Λατινική Αμερική και αυτοδιαχείριση: Σήμερα η εκδήλωση της Εναλλακτικής Δράσης

Σήμερα, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 και ώρα 8.00′ μ.μ. πραγματοποιείται η εκδήλωση της Εναλλακτικής Δράσης: “Λατινική Αμερική και αυτοδιαχείριση – Ανοίγοντας δρόμους για το μέλλον”. Η εκδήλωση θα γίνει στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα «Λαμπηδόνα», στο Πάρκο Αγ. Τριάδας στο  Βύρωνα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της “Εναλλακτικής Δράσης για Ποιότητα Ζωής” είναι η παρακάτω:

Όπως είναι γνωστό η Εναλλακτική Δράση προκειμένου να στηρίξει με πλούσια εμπειρία την φιλοσοφία της Αυτοδιαχείρισης, που από την ίδρυσή της υπηρετεί, εκτός των άλλων έχει πολύ στενή συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα, συλλογικότητες και κοινωνικά κινήματα στη Λατινική Αμερική που από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, με σκληρούς αγώνες έχουν πετύχει να διαμορφώσουν μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, την πραγματικότητα της αυτοδιαχείρισης και της αυτονομίας που κατά δική μας άποψη ανοίγει ένα νέο ελπιδοφόρο δρόμο για τους λαούς όλου του κόσμου.

Γι αυτό το λόγο επί μια και πλέον δεκαετία συμμετέχουμε σε διεθνείς συναντήσεις, όπως και σε δραστηριότητες επιστημονικών φορέων, συλλογικοτήτων  και κοινωνικών κινημάτων σε πολλές χώρες (Μεξικό, Κολομβία, Αργεντινή, Χιλή, Κούβα, Ουρουγουάη, Χιλή, Βολιβία, Εκουαδόρ, Βραζιλία,  Περού, Παραγουάη, Βενεζουέλα) Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει μια έρευνα με τους ιθαγενικούς λαούς των χωρών αυτών (Αϋμάρα, Κέτσουα, Μαπούτσε, Μάγιας, Τολτέκους, Αζτέκους, Μουίσκας, Γκουαρανί κ.ά γιατί πιστεύουμε ότι η φιλοσοφία του Buen Vivir, αποτελεί τη βάση του σύγχρονου κοινοτισμού και επηρεάζει καθοριστικά όλα τα κινήματα, στις προαναφερόμενες χώρες. 

Κινήματα όπως αυτό των ζαπατίστας στο Μεξικό, το κίνημα των ανακτημένων  επιχειρήσεων που ξεκίνησε από την Αργεντινή και έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής,  το κίνημα που έχουν δημιουργήσει οι κομμούνες στη Βενεζουέλα και το κίνημα MST (Κίνημα των Χωρίς Γη) στη Βραζιλία, που εκτός των χιλιάδων παραγωγικών καταλήψεων έχει δημιουργήσει   την Εθνική Σχολή Αυτοδιαχείρισης και καταλήψεων Florestan Fernades στο Σάο Πάολο κ.ά

Τις εμπειρίες που έχουμε από τις σχέσεις μας με τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής, θα έχουμε την ευκαιρία να τις παρουσιάσουμε με βίντεο και φωτογραφίες  σε ειδική εκδήλωση, με θέμα Λατινική Αμερική και  αυτοδιαχείριση -Ανοίγοντας δρόμους για το μέλλον .

Μετά  από την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση

Η εκδήλωση θα γίνει την  Πέμπτη  21 Μαρτίου, 8.00′ μ.μ., στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα «Λαμπηδόνα», στο Πάρκο Αγ. Τριάδας στο  Βύρωνα.

 

Η εκδήλωση γίνεται με την ευκαιρία της 5ης Πανευρωπαϊκής Συνάντησης για την Αυτοδιαχείριση, που θα γίνει στη Βαρκελώνη από 10 έως 12 Μαΐου και στην οποία θα συμμετέχει  η Εναλλακτική Δράση.