Λαϊκή Ενότητα: Δεν θα παγώσουμε για τα κέρδη τους

|||

|||

       Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο της πλατείας Κλαυθμώνος και στην πορεία στα γραφεία της Ε.Ε. – Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 στις 7.00′ μ.μ. Ανακοίνωση του γραφείου τύπου

 

       Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

      Όλος ο τελευταίος χρόνος έχει βρει τον κόσμο της δουλειάς να αναμένει το λογαριασμό του ρεύματος με τρόμο. Το ράλι τιμών που ξεκίνησε στα μέσα του 2021 και ξέφυγε το 2022 δεν έχει τέλος.

 

      Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι απλά παρακολουθεί άπραγη, αλλά κάνει και ότι μπορεί για να μην απειληθεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων της ενέργειας, των ολιγαρχών Μυτηλιναίου, Βαρδινογιάννη, Περιστέρη και Λάτση. Κοροϊδεύει κατάμουτρα των λαών με την περιβόητη επιδότηση των λογαριασμών, καθώς στην πραγματικότητα μετατρέπεται το κάθε νοικοκυριό στον ενδιάμεσο σταθμό της επιδότησης των ασύλληπτων κερδών της ολιγαρχίας.

 

      Ακόμα και ο «μηχανισμός ανάκτησης υπερκερδών», όχι μόνο δεν είναι πραγματική ανάκτηση (αφού τα επιστρέφει η κυβέρνηση στους ολιγάρχες μέσα από τους λογαριασμούς των νοικοκυριών), αλλά δεν αρκεί καν για να καλύψει τις μηνιαίες ανάγκες της φάμπρικας «επιδότηση νοικοκυριών για να τα δώσουν στις εταιρείες ρεύματος»: κάθε μήνα τουλάχιστον 200 με 300 εκατομμύρια ευρώ εκταμιεύονται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για να συνεχίσει η ασυδοσία της αγοράς.

 

      Εξάλλου, αυτός ήταν και ο στόχος των πολιτικών της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και του περιβόητου Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Να μετατραπεί το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα κάθε πολίτη, σε εμπόρευμα που θα κερδοσκοπούν με αυτό οι τόσο οι προμηθευτές του φυσικού αερίου , όσο και οι ιδιώτες παραγωγοί και λιανοπωλητές. Διέλυσαν το κρατικό μονοπώλιο της ενιαίας δημοσίας ΔΕΗ στο όνομα της πράσινης μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης, μόνο και μόνο για να μπορέσουν οι αεριτζήδες της ολιγαρχίας να μπουν στην αγορά. Εξάλλου, κανείς από όλους αυτούς τους «εθνικούς εργολάβους» δεν θα έκανε επενδύσεις σε εργοστάσια παραγωγής εάν δεν είχε εγγυημένο κέρδος και αν δεν ξεχαρβάλωναν την ΔΕΗ για να μην είναι ανταγωνιστική.

 

     Σήμερα, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών ακολουθούν σαν πειθήνιοι υποτακτικοί τις ΗΠΑ, και σέρνουν τους λαούς της Ευρώπης, στο κρύο, την φτώχεια και την πολεμική απειλή, για να υλοποιηθεί το σχέδιο της ΝΑΤΟϊκής περικύκλωσης της Ρωσίας και της εξάλειψης ενός δυνητικού ανταγωνιστή (μαζί με την Κίνα) της Αμερικάνικης Αυτοκρατορίας. Η συμπληρωματική συμμαχική σχέση της Ε.Ε. έναντι των ΗΠΑ, από την οποία αποκομίζουν τεράστια οφέλη οι ισχυρότερες ευρωπαϊκές αστικές τάξεις (χρηματοπιστωτικό σύστημα, εκμετάλλευση του Παγκόσμιου Νότου κλπ), πάει χέρι- χέρι με τις σχέσεις υποταγής στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό: για να μπορέσει να αρπάζει τα κόκκαλα του ιμπεριαλισμού, πρέπει να είναι το πιο πιστό, το πιο αποτελεσματικό σκυλί. Ακόμα και αν αυτό είναι εις βάρος των λαών της Ευρώπης, ακόμα και αν αυτό απειλεί την κοινωνικοπολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών τους.

 

      Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρωτοστατεί στο παιχνίδι «ποιος είναι ο πιο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη»: στέλνει όπλα στην Ουκρανία, κυνηγάει το ιρανικό πετρέλαιο στην Μεσόγειο, πιέζει για περαιτέρω επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να γίνει η πύλη εισόδου του Αμερικανικού LNG στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, για να υλοποιηθεί το σχέδιο «απεξάρτησης από το Ρωσικό αέριο», μόνο και μόνο για να ενταθεί η εξάρτηση από το «συμμαχικό» Αμερικάνικο αέριο.

