος μεταξύ της Media Markt και της γειτονιάς, ώστε να εκτονωθούν τα φορτία της κίνησης αναλογικά.


3. Να κατασκευαστούν άμεσα τα πεζοδρόμια και να τοποθετηθεί ο κατάλληλος εξοπλισμός, ώστε να προστατευτεί η έννοια της γειτονιάς και της κατοικίας και ασφαλώς, να μπορούν να κυκλοφορούν οι άνθρωποι όλων των ηλικιών άνετα και με ασφάλεια.

4. Ζητούν την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Θωμά, όπως την δημιουργία σχολικής μονάδας, αλλά και την διατήρηση του δημοτικού ακινήτου που πρόκειται να γίνει σχολείο σε κατάσταση καθαριότητας, μέχρι να γίνει.