Λαϊκή Ενότητα: Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ

|||

|||

         Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 .Προσυγκέντρωση στις 5.30′ μ.μ. στην πλατεία συντριβανίου – Ανακοίνωση του γραφγείου τύπου

 

         Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

         Σε λίγες μέρες ο πρωθυπουργός θα πάει στη Θεσσαλονίκη και θα επιχειρήσει άλλη μια φορά να παραχαράξει την πραγματικότητα, να μας πει για την «αποτελεσματικότητα» με την οποία η κυβέρνηση απάντησε στα προβλήματα της εποχής (οικονομικά, υγειονομικά, κοινωνικά, ενεργειακά) και να παρουσιάσει τις κυβερνητικές «παροχές» ως το φάρμακο για την αντιμετώπιση της οικονομικής, κοινωνικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης. Επίσης, θα επιχειρήσει να υπερασπιστεί την επικίνδυνη για τη χώρα συμμετοχή της Ελλάδας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

 

        Η πραγματικότητα, όμως που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία είναι εντελώς διαφορετική.

 

        Ο λαός και η νεολαία αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες για την επιβίωσή τους λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, με κυριότερη από αυτές την ανεξέλεγκτη αύξηση της ακρίβειας, που εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία διαπλέκονται και με την όξυνση της γεωπολιτικής, ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης και τον κίνδυνο ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού.

 

       Οι δυσμενείς αυτές επιπτώσεις πολλαπλασιάζονται λόγω της ακραία αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ.

 

      Ψήφισε νέους αντεργατικούς νόμους για τη συρρίκνωση του συνδικαλιστικού και απεργιακού δικαιώματος, την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους. Παράλληλα, χορήγησε στις δυνάμεις του κεφαλαίου νέες φορολογικές απαλλαγές, νέα δημόσια φιλέτα προς ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του περιβάλλοντος και νέες δωρεάν χρηματοδοτήσεις από το «ταμείο ανάκαμψης» για «επενδύσεις».

 

       Απέτυχε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση λόγω της ιδεολογικής εμμονής της να μην ενισχύει το δημόσιο τομέα της υγείας, ενώ στήριξε υπέρμετρα τον ιδιωτικό τομέα. Δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια, επειδή εφαρμόζει μία επιδοματική πολιτική, που καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος των απωλειών των λαϊκών εισοδημάτων, αντί να αυξήσει τους μισθούς – συντάξεις, να βάλει ανώτατο πλαφόν στις τιμές και να μειώσει την έμμεση φορολογία στα καύσιμα και σε προϊόντα που καλύπτουν βασικές λαϊκές ανάγκες. Δεν προστάτευσε την υγεία, την περιουσία και τη ζωή του λαού από ακραία φυσικά φαινόμενα, επειδή, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διέλυσε ή ξεπούλησε βασικές δημόσιες υποδομές και, ιδιαίτερα, αυτές της πολιτικής προστασίας.

             

        Με την εντεινόμενη με διάφορους τρόπους – και με την αποστολή στρατιωτικού υλικού – εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προωθεί, βάζει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους το λαό και τη χώρα.

 

        Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να περάσει αυτές τις πολιτικές με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος του λαού, ιδιαίτερα της σπουδάζουσας νεολαίας (νόμος Κεραμέως, πανεπιστημιακή αστυνομία, ποινικές διώξεις φοιτητών με πρωτοβουλία της Υπουργού Παιδείας κλπ). Οι διαρκείς επιθέσεις με χημικά, συλλήψεις και ξυλοδαρμούς, οι σοβαροί τραυματισμοί φοιτητών, η συνεχής παρουσία της αστυνομίας στο ΑΠΘ, αλλά και η στρατοπέδευση των ΜΑΤ γύρω από τις πανεπιστημιουπόλεις της Αθήνας και η προσπάθεια εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αποτελούν πρόκληση για το κίνημα της νεολαίας, αλλά και όλη την κοινωνία. Αντίστοιχα, είναι πρόκληση το χτύπημα των απεργών της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ που αποφασιστικά συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους. Αποκορύφωμα της στρατηγικής της έντασης και της καταστολής είναι η προσπάθεια να επιβληθεί η απαγόρευση των διαδηλώσεων- που πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων με τους αγώνες λαού και νεολαίας – από τον Υπουργό ΠΡΟΠΟ, Θεοδωρικάκο.

            

       Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία με κάθε είδους θεσμικά πραξικοπήματα και εκτροπές, παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας. Η συζήτηση για δεύτερη αλλαγή του εκλογικού νόμου, σε ιδιαίτερα αντιδραστική κατεύθυνση, στην ίδια κυβερνητική θητεία, είναι ενδεικτική. Το αποκορύφωμα της κυβερνητικής αντιδημοκρατικής εκτροπής είναι οι αποκαλυφθείσες τηλεφωνικές υποκλοπές πολιτικών και δημοσιογράφων. Πρόκειται για μια τομή και άμεση προσπάθεια να επηρεαστεί η πολιτική σκηνή με τη χρήση των υπηρεσιών της ΕΥΠ, αλλά και άλλων, ακόμα πιο σκοτεινών μηχανισμών και την αγαστή συνεργασία τμημάτων του δικαστικού μηχανισμού. Η δυσώδης υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει αφαιρέσει από την κυβέρνηση της παρακρατικής, αντιδημοκρατικής εκτροπής κάθε νομιμοποίηση, κάνει επιτακτικό το αίτημα να φύγει η κυβέρνηση των κοριών, αλλά και να ανατραπούν οι πολιτικές που συντηρούν αυτούς τους διαβρωμένους, αντιδραστικούς μηχανισμούς.

            

       Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να ασκήσουν πραγματική αντιπολίτευση σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές γιατί κατά βάση οι θέσεις τους κινούνται στα ίδια πλαίσια.Δεδομένων αυτών των συνθηκών και των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών  πολιτικών, ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τα λαϊκά στρώματα, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος για νέα μνημόνια λιτότητας λόγω των πολιτικών της ΕΕ και της υπερχρέωσης της χώρας.

 

       Καλούμε τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να συμβάλλουν στην αναζωογόνηση μαζικών, ενωτικών και μαχητικών εργατικών και κοινωνικών αγώνων και να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της απόκρουσης των ακραία αντικοινωνικών και αντιδημοκρατικών πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θέτοντας στο επίκεντρο τα άμεσα προβλήματα επιβίωσής τους.

 

       Καλούμε πρώτα από όλα τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, να συμπαραταχτούν, να συνεργαστούν και να πρωτοστατήσουν στην στήριξη και ανάπτυξη των αγώνων για την επιβίωση του λαού, αναδεικνύοντας και ένα εναλλακτικό φιλολαϊκό σχέδιο ανατροπής και ελπίδας.

 

       Τα μέλη και οι φίλοι της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, σε κάθε περίπτωση θα συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες του λαού και της νεολαίας  ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου και η χώρα από το ΝΑΤΟ, ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις και ανώτατα πλαφόν στις τιμές, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κυρίως για να σπάσουν όλοι οι παρακρατικοί μηχανισμοί των τηλεφωνικών υποκλοπών, για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, ενάντια στην εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και του αντιεκπαιδευτικού νόμου Κεραμέως, για να μην μπει η αστυνομία στα πανεπιστήμια, για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, ενάντια στην Πανεπιστημιακή αστυνομία, την έμφυλη βία και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, για τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων.

 

        Ραντεβού στην προσυγκέντρωση στο σιντριβάνι στη Θεσσαλονίκη την 10/9 στις 17:30 μ.μ.