 

      Μέσα σε όλα αυτά, έχουν πάει περίπατο τα όποια περιβαλλοντικά προσχήματα, καθώς οι μέθοδοι εξόρυξης του αμερικάνικου LNG, είναι εξαιρετικά καταστροφικές για το περιβάλλον: το fracking- υδραυλική ρηγμάτωση, όχι απλά καταστρέφει τις περιοχές όπου διεξάγεται, προκαλώντας ερημοποίηση και καταστρέφοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά εκλύει και τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Το αμερικάνικο περιβαλλοντικό κίνημα και οι κοινότητες των Ιθαγενών, έχουν δώσει σκληρούς αγώνες για την κατάργηση του, ενώ στην Ευρώπη το περιβαλλοντικό κίνημα κατάφερε να απαγορευτεί ως μέθοδος εξόρυξής στις περισσότερες χώρες.

 

      Σε μια σειρά από χώρες οι λαοί ξεσηκώνονται ενάντια στα σχέδια των κυβερνήσεων τους που αφήνουν την τιμή ενέργειας να καλπάζει στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και του ΝΑΤΟ. Στην Τσεχία, στην Βρετανία, στην Ιταλία τα συνδικάτα, κόμματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών όχι μόνο έχουν προχωρήσει σε μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες, αλλά επιδιώκουν να διαμορφώσουν μόνιμες πρωτοβουλίες, με πλατύ, ενωτικό χαρακτήρα.

 

      Η πορεία στις 7/10, αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στην Πράγα, με την ενέργεια να είναι σε πρώτο πλάνο, οφείλει να αποτελέσει έναν τέτοιο σταθμό και στην χώρα μας. Συνδικάτα και μαζικοί φορείς πρέπει να βρεθούν στον δρόμο σε συμπαράταξη με όσα σωματεία έχουν αποφασίσει ήδη να συμμετάσχουν.

Η Αριστερά έχει καθήκον να συμβάλλει καθοριστικά σε αυτήν την κατεύθυνση με τις δυνάμεις στο εργατικό κίνημα, στις γειτονιές, στους χώρους της νεολαίας. Ακόμα παραπέρα, είναι καθήκον των κομμάτων, των μετώπων και των οργανώσεων της Αριστεράς να κινηθούν ενωτικά και συντονισμένα, διατηρώντας πάντα την αυτοτέλεια τους, στην συγκρότηση μιας ανοιχτής ενωτικής πρωτοβουλίας ενάντια στην ακρίβεια που θα μπορεί να παλεύει από κοινού ενάντια στην ακρίβεια, πάνω σε κοινούς στόχους, πολλαπλασιάζοντας τις δυνάμεις των επιμέρους συλλογικοτήτων και δίνοντας σήμα στην χειμαζόμενη κοινωνία ότι μπορεί να κινητοποιηθεί, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει μια καλύτερη ζωή.

Η ΛΑΕ θα κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα, όπως και έπραξε πρόσφατα προτείνοντας μια αντίστοιχη κατεύθυνση στο σύνολο της Αριστεράς, από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά μέχρι το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25,.

 

– Πλαφόν στις τιμές ενέργειας σε χονδρική και λιανική. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

– Κανέναν σπίτι χωρίς ρεύμα. Μακροχρόνιο διακανονισμοί με χαμηλές δόσεις και με τις τιμές που ίσχυαν πριν την έκρηξη του ενεργειακού πληθωρισμού.

– Ενιαία Δημόσια ΔΕΗ, ρυθμιστής της παραγωγής και της πώλησης ρεύματος, πάροχος κοινωνικού αγαθού και όχι εμπορεύματος, με διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου.

– Πλήρης αξιοποίηση ΤΩΡΑ του Λιγνίτη και των λιγνιτικών εργοστασίων. Να σταματήσει η διάλυση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ υποδομής εξόρυξης λιγνίτη και παραγωγής ρεύματος. Να πάψει η  λειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων να διεξάγεται με όρους «υποστήριξης» των ιδιωτικών εργοστασίων φυσικού αερίου.

– Απόσυρση τώρα τις χώρας από το καθεστώς κυρώσεων ενάντια στην Ρωσία. Διαμόρφωση πολύπλευρων εμπορικών σχέσεων στον τομέα της ενέργειας, προς το συμφέρον της χώρας και του λαούς της.

 

      ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/10, στις 19.00 Πλ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ και ΠΟΡΕΙΑ στην ΒΟΥΛΗ και στα ΓΡΑΦΕΙΑ της Ε.Ε. (Βασ. Σοφίας)