Μ. Διακολιού: Δικαίωση μας για το 18ο νηπιαγωγείο

Την απόφαση για τη μίσθωση από τον Δήμο Αμαρουσίου ακινήτου για τη στέγαση του 18ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Αμαρουσίου χαιρετίζει η παράταξη «Μαρούσι Αδέσμευτη Φωνή». Τονίζει πως η κίνηση αυτή δικαιώνει τις αντιδράσεις στην προσωρινή στέγαση σε αίθουσες προκάτ.

ΣΤΕΓΑΣΗ 18ου ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15/4/2024, συζητήθηκε, παρουσία εκπροσώπων του 18ου Δημοτικού Σχολείου και του 18ου Νηπιαγωγείου, το ζήτημα της στέγασης του τελευταίου. Η πρόταση της Διοίκησης και του Δημάρχου προσωπικά, παρά τις τεκμηριωμένες αντιδράσεις για το αντίθετο, ήταν να καθαιρεθούν οι χτιστές κερκίδες του προαυλίου του 18ου Δημοτικού και στον χώρο που θα δημιουργηθεί να τοποθετηθούν προκάτ αίθουσες που θα στέγαζαν «προσωρινά» το 18ο Νηπιαγωγείο.

Η παράταξή μας, αντέδρασε στην πρόταση αυτή, αρνήθηκε τη λογική «ΤΙΝΑ» που προβλήθηκε, ότι δηλαδή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση και ότι αυτή η πρόταση πρέπει να γίνει αποδεκτή.

Η θέση μας:

1) Η Διοίκηση του Δήμου έχει σαφείς ευθύνες για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε σχετικά με τη στέγαση του 18ου Νηπιαγωγείου γιατί α) ούτε εξασφάλισε χώρο για το 18ο Νηπιαγωγείο με μακροχρόνια μίσθωση, ούτε β) φρόντισε στο μεσοδιάστημα να προετοιμαστεί για την πραγματική λύση του προβλήματος ώστε να είναι σε ετοιμότητα με τη λήξη της μίσθωσης. Αντίθετα, έβγαζε φωτογραφίες και επέχαιρε που «έλυσε» το πρόβλημα για δύο χρόνια (μη λέγοντας σε κανένα ότι είναι μόνο για δύο χρόνια).

2) Η Διοίκηση όφειλε να έχει εξετάσει κάθε διαθέσιμο ακίνητο στην περιοχή δομημένο (πχ μονοκατοικίες με αυλή) ή αδόμητο, και επίσης, πριν καταλήξει στη λύση της μεταστέγασης του νηπιαγωγείου στο δημοτικό, να έχει τεκμηριωμένα και εγγράφως απορρίψει το σύνολο των ακινήτων λαμβάνοντας υπόψη και το άρθρο 220 παρ. 6 ν. 4610/2019 σε συνδυασμό με την παρ. 1 του ίδιου άρθρου που δίνει τη δυνατότητα στις εγκαταστάσεις της δίχρονης προσχολικής αγωγής να τοποθετούνται και σε εκτός σχεδίου ακίνητα.

3) Τα δημοτικά προβλήματα δεν λύνονται στη βάση του κοινωνικού αυτοματισμού, στρέφοντας δηλαδή μία κοινωνική ομάδα εναντίον μιας άλλης.

Οι ενέργειές μας: 1) Η από 9.4.2024 ανακοίνωσή μας με την οποία πρώτοι απ’ όλες τις παρατάξεις αναδείξαμε το θέμα, προβάλλοντας τις ευθύνες της Διοίκησης.

2) Η τοποθέτησή μας στην Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

3) Η τοποθέτησή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

4) Η τοποθέτησή μας στη συνεδρίαση του Σχολικού Συμβουλίου του 18ου Νηπιαγωγείου.

