Λαϊκή Ενότητα: Ανάγκη για άμεση συστράτευση στον αγώνα της νεολαίας απέναντι στην ΟΠΠΙ και την καταστολή

Από το γραφείο τύπου της Λαϊκής Ενότητας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

         Για άλλη μια φορά, βλέπουμε εικόνες σκληρής, απρόκλητης καταστολής σε βάρος φοιτητών που διαμαρτύρονται στο ΑΠΘ για την πανεπιστημιακή αστυνομία και την μόνιμη στρατοπέδευση των ΜΑΤ μέσα στο campus. Σήμερα οι συγκεντρωμένοι φοιτητές δέχθηκαν βίαιη επίθεση, περικυκλώθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ που έριξαν βροχή χημικών, αλλά και ξυλοκοπήθηκαν άγρια, επειδή τόλμησαν να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ταυτόχρονα, για άλλη μια φορά, βλέπουμε να στήνεται μια ακόμα σκευωρία, με θύματα δύο φοιτητές του ΑΠΘ, οι οποίοι συνελήφθησαν με στημένο κατηγορητήριο, την ίδια ώρα που στα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φαίνεται ότι οι αστυνομικοί τους ξυλοκοπούν απρόκλητα, ενώ ακούγεται να δίνεται εντολή «κάντε συλλήψεις». Μάλιστα, ο ένας εξ αυτών είχε καταγγείλει δημόσια τον ξυλοδαρμό του από τα καμάρια του Θεοδωρικάκου, σε κινητοποίηση τον Μάιο στην Πρυτανεία του ΑΠΘ.

         Διαβάστε κι αυτό: Αδιανόητη επίθεση με χημικά σε συναυλία (Video)!

         Πλέον, δεν μπορεί κανείς να μένει αδρανής απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται στα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και να χαϊδέψει τα αυτιά του ακροδεξιού της ακροατηρίου με το γνωστό “Νόμος και Τάξις”, προβαίνει σε ένα αδιανόητο κρεσέντο αυταρχισμού, σε βάρος νέων ανθρώπων, φοιτητών και φοιτητριών, που υπερασπίζονται αυτονόητα δικαιώματα. Είναι τέτοια η ιδεοληψία και ο αυταρχικός κατήφορος της κυβέρνησης, που η στάση της καταγγέλλεται ακόμα και από το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.

        Η καθημερινότητα στα πανεπιστήμια, αν δεν ήταν επικίνδυνη, θα ήταν φαιδρή. Στο ΑΠΘ, έξι αστυνομικοί της ΟΠΠΙ φρουρούνται σε μόνιμη βάση από αύρα, μονάδες των ΜΑΤ και των ΥΑΤ, που τους συνοδεύουν μέσα στο campus. Η σχολή του Βιολογικού έχει μετατραπεί εδώ και έξι μήνες σε άντρο αστυνομικής τρομοκρατίας, με τα στρατοπεδευμένα ΜΑΤ να παρενοχλούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε καθημερινή βάση, αλλά και να επιτίθενται βίαια σχεδόν σε κάθε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Πολλές δεκάδες αστυνομικοί «φυλάνε» ένα άδειο κτίριο (την περιβόητη «βιβλιοθήκη»), στο οποίο δεν γίνεται καν καμία εργασία, ούτε και προβλέπεται να γίνει για τουλάχιστον έξι μήνες. Από την ίδια την αστυνομία καταγγέλλονται τοποθετήσεις αστυνομικών σε μονάδες «περιφρούρησης ΟΠΠΙ» που μετακινούνται από άλλες υπηρεσίες, αλλά και διαρκής φρούρηση του σπιτιού του πρύτανη των ΜΑΤ, Παπαϊωάννου.

        Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, κάθε μέρα εμφανίζονται έξι άνδρες της ΟΠΠΙ έξω από την Πανεπιστημιούπολη, επίσης φρουρούμενοι από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ,
μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, ως κοινοί χούλιγκανς, αστυνομικοί της ΟΠΚΕ σκίζουν φοιτητικά πανό, βρίζουν φοιτήτριες, απειλούν και τραμπουκίζουν.

         Διαβάστε κι αυτό: Έκτακτο: Λιπόθυμη φοιτήτρια και προσαγωγές στο ΑΠΘ (video)

        Όλα αυτά, στο όνομα της αντιμετώπισης μιας δήθεν εγκληματικότητας, η οποία είναι ανύπαρκτη στα πανεπιστήμια, ενώ οι πραγματικές εγκληματικές ενέργειες είναι αυτές στις οποίες προβαίνει καθημερινά η αστυνομία, με τραυματισμούς φοιτητών, παρενοχλήσεις και εντάσεις. Την ίδια ώρα, ο υπουργός «ΠΡΟΠΟ», Θεοδωρικάκος, χωρίς καμία ντροπή, δηλώνει ανοιχτά ότι τα ΜΑΤ θα μπουν και θα παραμείνουν στα πανεπιστήμια μέχρι να επιβληθεί η παρουσία των ΟΠΠΙ, με μόνο ρόλο την καταστολή των αντιδράσεων της ακαδημαϊκής κοινότητας. Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές δεν έχουν εστίες και σπίτια να μείνουν, την ίδια στιγμή που από κυβερνητικά χείλη δηλώνεται ότι όποιος δεν προσαρμόζεται στην πείνα και στο κρύο ας πεθάνει, ασύλληπτα ποσά σκορπίζονται για να προσλαμβάνονται οι πραιτωριανοί του Θεοδωρικάκου, για να φυλάει η αστυνομία την … αστυνομία και τα άδεια κτίρια.

        Έχει έρθει προ πολλού η ώρα να υπάρξει παλλαϊκή αντίδραση στον αυταρχισμό, στην καταστολή και στον παραλογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Πρέπει να αναρωτηθούμε: Μέχρι πότε θα παρακολουθούμε εικόνες που δεν υπάρχουν σε καμία χώρα του κόσμου, με αστυνομικές δυνάμεις καταστολής πλήθους να έχουν μόνιμη παρουσία μέσα στα πανεπιστήμια; Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να είναι ανεκτή η αστυνομική τρομοκρατία; Πόσες εκατοντάδες ώρες μαθημάτων πρέπει να χαθούν, πόσοι φοιτητές να τραυματιστούν σοβαρά ή να συλληφθούν, πόσες φοιτήτριες να παρενοχληθούν, μέχρι να μπει φρένο στην μανία των πραιτωριανών και των πολιτικών τους προϊστάμενων; Μέχρι πότε θα επιτρέπεται στον υποκλοπέα πρωθυπουργό και τον τρομοκράτη υπουργό ΠΡΟΠΟ να παραμείνουν στις θέσεις τους φέροντας την ευθύνη για τα βαριά χτυπημένα παιδιά, για τον διασυρμό των πανεπιστημίων, για τις επιθέσεις με δακρυγόνα σε καθηγητές και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια;

         Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι δυνάμεις της αριστεράς και του κινήματος, οι μαζικοί φορείς των εργαζομένων, οι οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά και όλοι όσοι δεν ανέχονται την διαρκή αυθαιρεσία και την καταστολή, να υψώσουμε, όλοι μαζί, τείχος υπεράσπισης της φοιτητικής νεολαίας, μέχρι να φύγει και ο τελευταίος αστυνομικός από τα ελληνικά πανεπιστήμια.