Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά: Καίγεται ξανά όλη η Ελλάδα!

Καίγεται ξανά όλη η Ελλάδα και καταστρέφονται οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου της χώρας με την κυβέρνηση να επικαλείται ως μέτρο αντιμετώπισης μόνο το 112 και την ατομική ευθύνη, καταγγέλλει με ανακοίνωση του γραφείου τύπου η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς έχει ως εξής:

Επί τρεις ημέρες καίγεται πάλι η Ελλάδα. Σέριφος, Πάρνηθα, Ύδρα, Κερατέα, Ζάκυνθος και άλλες περιοχές, ορισμένες από τις οποίες είχαν καεί και στο πρόσφατο παρελθόν και συνεπώς είναι πολύ δύσκολη η αποκατάσταση τους.. Εξ αιτίας των πυρκαγιών μέχρι στιγμής έχει χάσει την ζωή του ένας άνθρωπος 45 ετών και πολλά σπίτια και περιουσίες έχουν καταστραφεί.!

Η προειδοποίηση μέσω του 112 αποτελεί την μοναδική απάντηση της κυβέρνησης, ανεξάρτητα από τις συνέπειες , που έχουν οι πυρκαγιές για τους πολίτες και το περιβάλλον και ανεξάρτητα από το μέγεθος των καταστροφών των τελευταίων ετών. Μόνο το 2023 οι πυρκαγιές έκαψαν 675 τετραγωνικά μίλια δάσους, δηλαδή το 1,3% της συνολικής έκτασης της χώρας.!

Μέχρι τώρα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό του συστήματος EFFIS της Ε.Ε., στην Αττική κάηκαν το Σαββατοκύριακο 6.000 στρέμματα, στην Σέριφο 2.100 και τις προηγούμενες μέρες 2.300 στο Ρέθυμνο και 1.000 στην Βοιωτία , ενώ στην Αχαΐα/Ηλεία πριν μια εβδομάδα είχαν καεί ήδη 40.000 στρέμματα και υπήρξε και ένας νεκρός.

Ο βαθμός της διάλυσης αναδεικνύεται από το γεγονός ότι για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής στις φωτιές της Αττικής ήρθαν δυνάμεις από Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία! Για την Σέριφο και τους μόλις 4 πυροσβέστες του νησιού δεν χρειάζεται καν να γίνει αναφορά.

Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης είναι αποτυχημένο. Η ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας με ίδια μέσα δασοπυρόσβεσης, ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα, αλλά και πολύ περισσότερο, η χρηματοδότηση και η στελέχωση της για να δρα προληπτικά στο σκέλος της δασοπροστασίας οφείλει να αποτελεί κεντρική διεκδίκηση του λαϊκού κινήματος! Αντίστοιχη ενίσχυση απαιτείται και στην Πυροσβεστική, που αυτήν τη στιγμή σηκώνει – λανθασμένα – το κύριο βάρος της καταστολής πυρκαγιών: αυτήν τη στιγμή καλύπτονται ~13.000 από τις 17.000 οργανικές θέσεις, δηλαδή τα κενά ανέρχονται σε 4.000 πυροσβέστες, ενώ συνεχίζεται η ομηρία των εποχικών πυροσβεστών που θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικό τμήμα αυτών των κενών!
Ενώ όμως γνώριζαν τα προβλήματα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο.! Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τους εμπλεκόμενους φορείς (Δασική Υπηρεσία, Δήμους και Πυροσβεστική) με το απαραίτητο προσωπικό, τις αναγκαίες υποδομές για την πρόληψη και τις απαραίτητες δράσεις (καθαρισμός) επιρρίπτει την ευθύνη στους πολίτες και αφήνει το περιβάλλον να καταστραφεί.!


Η ευθύνη φαίνεται μεγαλύτερη, όταν έχει γνωστοποιηθεί ότι έχουν διατεθεί 2,1 δις από το ΤΑΙΠΕΔ για δράσεις για το περιβάλλον, δηλαδή για έργα που δεν έγιναν και ουδείς γνωρίζει αν και που διατέθηκαν τελικώς αυτά τα χρήματα.!

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κοροϊδεύει με ψέματα και επικοινωνιακά κόλπα τους πολίτες.

Τα δάση και το περιβάλλον είναι ζωή. Δεν πρέπει και δεν θα τα αφήσουμε να καταστραφούν.

Απαιτούνται μέτρα τώρα.