5) Η υποβολή της με αρ. πρωτ. 35401/22-04-2024 αιτήσεως στην ΥΔΟΜ Αμαρουσίου, με την οποία ζητήσαμε την έγγραφη απόρριψη των προταθέντων ακινήτων για στέγαση του 18ου Νηπιαγωγείου και την αιτιολόγηση στο γιατί οι προκάτ αίθουσες του 18ου νηπιαγωγείου δεν μπορούν να εγκατασταθούν στο 4 στρ. ακίνητο με πρόσοψη σε δρόμο, το οποίο ούτως ή άλλως είναι χαρακτηρισμένο για να το στεγάσει μελλοντικά, στην οποία λάβαμε απάντηση στις

27.5.2024, στην οποία ομολογείται ότι μόνο προφορικά ζητήθηκε η γνώμη της υπηρεσίας και δεν προσδιορίζονται καν τα ακίνητα που φέρεται ότι εξετάστηκαν.

Η θέση της Συμμαχίας για την Ανατροπή στο Μαρούσι:

Το γεγονός ότι η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο προήλθε από ερώτηση του συνδικαλιστή δάσκαλου Δημήτρη Πολυχρονιάδη, μας έδωσε την ελπίδα ότι θα είχαμε σύμμαχους στο αυτονόητο, ότι δηλαδή τα προβλήματα στη στέγαση των σχολείων δεν λύνονται μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού, ούτε μπορεί να αποτελεί λύση στο στεγαστικό πρόβλημα ενός σχολείου η υποβάθμιση ενός άλλου.

Προς μεγάλη μας απογοήτευση, η θέση που υποστηρίχθηκε από την επικεφαλής Κατερίνα Ψάλτη και τον σύμβουλο Δημήτρη Πολυχρονιάδη, ήταν ότι το 18ο Νηπιαγωγείο πρέπει να στεγαστεί στο προαύλιο του 18ου Δημοτικού στο όνομα του να τροφοδοτείται το δημοτικό με παιδιά και στο όνομα του να μη χαθούν οι οργανικές θέσεις των διδασκόντων, λες και η πολιτική αυτόνομης στέγασης απαγόρευε τους δύο αυτούς σκοπούς. Στην πραγματικότητα, η στάση αυτή «έβαλε νερό στο μύλο» της δημοτικής αρχής και στις επιδιώξεις της.

Η δικαίωση της παράταξής μας:

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής της 23/5/2024, η Διοίκηση, έφερε εκτός ημερησίας διάταξης, θέμα σχετικά με την κατάρτιση όρων μειοδοτικής δημοπρασίας για τη μίσθωση από τον Δήμο Αμαρουσίου ακινήτου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση του 18ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Αμαρουσίου.

Η κίνηση αυτή της Δημοτικής Αρχής, δικαιώνει την παράταξή μας ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ στα εξής: α) ότι η παράταξή μας είχε δίκιο όταν επέμενε πως δεν είχαν εξεταστεί όλα τα πιθανά ακίνητα πριν προταθεί η εγκατάσταση του 18ου νηπιαγωγείου μέσα στο 18ο Δημοτικό.

β) ότι η παράταξή μας είχε δίκιο κάνοντας κριτική στη Διοίκηση του Δήμου πως έχει σαν σύστημα να δημιουργεί με την αδράνειά της αδιέξοδα τα οποία μετά επικαλείται για να προκρίνει μία λύση, παρουσιάζοντάς την σαν δήθεν «μοναδική» και «επείγουσα», που είναι όμως απλά εκείνη που την εξυπηρετεί.

γ) Ότι ποτέ ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα.

δ) ότι η αντίσταση από τους πολίτες/ πολίτιδες μπορεί να κάμψει τη διοίκηση και να ανατρέψει τις αποφάσεις της, όπως απέδειξαν οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού και του 18ου Νηπιαγωγείου.

ε) Ότι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι/ κάποιες που θα προσπαθούν πολιτικά να «πατάνε σε δύο βάρκες» προσπαθώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις υπέρ τους.

Η παράταξή μας, ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ, παραμένει πάντα συνεπής στις θέσεις της, ασκεί τεκμηριωμένη κριτική προς πάσα κατεύθυνση, καταθέτει ολοκληρωμένες προτάσεις και δικαιώνεται στην πράξη.